Bülten

23 Nisan 2024, Salı

Oksijen'den dünün özeti, bugünün gündemi.

Günaydın.

Bugün 23 Nisan. Cumhuriyetimizin ilk bayramı olan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutluyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının kutlandığı gün, çocuk bayramı vasfını 1927'de, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı adını da 1981'de aldı. Google da bugüne özel Türkiye'de yayında olan bir doodle hazırladı. 

TBMM arşivindeki ilk 23 Nisan kutlamalarının fotoğraflarıyla güne başlayalım da içimiz açılsın. Görüntüler harika. 

Ankara'da yaşayan okurlarımıza bir not:  I. TBMM Binası, bugünkü haliyle Kurtuluş Savaşı Müzesi, Meclis'in kuruluşunun 104'üncü yıl dönümü dolayısıyla bugünden itibaren bir hafta boyunca ücretsiz gezilebilecek. İstanbul'da da bugün kent içi raylı sistemler ve metro ücretsiz.  

Bugün ülke geneli yağışsız.  Marmara’nın kuzey ve batısı ile Kıyı Ege'nin kuzey kesimlerinde aralıklı yağış bekleniyor. Yani şehrinizde olan etkinliklere, kutlamalara çocuğunuzu götürmek için hava uygun. Sıcaklık İstanbul'da 21, Ankara'da 27, İzmir'de 28, Adana'da 32, Van'da 18 derece. 

İyi bayramlar diyorum ve gündemimize geçiyorum.

İsrail için Gazze'de tünelin ucu karanlık
İsrail 7 Ekim'deki Hamas saldırısı sonrası geniş çaplı operasyonlar başlatırken aradan geçen yedi ayda savaştaki temel hedeflerine ulaşabilmiş değil. Filistinlilerin çektiği acılar, İsrail'in kendi müttefiklerinin bile desteğini günden güne eritiyor. New York Times, İsrail açısından tünelin ucunun karanlık olduğu görüşünde. 

İlk istifa: İsrail'de istihbarat şefi görevi bıraktı
7 Ekim saldırılarının ardından İsrail'de hükümetin istifası isteyenlerin sayısı artıyor ama hedefteki isim Binyamin Netanyahu istifini bozmamayı sürdürüyor. Ülkede ilk tepki 7 ay sonra geldi ve istihbarat biriminin başındaki Aharon Haliva'nın  istifa  ettiği açıklandı. Haliva, "Bize verilen görevi yerine getiremedik" ifadesini kullandı. 

NYT’den sonra BBC de yayınladı: İran da İsrail de hasar almış
İran ve İsrail çatışmalarında zayiat konusunda her iki taraf da sessizliğini koruyor ama gazeteciliğin sınırlarını zorlayan New York Times ve BBC, uydu görüntülerini yayınlayarak iki ülkenin gizlemeye çalıştıklarını ortaya çıkarıyor: İran'ın hava üssü ciddi hasar almış. AP'nin yayınladığı bir başka uydu görüntüsünde de İsrail'deki üssün  ciddi hasar aldığı görülüyor. Detaylar ve  fotoğraflar  haberimizde. 

Bu arada New York Times'a konuşan İsrailli yetkililer, daha İran 13 Nisan'daki hava saldırısını gerçekleştirmeden önce İsrail'in karşı saldırı planının hazırlandığını anlattı. Ancak İran'ın saldırısı beklenenden büyük olunca  planlar  değişmiş. 

Bu konuda bir haberimiz daha var. Uzmanlar İsrail'in cuma günkü İran saldırısının, İsrail'in istediği zaman hava savunmasını atlatabileceğine dair bir mesaj  olduğunu  söylüyor.

Hamas siyasi merkezini Katar’dan taşımayı planlıyor
Hamas’ın Katar’daki siyasi merkezini taşımak için 2 ülkeyle görüştüğü ortaya çıktı. Wall Street Journal'a göre bu adım İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik hassas  görüşmeleri  altüst edebilir.

Gündem 
12 yıl sonra ziyaret: Türkiye ile Irak arasında 26 anlaşma imzalandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 12 yılın ardından gerçekleştirdiği Irak ziyareti verimli geçti. Irak Başbakanı Mohammed Shia El Sudani ve Erdoğan, Irak Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Su Alanında İşbirliği Çerçeve Anlaşması ve Stratejik Çerçeveye İlişkin Mutabakat Zaptı'na imza atarken, iki ülke arasında farklı alanlarda ayrıca 24 işbirliği anlaşması imzalandı. 

