08 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.04.2024 09:46 | Son Güncelleme: 22.04.2024 10:01

NYT’nin ardından BBC de uydu görüntüleri yayınladı: Saldırılarda İran da İsrail de hasar aldı

İran ve İsrail çatışmalarında zayiat konusunda her iki taraf da sessiz kalsa da NYT ve BBC'nin uydu görüntüleri gizlenmeye çalışılan gerçeği ortaya çıkardı: İran'ın hava üssü ciddi hasar aldı. Öte yandan AP'nin yayınladığı bir başka uydu görüntüsünde İsrail'deki üssün de ciddi hasar aldığı görülüyor
NYT'nin yayınladığı İran'daki hava üssüne dair uydu görüntüleri (Maxar via Google Earth)
NYT'nin yayınladığı İran'daki hava üssüne dair uydu görüntüleri (Maxar via Google Earth)

İsrail ve İran arasındaki gölge savaş, İran’ın önde gelen komutanlarının öldürülmesinin ardından aktif bir savaşa dönüştü. Her iki ülke de sınır ötesi misilleme saldırılarla birbirini hedef aldı. Ancak bu saldırıların zayiatı konusunda hem İran hem de İsrail sessiz kaldı. Cumartesi günü NYT’nin yayınladığı, pazar günü ise BBC’nin yayınladığı uydu görüntüleri, iki ülkenin de saklamaya çalıştığı gerçeği gün yüzüne çıkardı.
Uydu görüntüleri İsrail’in İran'ın İsfahan'daki Şikari Hava Üssü’ne düzenlediği saldırıda hava savunma sisteminin önemli bir bölümünün vurulduğunu gösteriyor.

BBC ve New York Times, görüntülerin analizinin, Şikari Hava Üssü’ne hassas güdümlü mühimmat kullanılarak yapılan saldırının, S-300 hava savunma sistemlerinde gelen hedefleri takip etmek için kullanılan bir radara zarar verdiğini veya tahrip ettiğini gösterdiğini bildirdi.

BBC'nin yayınladığı uydu görüntüleri:

İranlı gazeteci Fardad Farahzad'ın yayınladığı görüntüler de aynı üsteki saldırıyı gösteriyor:

İran saldırıyı küçümsedi

İran'ın orta kesimlerindeki İsfahan kentinde geçtiğimiz cuma günü bir dizi patlama meydana gelmişti. ABD'li yetkililer İsrail'in füze saldırısı düzenlediğini söylemiş, ancak İsrail'den resmi bir doğrulama gelmemişti. İran devlet televizyonu ise İsrail’in saldırısını ‘mini dron saldırısı’ olarak niteleyerek herhangi bir sisteme zarar veremediğini ve derhal engellendiğini bildirdi.

İran’ın saldırdığı İsrail üssünde de tahrip var

AP’nin aktardığı bir diğer uydu görüntüsünde ise İsrail'in güneyindeki Nevatim Hava Üssü’ndeki bir pistin tahrip edildiğini gösterdi. Üsteki genel hasar küçük olsa da Tahran'ın geniş balistik füze cephaneliğini doğrudan İsrail'e karşı kullanmaya istekli olduğunu gösterdi.

Bu üs Kudüs'ün 65 kilometre güneyinde yer alıyor.