27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Giriş: 15.12.2022 09:11 | Son Güncelleme: 15.12.2022 10:57

Ekrem İmamoğlu'na hapis cezası: Dış basın karar hakkında ne yazdı?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında açılan davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verilmesi yabancı basında da yer buldu
Ekrem İmamoğlu'na hapis cezası: Dış basın karar hakkında ne yazdı? - Resim: 1

İngiliz ve Amerikan gazeteleri, Ekrem İmamoğlu'na hapis kararını gelecek yıl yapılacak seçimlerle ilişkilendiren yorumlarda bulundu. Dış basın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi yükselişinin de benzer bir hapis kararıyla hız kazanmış olduğunu hatırlattı

Ekrem İmamoğlu'na hapis cezası: Dış basın karar hakkında ne yazdı? - Resim: 2

Financial Times


Financial Times da İmamoğlu'nun kamuoyu yoklamalarına göre gelecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan'ın en güçlü rakiplerinden olduğunu belirtti: Uzun süredir devam eden ekonomik kriz 20 yıldır Türkiye'yi yöneten Erdoğan'ın AKP'sine olan desteği bugüne kadarki en düşük seviyelere indirdi. Ama AKP hâlâ ülkenin en büyük partisi.


İmamoğlu'nun, biri iptal edilen iki seçimi de kazanarak İBB Başkanı olduğunu hatırlatan Financial Times, "O günden beri hükümet İmamoğlu'nun elini kolunu bağlıyor, belediye varlıklarını donduruyor, devlet bankalarından kredi almalarını engelliyor, yabancı tahvil piyasalarından borç almasının önünü tıkıyor" yazdı.

Ekrem İmamoğlu'na hapis cezası: Dış basın karar hakkında ne yazdı? - Resim: 3

New York Times

Türkiye'de bir mahkeme, İstanbul belediye başkanını kamu görevlilerine hakaret suçlamasıyla hapis cezasına mahkum ettikten sonra yıllarca siyasi faaliyetten men etti. Bu önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a potansiyel bir rakip olarak görülen muhalefettin yükselen  yıldızını devre dışı bırakabilecek bir karar.

New York Times'tan Ekrem İmamoğlu analizi

Ekrem İmamoğlu'na hapis cezası: Dış basın karar hakkında ne yazdı? - Resim: 4

Washington Post


İmamoğlu'na verilen cezayı haberleştiren bir diğer gazete ise ABD merkezli Washington Post oldu.

"Eleştirmenler, belediye başkanının yargılanmasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önemli bir rakibini ortadan kaldırma girişimi olduğunu iddia etti" ifadesini kullanan Washington Post, "Haziran ayında cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri yapılması planlanıyor. Anketler, ekonomik çalkantı ve enflasyonun %84'ün üzerinde olduğu bir ortamda Erdoğan'ın popülaritesinde düşüş olduğunu gösteriyor" dedi.

Washington Post, haberinde İmamoğlu'nun Mart 2019'da İstanbul seçimlerini kazanmasının Erdoğan'a ve İstanbul'u çeyrek asırdır kontrol eden Adalet ve Kalkınma Partisi'ne tarihi bir darbe olduğunu belirtirken, "AK Parti, usulsüzlük iddiasıyla 16 milyonluk kentte belediye seçim sonuçlarını geçersiz kılmak için baskı yaptı" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Almanya ziyaretini yarıda keserek Türkiye'ye döndüğünü ve İmamoğlu'na destek verdiğini okurlarına aktaran Washington Post, "Popüler belediye başkanı hakkındaki kararı protesto etmek için belediye binası önünde toplanan binlerce kişi, "Hak, Hukuk, Adalet!" ve hükümete ve Erdoğan'a istifaya çağrıda bulunuyor" ifadelerini kullandı.