Erdoğan ortak basın toplantısında, "Güvenlikten ticarete, ulaştırmadan tarıma pek çok başlıkta aktedilen metinler ilişkilerimizin ahdi zeminini güçlendirirken yeni işbirliği imkânlarını da beraberinde getirecektir. İmza altına aldığımız anlaşmaların bihakkın hayata geçirilmesi için de gereken koordinasyonu sağlayacağız" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Erbil'deki temasları kapsamında da Kürdistan Demokrat Partisi Başkanı Mesut Barzani ile bir araya geldi. Görüşme basına kapalı gerçekleşti.

'Yerel halk' tartışması: Bahçeli'den sonra CHP de dahil oldu 
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 'yerel halk' ifadesini eleştiren MHP Lideri Devlet Bahçeli, "Türk milletini 'yerel halk' ifadesiyle değersizleştirmeye hizmet eden  müfsit  zihniyetin son günlerde maruz kaldığımız skandalların asıl sorumlusu olduğunu hiç kimse inkâr edemeyecektir" dedi. Müfsit Türk Dil Kurumu'na göre 'arabozucu' anlamına geliyor. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 'yerel halk' olarak çevrilen kelimenin, 'yerel yatırımcıları' ifade etmek için  kullanıldığını  belirttiği açıklamasından sonra gelen bu tepkiyi bir de CHP'den gelen tepki izledi.  CHP Sözcüsü Deniz Yücel, MYK sonrası açıklamasında, "Yerel halk değil Sayın Şimşek, Türk halkı, Türk milleti" ifadelerini kullandı.

Almanya Cumhurbaşkanı'nın elinden döner ziyafeti
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, İstanbul'a geldi ve ziyaretlerine başladı. Almanya'ya iş gücü olarak giden gurbetçilerimizin yola çıktığı nokta olan Sirkeci Garı'nda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'yla buluşan Steinmeier dün eğlenceli bir davet verdi: Alman Büyükelçiliği'ne ait yazlık Tarabya rezidansında döner keserek davetlilere ikram etti. Bu arada Steinmeier, Türkiye'ye döner ustası Arif Keleş'i de getirdi. Keleş'le AFP görüşmüş, detaylar haberimizde.

Dünya
Eskiden nimetti: Altın vize programları ışıltısını kaybediyor
Avrupa genelinde altın vize programları aşamalı olarak kaldırılmaya başladı. Ülkelerin yatırım ihtiyacını karşılayan bu programlar ev fiyatlarının yükselmesine ve vatandaşların konut krizi yaşamasına neden olmuştu. Haberimiz  nereden  nereye gelindiğini inceliyor.

The Guardian soruyor: Kadın adaylar nerede?
Bu yıl dünyanın nüfusunun neredeyse yarısı oy kullanacak. Siyasette toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik taahhütler test ediliyor. Ancak sadece birkaç ülkede kadınların lider olma şansının olduğu seçimler gerçekleşecek. The Guardian kadın adayların neden bu kadar az  olduğunu  sorguluyor.

İngiltere’den Suudi yatırım hamlesi
'Bu dünyada her şey olur' kategorisindeki habere geçelim. Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’da öldürülmesinin ardından Suudi Arabistan’ı ciddi şekilde kınayan İngiltere, Vizyon 2030 projeleri için Prens Selman ile büyük bir işbirliğine hazırlanıyor. Mayıs ayında İngiliz  firmalarını  Suudi yetkililere tanıtacak bir fuar gerçekleşecekmiş. 

Bulgaristan’ın euro’ya geçişi gecikecek
Bulgaristan’ın 1 Ocak 2025’te euro kullanan 21’inci ülke olma hedefi çeşitli nedenlerle sekteye uğrayacak gibi. Politico’ya konuşan uzmanlar, enflasyon ve siyasi  çalkantıların  etkili olduğunu söylüyor.

