29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.02.2023 17:26 | Son Güncelleme: 13.02.2023 17:40

Hatay’da İspanyol sahra hastanesi açıldı

Hatay'ın Arsuz ilçesinde, İspanya'dan gelen ekipler 200 hasta kapasiteli sahra hastanesi kurdu. Arsuz Expo’nun park yerinde kurulan hastane bugün itibariyle kapılarını açtı. Operasyonun koordinatörü Ceren Cerciler hastanenin detaylarını anlattı
Hatay’da İspanyol sahra hastanesi açıldı

Depremin ardından yardım için İspanya’dan gelen 85 kişilik sağlık ekibi, 48 saat içinde büyük ölçekli ameliyatlar yapma kapasitesine sahip bir hastane kurdu. Arsuz Expo’nun park yerinde kurulan, günde 200 hasta bakma kapasitesi olan hastane bugün itibariyle kapılarını açtı. Operasyonun koordinatörü Ceren Cerciler detayları Oksijen’le paylaştı.

‘Kırmızı Yelekliler' START hastanesini kurdu

İspanyol yardım ekibi START’ın açılımın Türkçe’de İspanyol Teknik Yardım Müdahale Ekibi olarak tercüme edebileceğimiz Spanish Technical Aid Response Team. Dünyanın herhangi bir yerinde yaşanan insani bir krizde 72 saat içinde göreve hazırlanan, sağlık görevlileri ve destek personelinden oluşan bu ekip hafta sonu Hatay’a ulaştı. Ekip üyelerinin sahada giydiği kırmızı yelekler nedeniyle ‘Kırmızı Yelekliler’ olarak da bilinen ekip, 48 saat içinde yerel yetkililer ve Sağlık Bakanlığı tarafından tahsis edilen alanda hastaneyi kurdu.

22 adet ameliyathane

Aralarında 2 cerrah, 2 pediatri, 3 travmatoloji, 5 acil tıp, 2 jinekoloji, 1 radyoloji uzmanı, 1 psikiyatr, 1 psikolog ve 1 fizyoterapistin de bulunduğu 85 kişilik sağlık ekibi Arsuz Expo’nun park alanında kurdukları hastanede bugün itibariyle hastaları tedavi etmeye başladı. Günde 200 hasta bakma kapasitesi olan hastanede 22 ameliyathane bulunuyor. Acil çağrı merkezi 112’ye bağlanan ve Avrupa’nın üç büyük sahra hastanesinden biri olan START’ın, mümkün olduğu kadar çok hastayı ağırlaması hedefleniyor.

Doktorlar İspanyol donanmasıyla geldi

Doktorlar ve ekipmanlar Türkiye’ye gönderilen İspanyol donanmasına ait dört gemiyle birlikte geldi. NATO-SOFA anlaşması çerçevesinde ve Türk makamlarıyla koordinasyon içinde faaliyet gösteren gemilerde insani yardım dağıtımı, ilk yardım, yeniden yapılanma, enkaz kaldırma, yaralıların tedavisi ve tahliyesi görevlerinde işbirliği yapmak ve güvenli bir ortam ve talep edildiği takdirde insanların serbest dolaşımını sağlama konularında Türk makamlarına destek olmak üzere, araçlı 800 deniz piyadesi bulunuyor.

“En fazla destek olan ülkelerden oldu”

Operasyonun resmi koordinatörü, İspanyol ve Türk vatandaşı Ceren Cerciler “İlk günden beri canla başla çalıştık. İspanya 2000 kişiye yaklaşan bir ekiple Türkiye’ye en fazla destek olan ülkelerden oldu. İspanya’nın Türkiye Büyükelçisi Javier Hergueta’nın liderliğinde etkili bir işbirliği oldu. İspanyol kurtarma ekiplerinden, Türk sağlık ekiplerine, 85 kişilik İspanyol hastane ekibinden, otobüs şoförlerine dayanışmanın en güzel örneklerinden birini yaşadık” dedi.