26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.12.2022 10:23 | Son Güncelleme: 15.12.2022 13:37

New York Times'tan Ekrem İmamoğlu analizi

New York Times, Ekrem İmamoğlu'na hapis cezası verilmesini yazdı: Bu karar, gelecek yıl yapılacak seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı potansiyel bir rakip olarak görülen muhalefetin yükselen yıldızını saf dışı bırakabilir
New York Times'tan Ekrem İmamoğlu analizi

Ben Hubbard ve Safak Timur/ The New York Times

Türkiye'de bir mahkeme, İstanbul belediye başkanını kamu görevlilerine hakaret suçlamasıyla hapis cezasına mahkum ettikten sonra yıllarca siyasi faaliyetten men etti. Bu önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a potansiyel bir rakip olarak görülen muhalefettin yükselen  yıldızını devre dışı bırakabilecek bir karar.

İstanbul Belediye başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye’nin en büyük şehrinin ve ekonomi merkezinin başında. Partisi CHP, İmamoğlu'nun 2 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldığını ancak tutuklanmadığını ve karara itiraz edeceğini söyledi. Karar uygulanırsa (Hem istinaf mahkemesinin hem Yargıtay’ın cezayı onaması gerekiyor) cezası Türk hukukuna göre hapsedilmek için gerekli olan eşiğin altında olduğu için (Yasası’na göre üç yılın altındaki suçlarda cezaevinde kalınmıyor) cezaevine girmeyecek.

Siyasi kariyeri bitebilir

Ancak hükmü süresince oy vermek, aday olmak ve devlet dairesi yönetmek gibi siyası haklardan mahrum olacak İmamoğlu için bu karar İstanbul Belediye Başkanlığı görevine son verilmesi anlamına geliyor. Bu daha önceki seçimlerde Erdoğan’ın partisi AKP’yi yenen siyasetçinin, siyasi kariyerinin sona ermesine sebep olabilir.

Türkiye kanunlarına göre bir suç olan kamu görevlilerine hakaretten yargılanan İmamoğlu’nun destekçileri ise bu yaşananları, Erdoğan ve destekçilerinin siyasi rakiplerini elemek için kurduğu bir oyun olarak görüyor.

Sıradaki seçimler ülkenin kaderini belirleyecek

Dünya’nın en büyük 20 ekonomisinden biri ve NATO üyesi, 85 milyonluk nüfusa sahip ülkenin vatandaşları, haziranda hatta belki de daha önce yapılması beklenen milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin, ülkenin kaderini değiştireceğine inanıyor.

Ülkenin yaklaşık son 20 yıldır en baskın siyasetçisi ve 2014’ten beri lideri olan Erdoğan, başa geçtiğinden beri egemenliğini güçlendirmek ve rakiplerini baltalamak için devletin birçok alanı üzerinde kurduğu etkisini lehine kullanarak, Türkiye’yi otoriter rejime sürükledi. Ekonomik kriz nedeniyle son zamanlarda anket sonuçlarında popülerliği gerileyen Erdoğan, buna rağmen önümüzdeki sene görev süresini uzatma peşinde. Türk Lirası dolar karşısında değerinin büyük bir çoğunluğunu kaybettiği gibi, hükümetin açıklamalarına göre yıllık enflasyon oranı yüzde 80’i geçmiş durumda.

6 partilik koalisyondan sessizlik

Erdoğan’ı koltuğundan indirmeyi ve partisinin önümüzdeki milletvekili seçimlerinde meclis çoğunluğunu kaybetmesini amaçlayan Altılı Masa'dan ise henüz bir başkan adayı çıkmadı. Adaylığı hakkında herhangi bir açıklamada bulunmayan İmamoğlu, yakın zamanda gerçekleştirilen bazı anket sonuçlarına göre Erdoğan’dan daha popüler.

© 2022 The New York Times Company