05 Aralık 2025, Cuma
Haber Giriş: 24.07.2025 15:28 | Son Güncelleme: 24.07.2025 17:36

Eskişehir'deki yangında hayatını kaybeden 10 kişi ve hikayeleri

Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde çıkıp, Afyonkarahisar'ın İhsaniye ilçesine bağlı Sarıcaova köyüne sıçrayan yangına müdahale eden 10 kişi yaşamını yitirdi
Eskişehir'deki yangında hayatını kaybeden 10 kişi ve hikayeleri
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Eskişehir Seyitgazi'de orman yangınına müdahale eden 19 orman işçisi ve 5 AKUT gönüllüsü dün alevlerin arasında kaldı. 5 orman işçisi ve 5 AKUT gönüllüsü hayatını kaybetti. 7 yaralıdan birinin tedavisi yoğun bakımda devam ederken, yaşamını yitirenlerin cesetleri Adli Tıp Kurumu'na götürüldü. 24 yaşındaki AKUT gönüllüsü Bayram Eren Arslan'ın babası, oğlunun Adıyaman yangınında da gönüllü olduğunu anlattı. Yaklaşık bir ay önce Kırka Orman İşletme Şefliği'nde göreve başlayan Tolunay Kocaman'ın da 14 Temmuz'da evlendiği, balayından 3 gün önce döndüğü öğrenildi.

Yangında hayatını kaybedenlerin isimleri şöyle açıklandı:

Sercan Utmi
Hilmi Şahin
Eyüp Dereli
Tolunay Kocaman
Enes Kızılyel
Muharrem Can
İlker Onarıcı
Tekin Enes Sarıyıldız
Bayram Eren Arslan
Alperen Özcan

Akut gönüllüsünün babası: Adıyaman depremine de koşmuştu

Hayatını kaybeden 24 yaşındaki AKUT gönüllüsü Bayram Eren Arslan'ın babası ve amcası, Arslan'ın Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerde de vatandaşların yardımına koştuğunu söyledi.
Baba Arslan, "AKUT gönüllüsü değildi, AKUT sevdalısıydı, AKUT aşığıydı. Keçi kayboluyor, insan kayboluyor gidiyordu. En son Adıyaman depremine gitti. Bir ay sonra geldi, elleri tırnakları mosmordu. Oğlum 'biraz dinlen' dedim. İki gün üç gün durdu, tekrar gitti. Durmuyordu yani, evde durmuyordu" dedi.

Acil durumlarda kendilerine haber vermeden hızlıca olay yerine gittiğini belirten Gürsel Arslan, "Tabii, bize haber yok. Basar saniyesinde gider, çünkü bize haber verirse dakika kaybediyor. Bastı gitti. Ulaşmaya çalıştık, ulaşamadık" diye konuştu.

Oğluyla en son pazar akşamı görüştüğünü ifade eden Arslan, yardımsever bir oğlu olduğu için gururlu olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Gerçekten ciddi anlamda gurur veriyor bana. Dün akşam kızımla konuştum. 'Baba niye ağlıyorsun, abim cennete gitti.' dedi. 'Bak kuşları kurtardı, ağaçları kurtardı, Adıyaman'daki depreme gitti, niye ağlıyorsun ki?' dedi. Yani 16 yaşındaki kızım benden metanetli ama biz duramıyoruz işte."

Amcası Aydın Arslan ise yeğeninin doğa, hayvan ve insan sevgisiyle dolu olduğunu belirterek, "24 yaşında, 2000 doğumlu, gönüllüydü. Depremde gitti, Marmaris'e gitti. İnsan sever, doğa sever, hayvanseverdi." ifadelerini kullandı.

3 gün önce balayından dönmüş

Yaklaşık bir ay önce Kırka Orman İşletme Şefliği'nde göreve başladığı belirtilen ve 14 Temmuz'da evlenen, Tolunay Kocaman'ın, eşi Burcu Kocaman ile 3 gün önce balayından döndüğü öğrenildi.

