25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.03.2022 08:39 | Son Güncelleme: 10.03.2022 10:17

İstanbul'da beklenen kar yağışı başladı (Tuzlama çalışması yapılıyor)

İstanbul'da beklenen kar yağışı gece saatlerinden bu yana aralıklarla etkili oluyor. Lapa lapa yağan kar ile birlikte şehir beyaza büründü. TIR ve kamyonların şehre girmesi engellendi. Trafik yoğunluğu ise yüzde 35'i geçmedi. Meteoroloji ve AFAD'dan kritik uyarılar geldi
İstanbul'da beklenen kar yağışı başladı (Tuzlama çalışması yapılıyor)

İstanbul'da günlerdir uyarısı yapılan Mart karı (Aybar fırtınası) dün geceden itibaren başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarılarının ardından dün öğle saatlerinde kentin yüksek kesimlerinde başlayan ve gece boyunca aralıklarla bazı bölgelerde süren kar yağışı, sabah saatlerinde etkisini artırdı. Anadolu Yakası'nın Üsküdar, Ümraniye, Kadıköy, Ataşehir ve Beykoz ilçelerinde günün ilk saatlerinde aralıklarla görülen kar yağışı, Üsküdar'da tipiye döndü.

 

Kar küreme araçlarıyla çalışma yapıyor

Kar nedeniyle olumsuzluk yaşanmazken D-100 kara yolu ile 15 Temmuz Şehitler Köprüsü bağlantı yolu kar tutmaya başladı. Belediye ekipleri, bölgede kar küreme araçlarıyla çalışma yapıyor. Kartal ve Pendik ile Aydos Ormanı çevresinde etkili olan kar yağışı beyaz örtü oluşturdu.

İstanbul'da trafik yoğunluğu en fazla yüzde 35'e ulaştı

 

Avrupa Yakası'nın Bakırköy, Zeytinburnu, Fatih ve Bayrampaşa ilçelerinde kar yağışı aralıklarla sürüyor. Ana yolların açık olduğu ve trafik yoğunluğunun yaşanmadığı görüldü. Esenyurt Kıraç ve Kuzuyolu'nda etkili olan ve beyaz örtü oluşturan kar nedeniyle araçlar ilerlemekte zorlanıyor. Bu nedenle bölgede trafik yoğunluğu oluştu. Silivri'de sabah saatlerinde yeniden başlayan kar yağışı, etkili bir şekilde devam ediyor.

Tuzlama çalışması yapılıyor

Cadde ile sokaklarda trafik ve insan yoğunluğunun önceki günlere oranla azaldığı, sabah erken saatlerde işe gitmek üzere yola çıkanların ise gerekli tedbirleri aldıkları görülüyor. Belediye ekipleri, üst geçitlere çıkan merdivenlerde tuzlama çalışması yürütüyor. İBB Cep Trafik uygulamasına göre, kent genelindeki trafik yoğunluğu 10.00 itibarıyla yüzde 29 olarak ölçüldü.

 AFAD'dan 38 ile uyarı

AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan açıklamada Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere 38 ilin beklenen olumsuz hava koşulları nedeniyle yaşanabilecek olumsuzluklara karşı tedbirli olunması konusunda uyarıldığı belirtildi.

AFAD'dan yapılan açıklamada Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan verilere göre Antalya'nın doğusunda ve Doğu Akdeniz'de kuvvetli yağış, İstanbul, Isparta ve Konya'da yoğun kar yağışı, Orta ve Doğu Karadeniz'de yoğun kar yağışı, Güneydoğu Anadolu'da ve Doğu Anadolu'da kuvvetli kar yağışı beklendiği bildirilerek vatandaşların yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği hatırlatıldı.

'Tedbirli olun'

Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere Konya, Antalya, Adana, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Tokat, Gümüşhane, Bayburt, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Adıyaman, Isparta, Siirt, Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Elazığ, Tunceli, Erzincan, Muş, Bitlis, Bingöl, Erzurum, Ağrı, Kars, Van, Şırnak, Edirne, Bilecik ve Hakkâri olmak üzere toplam 38 ilin yaşanabilecek meteorolojik risk nedeniyle olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması hususunda uyarıldığı aktarıldı. Açıklamanın devamında "Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde; Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Türk Kızılay'ı temsilcileri AFAD Başkanlıkta 7/24 esasına göre bulunmak üzere 09 Mart saat 21.00 itibariyle AFAD Başkanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi'nde faaliyete geçmişlerdir" denildi.

 Aybar kar fırtınası nedir?

Aybar kar fırtınası, 10-14 Mart 2022 tarihleri arasında Türkiye'yi etkilemesi beklenen kar yağışlı ve fırtınalı soğuk hava dalgasına verilen addır. Sibirya üzerinden bulunduğumuz coğrafyaya gelmesi beklenen soğuk hava dalgasının, Mart ayında geniş bir alanda kar yağışlarına neden olması beklendiğinden gösterişli, heybetli, görkemli anlamına gelen AYBAR ismi verilmiştir. Aybar kar fırtınası, Ocak ayının son haftası İstanbul’da etkili olan Avar kar fırtınasındaki yoğun kar yağışları gibi etkili kar yağışlarına neden olabilir.