03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.04.2023 14:02 | Son Güncelleme: 26.04.2023 16:24

Erdoğan'ın sağlık problemi dış basında: İlk defa bir seçim öncesi hastalandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hastalanması nedeniyle bugünkü programlarını iptal etti. Erdoğan'ın, canlı yayında yaşadığı sağlık problemi dış basında da gündem oldu. Bloomberg, "Erdoğan'ın elinde seçim kavgası var" başlıklı haberinde ilk kez sandık öncesi rahatsızlandığını yazdı
Erdoğan'ın sağlık problemi dış basında: İlk defa bir seçim öncesi hastalandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün gece canlı bir televizyon röportajı sırasında rahatsızlanmasının ardından üç şehir ziyaretini (Kırıkkale, Yozgat, Sivas) konuşmasını iptal etti ve doktorlarının tavsiyesi üzerine evinde dinlenecek. Erdoğan'ın yardımcıları sağlık sorununun önemsiz olduğunu belirtse de Bloomberg bu olayın ilk kez, 69 yaşındaki liderin, 20 yıldır kendi seçmenlerinin bile sadakatlerini sorguladığı bir seçim öncesinde gerçekleştiğini yazdı. 

Erdoğan, liderliğindeki eğilimli AKP, 1999 depremi ve 2001 ekonomik krizinin ardından büyük bir zafer kazandı. Eski İstanbul Belediye Başkanı Türkiye'yi yeniden ayağa kaldırması ve ucuz krediler ile iş dostu yatırımların bir karışımıyla ekonomik bir güce dönüştürmesiyle tanınıyordu. Yirmi yıl sonra, 14 Mayıs'ta yapılacak bir başka cumhurbaşkanlığı oylamasında yarışırken, bir zamanlar AKP desteğinin temelini oluşturan Güneydoğu'da bu yıl meydana gelen ikiz depremlere geç müdahale edilmesi nedeniyle lider suçlanıyor. Erdoğan'ın faiz oranlarını düşük tutması da yabancı yatırımcıları kaçırdı, para biriminin değeri hızla düştü ve enflasyon aylardır son 20 yılın en yüksek seviyelerinde seyrediyor. Bu da en çok AKP'nin işçi sınıfı seçmen tabanını vuruyor.

Popülaritesi yıllardır azalıyor

Ayrıca Erdoğan'ın Rusya ile daha yakın askeri bağlar da dahil olmak üzere dış politikadaki zikzakları Batı ile arasında çatlaklar yarattı. Oysa bir NATO üyesi ve en azından kağıt üzerinde Avrupa Birliği adayı olan Türkiye, Avrupa ile Asya arasında bir köprü konumunda olması nedeniyle muazzam bir nüfuza sahip. Popülaritesi yıllardır azalıyor olsa da Erdoğan kısmen muhalefetin zayıf ve bölünmüş olması ve net bir alternatifin ortaya çıkmaması nedeniyle ayakta kaldı. 

Bu kez muhalefet partileri cumhurbaşkanlığı için ortak bir aday olan Kemal Kılıçdaroğlu'nun etrafında toplandı. Bu durum, aralarında depremlerin evsiz bıraktığı uzun süredir Erdoğan'ı destekleyenlerin de bulunduğu seçmenleri, yola devam etme zamanının gelip gelmediğini düşünmeye itti.

"Günde 3-4 etkinliğe katılıyor"

Tüm bunların ışığında 14 Mayıs seçimleri, Erdoğan'ın en büyük sınavı olarak nitelendiriliyor. Seçimlere sayılı günler kalmışken, Erdoğan'ın rahatsızlanması sadece Bloomberg'te değil birçok yabancı haber sitesinde de yer buldu. Mide rahatsızlığı nedeniyle dün akşamki röportajın yarıda kesildiğini belirten Politico, Erdoğan'ın en zorlu seçimi öncesi mitinglerini iptal ettiğini yazdı. İngiliz haber ajansı Reuters'ın haberinde de Erdoğan'ın rahatsızlığı nedeniyle seçim kampanyalarına bir günlük ara verdiği belirtildi.  Cumhurbaşkanının, üçüncü kez yeniden seçilmek için günde 3-4 etkinliğe katıldığını belirten AP'de, 20 dakika ara verilen röportajın ardından Erdoğan'ın özür dilediğini ve doktorların tavsiyesiyle istirahat edeceğini yazdı.  

Bloomberg ise dün akşamki röportaja dair yaptığı haberinde yayın kesilmeden önce kameraların Erdoğan'ı göstermediğini ancak arkadan birilerinin "Hayır, hayır" diye endişeli bir şekilde konuştuğunun duyulduğunu aktardı. Yorumlar sosyal medyada geniş yankı uyandırdı.