Çocuğun taş koleksiyonundan savaş kahramanı çıktı
2002 yılında oğlunun taş koleksiyonunun içinde bir kemik bulan aile yetkililere haber verdi. New York Times, araştırmacıların nihayet kemiğin kimliğini tespit ettiğini açıkladı: Meğer bu bir savaş  kahramanının  kemiğiymiş. 
Ekonomi
Patiswiss krizi: Krizi CEO çıkarırsa kim yönetecek
Çikolata üreticisi Patiswiss CEO’su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu’nun ‘küflü ürün’ eleştirisini verdiği yanıt  istifasıyla  sonuçlandı. Sosyal medyada gündem olan konuyla ilgili en dikkat çeken analiz Prof. Dr. Çisil Sohodol'dan ve ona yorum yapan Murat Ülker'den geldi.  Ülker,  "Her zaman her mevkide öğreneceğimiz şeyler var” diyor.

Altın fiyatlarındaki sert düşüşün ardında ne var?
Altın fiyatları, ABD Hazine tahvil getirilerindeki artış ve doların güçlenmesiyle düşüş yaşadı. Ortadoğu'daki gerginliklerin azalması ve yatırımcıların riskli varlıklara yönelmesi altının talebini olumsuz etkiledi.

UBS'ten 6 teknoloji devi için karamsar öngörü: Hisselerinin kâr büyüme ivmesi çakılabilir
UBS Global Research stratejistleri, 'Big Six' olarak adlandırılan 6 teknoloji devinin hisselerinin kar büyüme ivmesinin önümüzdeki birkaç çeyrekte çakılabileceğini savundu ve bu şirketler için tavsiyelerini düşürdü.

BlackRock: ECB faiz indirimine Fed'den önce başlayabilir
BlackRock makro kredi araştırmaları başkanı Amanda Lynam ve makro kredi araştırmaları stratejisti Dominique Bly, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine Fed'den erken başlayabileceğini söyledi.

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Birol'dan petrol tahmini
Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, piyasa temelleri göz önüne alındığında, Orta Doğu'daki gerilime bir ya da birden fazla büyük petrol üreticisi ülke direkt dahil olmadıkça petrol fiyatlarında çok yüksek bir artışın öngörülmediğini belirtti. 

Otomotiv sanayindeki ilk Türk kadın CEO'yla tanışın: Evren Güzel
Temsa'da CEO Tolga Kaan Doğancıoğlu 1 Temmuz'da görevini, Brisa Pazarlama ve Uluslararası Pazarlar Genel Müdür Yardımcısı Evren Güzel'e devredecek. Güzel,  otomotiv  ana sanayinde ilk Türk kadın CEO olarak tarihe geçiyor. Detaylar haberimizde. 

BİM CEO'sundan Kanada cevabı: Davet almadık, talepte bulunmadık 
BİM CEO'su Haluk Dortluoğlu, market zincirinin Kanada'da faaliyet göstermek için teklif aldığına dair haberler için konuştu. Reuters'a beyanat veren Dortluoglu, haberlerin gerçek olmadığını, şu an için Kanada'ya yatırım yapma planları  bulunmadığını  söyledi.

Trafik sigortasında zam hesabı değişti
Trafik sigortasına bu yılın ilk 4 ayında yüzde 30'un üzerinde zam geldi. Mayıs ayıyla birlikte zam hesabı değişti. Artık zam üst sınırı maliyet endeksine göre belirlenecek. Mayısta zam oranı yüzde 3 oldu.

Piyasalar
  • Borsa İstanbul 9.645,02 | %-0,50 🔴
  • Dolar 32,6015 | %0,27 🟢
  • Euro 34,8111 | %0,43 🟢
  • Euro/Dolar 1,0660 | %0,06 🟢
  • VİOP 10.522,50 | %-0,75 🔴
  • Altın Gram 2.425,02 | %-0,36 🔴
  • Altın ONS $2.310,54 | %-0,71 🔴
  • S&P 500 5.010,60 | %0,87 🟢
  • Dow Jones 38.239,98 | %0,67 🟢
  • ABD 10 Yıllık Tahvil 4,615 | %0,13 🟢
    23.04.2024, sabah saat 05.45 verileri

    Günün verisi: 349 bin 500
    Bu sayı, ABD'de New York'ta yaşayan milyoner yani 1 milyon dolardan fazla serveti olan insan sayısını gösteriyor. New York'u San Francisco Bay Area takip ediyor: Dolar milyoneri sayısı 305 bin 700. Üçüncülük Los Angeles'ta. 'Melekler Şehri'nde 212 bin 100 milyoner var. 