Yangında hayatını kaybeden Tolunay Kocaman'ın çocukluk arkadaşı ve komşusu olan Eti Maden İşletmeleri itfaiyesinde görevli Arif Taş, 3 gün önce balayından dönen arkadaşının iki gün önce Bilecik'teki orman yangınına gittiğini ancak Eskişehir'deki yangın için aynı gün döndüğünü söyledi.

Seyitgazi ilçesindeki orman yangınının ilk günü birlikte görev yaptıklarını anlatan Taş, şöyle konuştu:

"Yaklaşık 1 ay önce göreve başlamıştı. Şehit olduğu gün, öğleden sonra yangın bölgesine erzak yardımı götürdüm. Tolunay geldi su takviyesi almak için. Aracından neşeyle indi. Hatta 'Açılın Tolunay geldi' dedi. Birbirimize sarıldık. Bana 'Seni bugün göremedim' dedi. Ona su verdim. Arabadaki biraz erzak vardı. Ona 'Acıkırsan yersin' diyerek verdim. Son anılarımızmış. Yangın sırasında telefonla da bir görüşme sağladık. Birbirimize bölgelerimizi sorduk. Bölgesindeki yangının çok kötü olduğunu söyledi. Çok korkusuz biriydi. 'Ben yaparım ederim" derdi."

TUSAŞ mühendisi, depremden birkaç kişiyi enkazdan çıkarmış 

Hayatını kaybeden bir diğer AKUT gönüllüsü 42 yaşındaki Muharrem Can’ın, "her felakete gönüllü olarak koştuğu ve afete müdahale için elinden geleni yaptığı" belirtildi.

Öte yandan gözyaşları içinde babaevinde taziyeleri kabul eden Can'ın ablası Saliha Kırbaş, kardeşinin vatanı için her şeyi yaptığını söyledi.

Ülkede meydana gelen tüm felaketlere kardeşinin yardım için koştuğunu vurgulayan abla Saliha Kırbaş, "Deprem demedi, sel demedi, yangın demedi hep koştu. Almanya'dan, iş teklifi geldi ancak 'Ben vatanım için çalışacağım" dedi. Vatanını çok severdi, o şehit gitti ama içimizi de yaktı gitti" diye konuştu.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayiinde (TUSAŞ) mühendis olarak çalıştığı öğrenilen Can'ın 3 gündür Eskişehir'deki alevleri söndürmek için mücadele ettiği, AKUT gönüllüsü olarak Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'da da birkaç kişiyi canlı olarak enkazdan çıkardığı öğrenildi.

Hayatını kaybeden iki orman işçisi, aynı gün işe başlamış 

Denizlili orman işçisi Sercan Ütni ve Hilmi Şahin'in de 3 yıl önce aynı gün işe başladıkları öğrenildi.

23 Ağustos 2022'de aynı gün birlikte işe başlayan orman işçileri, 22 Temmuz Salı günü yangına destek amacıyla gittikleri Afyonkarahisar'ın İhsaniye ilçesindeki yangın bölgesinde hayatını kaybetti. 

Eskere Orman İşletme Müdürlüğü çalışanı Muhammet İlke, "Çok üzüldük, canımız yandı. İçimizde feryatlar kopuyor. Arkadaşlarımız çok iyi insanlardı." diye konuştu.

Orman işçisi Ramazan Kazan, ailelerinden çok mesai arkadaşlarıyla zaman geçirdiklerini belirterek, "İlk haber geldiğinde aileleri de buradaydı. Onlara bir şey diyemedik. Ailelerinin yüzüne bakamadık. İyi günde kötü günde birlikteydik. Acımız çok büyük. Üzüntülerimize rağmen yeşil vatanı korumak için 7 gün 24 saat burada nöbetimizi tutuyoruz. Dışarıdan bakıldığında kolay bir iş gibi gözüküyor. Ancak riski yüksek bir görevi yerine getiriyoruz. Arkadaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyoruz. Mekanları cennet olsun" dedi.

