29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 23.08.2022 19:02 | Son Güncelleme: 26.08.2022 04:39

Görevden uzaklaştırılan Boğaziçili Prof. Dr. Zenginobuz: Absürt bir soruşturmayla karşı karşıyayım

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci İnci'nin görevden uzaklaştırdığı Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, süreci Oksijen’e anlattı: Mahkeme, aftan yararlanan bir öğrenciye sınav hakkı tanıdı. Kararı uyguladım ama öğrenciyi mağdur ettiğim, bu hakkı uygulatmadığım iddia edildi ve uzaklaştırıldım
Fotoğraf: Oksijen
Fotoğraf: Oksijen

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, hakkında açılan soruşturma sonrası Rektör Prof. Dr. Naci İnci tarafından görevinden uzaklaştırıldı. Prof. Dr. Zenginobuz kararın perde arkasını Oksijen’e anlattı.

Hakkınızdaki görevden uzaklaştırma kararı hangi sebepler gösterilerek verildi?

Üniversiteye afla dönen bir öğrenci lehine verilen mahkeme kararı sebep gösterildi. Bu karar, öğrencinin eğitim döneminde almadığı derslerden sınava tabi tutulabileceğini söylüyordu. Yönetmeliğimiz bunun tersini söylese de, mahkeme kararı öğrenci lehinde olduğundan ben de bu kararı uyguladım. Ancak Naci İnci benim karara uymayarak görevi kötüye kullandığımı ve öğrencinin mağdur edildiğini iddia etti.

Dilekçe yazdı

Yani kararı uygulamanıza rağmen uygulamamakla mı suçlanıyorsunuz?

Evet, olayın absürtlüğü burada. Bu süreçte, 28 Temmuz 2022 tarihinde Naci İnci’ye bir dilekçe yazdım. Dilekçede, mahkeme kararı uyarınca söz konusu öğrenciye almadığı dersler için ikişer sınav hakkı tanınacağını ve bu sınavların ilgili öğretim üyelerimizce uygun zamanlarda verileceğini belirttim. Ancak gelecek zamanlar için, Üniversite Senatosu'nun bu öğrenciyle aynı durumdakilere yönelik hiç almadıkları derslerden sınav hakkı verilemeyeceğini belirleyen yönetmelik maddesini de hatırlattım.  

Anladığım kadarıyla geleceğe dönük konuşuyorsunuz.

Evet. Aslında üniversitenin bu karar sonrası istinafa gitmesi gerekirdi. Ancak yasal süreler içinde bu yapılmadığı için hakkımızı kullanamadık ve karar uygulandı. Zaten dilekçemde de açık bir şekilde bu karara uyacağımı yazmıştım. Öğrenci herhangi bir mağduriyet yaşamadı, sınavlarına girdi. Buna dair yazışmalar da mevcut. Ancak bundan sonraki örneklerde yönetmeliğe dikkat edilmesi gerektiğini açıklıyorum dilekçemde de.  

"Görevi kötüye kullanmakla" suçlanıyor

Size tebliğ edilen uzaklaştırma kararında ne yazıyordu?

Naci İnci, kendisine yazdığım dilekçeden hareketle kanunlara uymadığımı iddia ediyor. Tebliğde de, “Görevinin gereklerine aykırı olarak yargı kararını uygulamayacağını açıkça dile getirdiği, yargı kararının gerekleri doğrultusunda işlem tesis etmekten kaçınması nedeniyle lehine mahkeme kararı verilmiş olan öğrencinin mağduriyetine sebebiyet veren İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ünal Zenginobuz hakkında Türk Ceza Kanununun 257’inci maddesi birinci fıkrasında düzenlenen ‘Görevi Kötüye Kullanma’ suçu nedeniyle ceza soruşturması açılması talep edilmiştir” yazıyor. 

Tebliğ gelir gelmez e-posta adresim ve e-imzam kapatıldı, ayrıca 3 ay boyunca maaşımdan 3’te 1 oranında kesintiye gidilecek. Bunların yanında karar kalkmadığı takdirde sonbahar dönemindeki lisansüstü dersini de veremeyebilirim.

Yargı yoluna başvurmayı düşünüyor musunuz?

Tabii ki. Mahkemeye giderek görevden uzaklaştırma kararı hakkında yürütmeyi durdurma talep edeceğim.

Soruşturmadaki isimlere dikkat çekiyor

Görevden uzaklaştırılan Prof. Dr. Zenginobuz, hakkında soruşturma açılmasını talep eden ve soruşturmayı yürüten isimlere de değiniyor: “Soruşturma açılmasını isteyen, benim de bağlı bulunduğum İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden getirilen atanmış Dekan Murat Önder. Atanmış Dekan Rektöre yazıyor soruşturma açılsın diye. Rektör de uygun görüyor talebi ve soruşturmayı açıyor. Soruşturmacı olarak da yine dışarıdan getirilmiş, atanmış birisi konulmuş.”

Üniversiteye alınmadı

Dün verilen uzaklaştırma kararının ardından bugün üniversiteye giriş yapmak isteyen Prof. Dr. Zenginobuz, güvenlik görevlileri tarafından kapıdan geri çevrilerek içeriye alınmadı. 

Fotoğraf: Boğaziçi TV

Prof. Dr. Ünal Zenginobuz kimdir?

1983 yılında Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun olan Prof. Dr. Zenginobuz, yüksek lisans derecesini de aynı üniversitenin Ekonomi Bölümü'nden 1987 yılında aldı. Ekonomi Doktorasını Pennsylvania Üniversitesi’nden 1996 yılında alan Zenginobuz o tarihten bu yana Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmakta.

Boğaziçi Üniversitesi’nde Üniversitede Ekonomi Bölüm Başkanlığı, İktisadi Tasarım Merkezi Müdürlüğü, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü, Üniversite Yönetim Kurulu ve Senato üyeliği görevlerini yürüten Zenginobuz’un iktisat teorisi, kamu maliyesi ve sanayi iktisadı konularında çok sayıda uluslararası yayını bulunmakta ve halen Association of Southern European Economic Theorists (ASSET) cemiyetinin Başkanlığını yürütmektedir.