06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.04.2024 12:08 | Son Güncelleme: 22.04.2024 12:21

WSJ yazdı: Hamas siyasi merkezini Katar’dan taşımayı planlıyor

Hamas’ın Katar’daki siyasi merkezini taşımak için 2 ülkeyle görüştüğü ortaya çıktı. WSJ’ye göre bu adım İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik hassas görüşmeleri altüst edebilir
Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye Katar'da basın konuşması yaparken. 21 Aralık 2023
Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye Katar'da basın konuşması yaparken. 21 Aralık 2023

Hamas'ın siyasi merkezi Katar'daki mevcut üssünden taşınmak isterken ABD'li yasa koyucular da Körfez ülkesine ateşkes müzakerelerini yürütmesi için baskı yapıyor. Hamas'ın Katar'dan ayrılması, Gazze'de esir tutulan onlarca İsrailli rehinenin serbest bırakılması için yürütülen hassas görüşmeleri alt üst edebilir ve İsrail ile ABD'nin terör örgütü olarak tanımlanan grupla iletişimini zorlaştırabilir. Hamas liderleri 2012 yılından bu yana ABD'nin de desteklediği bir anlaşmayla Katar'ın başkenti Doha'da varlıklarını sürdürüyor.

Sonuçsuz müzakereler Hamas’ın Katar’la bağını riske atıyor

Arap yetkililer, örgütün son günlerde bölgedeki en az iki ülkeyle temasa geçerek siyasi liderlerinin başkentlerine taşınması fikrine açık olup olmadıklarını sorduğunu söyledi. Bir Arap yetkili, temas kurulan ülkelerden birinin Umman olduğunu söyledi. Ummanlı yetkililer yorum taleplerini reddetti. Arap yetkililer Hamas’ın rehine müzakerelerinin aylarca süreceğine inandığını, bunun da örgütün Katar'la olan yakın bağlarını ve Doha'daki varlığını riske attığını söyledi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir Arap arabulucu, "Görüşmeler şimdiden durdu ve yakın zamanda yeniden başlayacağına dair neredeyse hiçbir işaret ya da beklenti yok ve Hamas ile müzakereciler arasında güvensizlik artıyor" dedi. Bir başka Arap arabulucu "Görüşmelerin tamamen kesilmesi ihtimali çok gerçek" dedi.

İsrail Katar'ı kısmen sorumlu tuttu

Katar'ın İsrail işgaline karşı şiddet kullanarak direnen Hamas ile on yıllardır süren ilişkisi daha önce hiç bu kadar mercek altına alınmamıştı. 7 Ekim’deki saldırıların ardından İsrail, Katar'ın Hamas'la olan bağları nedeniyle kısmen sorumlu olabileceği iddialarını gündeme getirdi.

Yetkililer, Hamas'ın siyasi liderlerinin Washington'un isteği üzerine Doha'da olduğunu ve aksi takdirde Batılı yetkililerin kendileriyle iletişim kurmasının daha zor olduğu İran veya Suriye gibi bir yerde bulunabileceklerini söylüyor. Katar'ın Hamas'la ilişki kurma becerisi hayati önem taşıyor; zira ABD ve Avrupalı yetkililerin, hükümetlerinin grubu terör örgütü olarak sınıflandırması nedeniyle onlarla doğrudan temas kurması engelleniyor.