14 Mayıs 2025, Çarşamba Gazete Oksijen
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 24.03.2022 17:42 | Son Güncelleme: 24.03.2022 17:50

Gazeteci Aydın Engin hayatını kaybetti

Gazeteci Aydın Engin, 81 yaşında hayatını kaybetti. Engin, bir süredir yoğun bakımda tedavi görüyordu
Gazeteci Aydın Engin hayatını kaybetti
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Safra kesesi sorunu nedeniyle 8 Mart Salı günü ameliyata alınan gazeteci Aydın Engin, ameliyat sonrasında gözlenen sızma nedeniyle 9 Mart Çarşamba günü ikinci bir operasyon geçirmişti. 16 gündür yoğun bakım servisinde tedavi gören Aydın, bugün yaşamını yitirdi.

Aydın Engin kimdir?

1941’de İzmir’in Ödemiş ilçesinde dünyaya geldi. Ortaöğrenimini 1957’de Ödemiş Lisesi’nde tamamladı. Ardından bir süre İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğrenim gördü. Öğrencilik yıllarında Adalet Cimcoz, Tahir Alangu gibi kimi yazar ve çevirmenlerinin yazılarını daktiloya çekerek geçimini sağlamaya çalıştı ve yazarlık mesleği ile tanıştı. Üniversite öğrenimi sırasında bir yandan da Gençlik Tiyatrosu’nda amatör tiyatroya başladı. Sonrasında hukuk öğrenimini bırakıp tiyatroculuğu meslek olarak seçti.

Senaryolara imza koymadı

Yedek subay öğretmenliği sırasında ilk oyunu olan Aykırı’yı yazdı. Oyun, Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu’nda sahnelendi. Sanatçı, bu toplulukta dramaturg ve oyuncu olarak işe başladı. Aynı yıl, Yılmaz Güney’in özel senaristi olarak çalışmaya başladı. Yeşilçam için pek çok senaryo yazdı ancak imzasını koymadı.

Halk Oyuncuları'nı kurdu

1967'de Tuncel Kurtiz, Tuncer Necmioğlu, Umur Bugay ve Müjdat Gezen'le birlikte Halk Oyuncuları'nı kurdu. Devri Süleyman adlı oyunu yazdı ve yönetti.

12 Mart Darbesi sırasında tutuklandı

1969'da tiyatroculuğu bırakarak gazeteciliğe başladı. Haftalık Yeni Ortam dergisinde Yazı İşleri Müdürlüğü yaptı. 12 Mart Darbesi sırasında tutuklandı. Salıverildikten sonra artık günlük bir gazeteye dönüşen Yeni Ortam'da Yazı İşleri Müdürü oldu ve aynı gazetede köşe yazıları yazdı. 12 Mart sonrasında kurulan ilk sosyalist parti olan Türkiye Sosyalist İşçi Partisi'nin kurucuları arasına katıldı. Partinin kurucularından Oya Baydar ile evlendi. Bu evlilikten bir oğlu dünyaya geldi.

İlke dergisini kurdu

1974 yılında eşi Oya Baydar ve Yusuf Ziya Bahadınlı ile İlke dergisini kurdu. 1976'da Politika gazetesinin Genel Yayın Müdürü oldu. Bu gazetede Tırmık adlı köşesinde, köşe yazıları yayımlamaya başladı; yazılarından dolayı hakkında birçok dava açıldı. 1980'de tutuklu olduğu sırada bir başka davadan ötürü yedi buçuk yıl hapse mahkûm oldu ancak bir yanlışlık sonucu tahliye edilince Haziran 1980'de yurt dışına gitti. 12 Eylül Darbesi'nden sonra 12 yıl boyunca yurda dönemedi; yaşamını siyasi mülteci olarak Almanya'da sürdürdü. Bu arada sürmekte olan davaların sonuçlanması nedeniyle gıyabında ağır hapis cezalarına çarptırıldı.

Sağmalcılar Cezaevi'nde hapis yattı

1991'de çıkan kısmi aftan yararlanarak Türkiye'ye döndü; kısa süre Sağmalcılar Cezaevi'nde hapis yattı. 1992-2002 arasında Cumhuriyet gazetesinde habercilik ve köşe yazarlığı yaptı. 2002'de Cumhuriyet'ten ayrıldı. BirGün gazetesinin kuruluşunda yönetici olarak görev aldı ve bir süre Tırmık köşesini yazdı. Daha sonra Agos'ta köşe yazıları yazmaya başladı. T24 internet gazetesinin kuruluşuna katıldı. 2015 Ağustos'unda yeniden Cumhuriyet gazetesine döndü.

1 Kasım 2016'da Cumhuriyet gazetesi yöneticileri ve yazarlarına yönelik FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan Engin, yurt dışına çıkış yasağı konularak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Engin, halen T24'te köşe yazarlığına devam etmekteydi.