Hayatını kaybeden Hilmi Şahin'in nöbet sırasında birlikte aynı odayı paylaştığı arkadaşı Veli Yılmaz ise derin bir üzüntü içinde olduğunu belirterek, "Hilmi ile birlikte kalıyorduk, benim anaokulundan beri arkadaşımdı. Birlikte büyüdük. Acımız, hüznümüz büyük. Yangınlara giderken eğlenceli gidiyorduk. Eğlenceli şekilde gittiler ama acı haberleri geldi. Her şeye rağmen yeşil vatan nöbetini tutmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Babasına, "Bir sıkıntı yok, iyiyiz" demiş

Hayatını kaybeden dozer operatörü 37 yaşındaki Eyüp Dereli'nin de 5 yıldır orman işçisi olduğu, evli ve 2 çocuk babası olduğu öğrenildi. Dereli'nin babası Salih Dereli, gazetecilere, oğlunun ikiz kardeşi olduğunu söyledi. Oğlunun işini çok severek yaptığını anlatan baba Dereli, şöyle konuştu:

"İki dozer birden yanmış orada, iki operatör kurtulamamışlar. Bir oğlu, bir kızı vardı. İşine sadık, çok severek yapıyordu. Pazar günü görüşmüştük. Annesiyle köye gelmişti. Mihalıççık'ta oturuyordu, annesi de yanındaydı. Ben de köyde bekliyordum. Pazartesi aradık, konuştum yangındayken. 'Bir sıkıntı yok baba, iyiyiz. 3-4 dozerle arazözlere yol açıyoruz.' dedi. Telefonlar çekmiyordu. 'Ara oğlum, ara sıra.' dedim ama arayamadı."

Memleketi Karabük'e defnedilecek

Yangında hayatını kaybeden Enes Kızılyer'in Bartın Üniversitesi Ulus MYO Ormancılık Bölümü mezunu olduğu belirtildi. Enes Kızılyel’in cenazesinin ilk olarak Eskişehir’in Kırka Mahallesi’ne getirildiği, ardından da defnedilmek üzere memleketi Karabük'e gönderildi. Kızılyer'in cenazesi, Karabük Orman İşletme Müdürlüğü’nde düzenlenecek törenin ardından, ikindi namazına müteakip Üniversite Mahallesi Sevgipınarı Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından 5000 Evler Mezarlığı’na defnedilecek. 

İlker Onarıcı, depremden sele sahadaymış

Yangında hayatını kaybeden İlker Onarıcı'nın 2018 yılından beri AKUT gönüllüsü olduğu, Elazığ, İzmir ve 6 Şubat depremlerinde, Batı Karadeniz'deki selde ve geçtiğimiz yıl yaşanan Akdeniz yangınlarında hem sahada hem de lojistik koordinasyonda görev aldığı ifade edildi. Onarıcı'nın ayrıca 2021’den bu yana Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nde amatör telsizci olarak görev aldığı belirtildi. İp ekipmanlarının güvenli kullanımı ve denetimi konusunda IRATA 1. seviye eğitimini tamamladığı ayrıca aikidoya eğitmenliği yaptığı ve 4. dan olan yondan seviyesinde bulunduğu öğrenildi. 

Henüz üniversite öğrencisiydi

Seyitgazi’deki orman yangınına müdahale ederken yaşamını yitiren bir diğer AKUT gönüllüsü Tekin Enes Sarıyıldız'ın Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü'nde öğrenci olduğu ve 2020 yılından bu yana AKUT'ta gönüllü olarak çalıştığı öğrenildi. İlker Onarıcı ve Tekin Enes Sarıyıldız'ın Ankara Karşıyaka Mezalığı'na defnedileceği öğrenildi. 

Hayatını kaybeden AKUT gönüllülerinden biri de Polatlı Kuşçu Köyü nüfusuna kayıtlı Alperen Özcan oldu. Alperen Özcan'ın önceki dönem AK Parti Sincan İlçe Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Yusuf Özcan'ın oğlu olduğu öğrenildi. Özcan’ın cenazesi, Kuşçu Camii’nde ikindi namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Kuşçu Köyü'nde defnedilecek.

Son ana kadar mücadele ettiler

Yangını söndürmek adına son ana kadar mücadele eden ekibin görüntüleri kameralara yansıdı. 

Kaynak: Gazete Oksijen