    Oksijen'den
    Uçaklarda yapay zeka dönemi başladı: Yolcular için ne değişecek?
    Havacılık sektörünün önde gelen isimlerinden United Airlines, yapay zekâ müşteri hizmetleri sohbet robotunu etkinleştirerek yolcularının uçuş öncesi ve sonrası yüksek deneyim sağlamalarını hedefliyor. Yolcu için nelerin değişeceğini haberimizde inceliyoruz.

    Fenerbahçe'nin işi artık çok daha zor: Fark 4 puan
    Süper Lig'de lider Galatasaray'ın ardından ikinci sırada olan Fenerbahçe, Sivasspor deplasmanında 90+4'üncü dakikada yediği penaltı golüyle sahadan 2-2'lik  beraberlikle  ayrıldı ve şampiyonluk yarışında büyük yara aldı. Sarı-Lacivertliler artık Galatasaray'ın 4 puan gerisinde ve ligin bitmesine 5 maç kaldı. Fenerbahçe'ye deplasmanda oynayacağı Galatasaray maçını kazanması yetmeyecek, Sarı-Kırmızılıların puan kaybetmesini de bekleyecek. Sarı-Lacivertlilerde antrenör İsmail Kartal ümidini  kesmiş  değil: "Taraftarlarımız ve camiamız şunu bilsin. Pes etmedik. Sonuna kadar şampiyonluk mücadelemizi vereceğiz. Her şey bitmedi. Önümüzde 5 maç var."

    Hangi şarkı kim için?
    Taylor Swift hayranları, şarkılarında eski sevgililerine gönderme yapmayı sevdiği bilinen şarkıcının yeni  albümünü  hemen incelemeye aldı. Birçok şarkıyla ilgili farklı teoriler ortaya atılıyor. New York Times hangi şarkının kim için olduğuna dair bir  rehber  hazırladı.

    Kalp sağlığı hakkında doğru sanılan 7 hatalı bilgi
    Kardiyovasküler hastalıklar nedeniyle yılda yaklaşık 20 milyon insan 70 yaşın altında hayatını kaybediyor. Toplumda doğru sanılan bazı yanlış bilgiler doğrultusunda hareket etmek de kalp sağlığını tehdit eden faktörlerden. Uzman  görüşlerinden  7 hatalı bilgiyi dikkatinize sunuyoruz. 

    23 Nisan'da ne olmuştu? 
    • 1945'te bugün Doğan Kardeş dergisinin ilk sayısı yayımlanmış. 
    • 1982'de TRT haftada iki gün renkli televizyon yayınına başladı. 
    • Bugün Nobel Ödüllü Alman fizikçi Max Planck, Rus besteci Sergey Prokofiev, şair yazar Yusuf Ziya Ortaç, şair Ahmed Arif, müzisyen Avni Anıl, ABD'li şarkıcı Roy Orbison, Yeşilçam yıldızı Fikret Hakan, oyuncu yazar Pakize Suda ve Cem Yılmaz'ın doğum günü. 
    • Bugün yaşamını yitirenler arasında William Shakespeare, Rus siyasetçi Boris Yeltsin bulunuyor. 
    • Bugün ayrıca Dünya Kitap Günü ve Almanya için de Dünya Bira Günü. 

    Günün yemeği
    İtalyan bademli biscotti
    Doktorumuz Mark Hyman'ın tarifi size 20 dakikada hazırlayıp, 40 dakika pişireceğiniz ve sonunda 45 dakika soğutarak afiyetle yiyeceğiniz bir İtalyan bademli biscotti vaat ediyor. Detaylar burada.  

    CAKE-Frank Sinatra
    The Sopranos dizisinin muhteşem müzik seçkisine girelim bugün. Listeden CAKE'in Frank Sinatra şarkısını paylaşayım. Listenin devamı da burada. Akşamüstü görüşürüz. 

    Bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!

    Eğer beğendiyseniz bültenimizi lütfen paylaşınız. 

     Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi [email protected] adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

    Bülten almak istemiyorsanız tıklayın.   |   Abone bilgilerinizi güncellemek için tıklayın.

    Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam

    Gazete Oksijen 2024  © Levent Mahallesi, Karanfil Sokak, No:21, Beşiktaş / İstanbul