07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.04.2024 14:24 | Son Güncelleme: 22.04.2024 14:40

7 Ekim sonrası ilk istifa: İsrail'de istihbarat şefi görevi bıraktı

7 Ekim saldırılarının ardından İsrail'de hükümetin istifa etmesine yönelik protestolar artıyor. Başbakan Netanyahu, konuyla ilgili suçu olduğunu kabul etmezken istihbarat biriminin başındaki Aharon Haliva'nın istifa ettiği açıklandı. Haliva, "Bize verilen görevi yerine getiremedik" dedi
7 Ekim sonrası ilk istifa: İsrail'de istihbarat şefi görevi bıraktı

İsrail ordusu, yaklaşık bin 200 kişinin ölümüne yol açan ve Gazze'de devam eden savaşı tetikleyen 7 Ekim'deki Hamas saldırısının önlenememesi üzerine istihbarat biriminin başındaki ismin istifa ettiğini açıkladı. İsrail Savunma Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada, askeri istihbarat biriminin başındaki Aharon Haliva'nın 2,5 yıllık görev süresinin ardından istifasını verdiği belirtildi. Haliva, ABD ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak tanımlanan İran destekli bir grup olan Hamas'ın saldırısı nedeniyle istifa eden ilk üst düzey İsrailli yetkili oldu.

Suçlu olduğunu kabul etti

Haliva, 7 Ekim'den sonra, yüzlerce silahlı Hamas savaşçısının Gazze'nin İsrail'in güneyiyle olan ağır tahkimatlı sınırına akın ettiği ve toplulukları ve askeri üsleri ele geçirdiği saldırıyı önleyemediği için suçu kabul etti. IDF tarafından kamuoyuna açıklanan istifa mektubunda Haliva, "Komutam altındaki istihbarat birimi bize verilen görevi yerine getiremedi. Görev süremin sonuna kadar Hamas'ın ve bize zarar vermek isteyenlerin yenilgiye uğratılması ve tüm rehine ve tutsakların evlerine ve topraklarına dönmesi için her şeyi yapacağım" ifadelerini kullandı.

Netanyahu sorumluluk almıyor

İsrail'de son haftalarda on binlerce kişinin katıldığı ve Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetini 7 Ekim olaylarının sorumluluğunu üstlenmeye ve istifa etmeye çağıran protestolar giderek artıyor. Netanyahu, saldırıya yol açan istihbarat ve operasyonel hatalarda kendi sorumluluğunu kabul etmeyi reddetti ve defalarca bunların ancak savaş bittikten sonra soruşturulacağını söyledi. Gazze'de bazıları hayatını kaybetmiş olan 130'dan fazla rehine bulunuyor. Gazze'de Hamas tarafından yönetilen sağlık otoritesine göre 34 binden fazla Filistinli öldü.