04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.07.2023 09:03 | Son Güncelleme: 29.07.2023 17:50

İkizköylülerin nöbeti sürüyor: Akbelen'de kesim işlemi bitti iddiası

Akbelen Ormanı'nda ağaç kesimine karşı İkizköylüler ve bölgeye destek için giden insanlar nöbet tutmaya devam ediyor. İddiaya göre beş gündür devam eden kesimin ardından sahada işaretlenen tüm ağaçlar kesildi
İkizköylülerin nöbeti sürüyor: Akbelen'de kesim işlemi bitti iddiası

Muğla Milas'taki Akbelen Ormanı'nda pazartesi sabah 05.30'da başlayan ağaç kesiminde altıncı güne girildi. Bölgede kesime karşı nöbet tutan İkizköylüler sosyal medyadan destek çağrısı yaparak sabah erken saatlerde kamp alanlarının etrafının jandarma tarafından çevrildiğini paylaştılar.

İkizkoyDireniyor adlı Twitter hesabından yapılan paylaşıma göre kamp alanının çevresindeki ağaçlar da kesilmeye başlandı.

Çok acil desteğe ihtiyaç olduğu belirtilen videoda yolların kapatıldığı ve destek vermeye gelmek isteyen insanların engellendiği öne sürüldü. 

50 kişilik grup yolu kesti

Bölgeden gelen bilgilere göre Akbelen Ormanı'nda kesimin nöbet alanına dayanması üzerine 50 kişilik bir grup Milas - Ören kara yolunu kesti. Grup YK enerji personel servisinin ve Orman işletme müdürlüğü iş araçlarının geçişini engelledi. İki toma tarafından su ile dağıtlmaya çalışılan grup yarım saatten fazla trafiği durdurdu.

Yaşanan olayların ardından Deniz Gümüşel, Şengül Yüksel, Songül Fular Erdem, Nilay Ormanlo Bağpınar, Harun Cici, Deniz Mensa Ergenç, İlayda Kekec Ilgaz, Pelin Nacin, Levent Büyük, Kemal Özberksoy, Alper Turaç, Esra Balbar, Kerem Gündoğdu, Orhun Sercinoğlu, Ahmet Atay, Aslıhan Kahraman ve avukat Leyla Bilgen ile İsmail Hakkı Atal gözaltına alındı. Ayrıca Akbelen nöbet alanında jammer ile tüm iletişimin kesildiği belirtildi. 

Nöbet alanından sosyal medyada paylaşılan çağrıda, "Bugüne kadar burada olan tüm milletvekillerini, ana muhalefet partisi başkanı dahil olmak üzere bugün Akbelen'e bekliyoruz. Hemen şimdi buraya bekliyoruz. Yolların açılmasını, kitleleriyle beraber buraya gelmesini istiyoruz. Çağrımız tüm milletvekillerine ve tüm muhalefetedir. Hepinizi bekliyoruz" denildi. 

Jandarmanın çevresine barikat kurduğu nöbet alanına girişler öğle saatlerinde kontrollü şekilde açıldı. 

İkizköylüler sosyal medyadan yayınladıkları basın açıklamasında Barcelona futbol kulübünün Yönetim Kurulu Başkanı Joan Laporta'ya çağrıda bulundu. Barcelona'nın İspanya'daki stadı Camp Nou'yu yenileme ihalesini Limak Holding'in aldığı hatırlatılan açıklamada, "İnsanlığa karşı suç işleyen Limak'la tüm ticari ilişkinizi hemen şimdi bitirin" denildi. 

İkizkoyDireniyor hesabından yapılan açıklamaya göre Akbelen'de sabah jandarmanın götürdüğü 20 kişiden Ekoloji Aktivisti Deniz Gümüşel ile Avukat İsmail Hakkı Atal, Avukat Leyla Bilgen ve Esra Balbar hakkında gözaltı kararı verildi.

Kesim işlemi bitti iddiası

24 Temmuz'da başlayan ağaç kesiminin tamamlandığı öne sürüldü. İddiaya göre açık maden ocağı için işaretlenen tüm ağaçlar kesildi. Buna göre gelecek hafta pazartesi günü bölgede saha temizliği yapılacak. Temizliğin ardından alanda tarihi eser olup olmadığını kontrol etmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yetkililer gelecek. Kontroller sonrasında herhangi bir soruna rastlanılmazsa açık maden ocağı işletmesi için alan YK Enerji'ye devredilecek.

İkizköylülerin mücadelesi

Akbelen Ormanı’nın hemen yanında Türkiye’nin yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 5’ni sağlayan YK Enerji’ye ait Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri bulunuyor. Bu santrallerde yıllık 8 milyon ton linyit yakılıyor ve linyit ise bölgedeki madenlerden sağlanıyor. Akbelen Ormanı’nın altında ise 33.3 milyon ton linyit yatağı bulunuyor, bir başka ifadeyle her iki termik santralin topu topu 4 yıllık kömür ihtiyacının sağlanması için 780 dönümlük arazide bazıları 400 yıllık kızıl çam ve zeytin ağaçlarının yok edilmesi isteniyor. İşte Akbelen’in bu zenginliği yüzünden alan önce maden sahası ilan edildi, 2019 yılında istimlak işlemleri başladı. Köylülerin bir çoğu sahip olduğu araziyi satmak istemedi ve hukuki mücadele başlattı.  

Hukuki süreç devam ederken Yeniköy Kemerköy Termik Santrali’ne (YK Enerji) kaynak sağlanması için kömür madeni sahasının genişletilmesi için bakanlık kararına karşı çıkan İkizköylüler, karşı dava açmış ve bölgede üçüncü bilirkişi keşfi yapılmıştı. Çıkan bilirkişi keşfi raporunun ise bilimsellikten uzak olduğunu söyleyen İkizköylüler, rapora itiraz etmiş ve raporu hazırlayan bilirkişiler hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Muğla 1. İdare Mahkemesi ise üçüncü bilirkişi raporuna dayanarak geçen ağustos ayında verdiği ‘yürütmeyi durdurma’ kararını kaldırdı.