11 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.04.2024 21:13 | Son Güncelleme: 27.04.2024 23:03

İYİ Parti'nin yeni lideri Müsavat Dervişoğlu: Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

İYİ Parti Olağanüstü Kurultayı'nda genel başkanlık seçimini Müsavat Dervişoğlu kazandı. Seçimin üçüncü turunda 611 delegenin oyunu alan Dervişoğlu İYİ Parti'nin yeni lideri oldu. Dervişoğlu teşekkür konuşmasında, "Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" dedi
İYİ Parti'nin yeni lideri Müsavat Dervişoğlu: Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

ATO Congresium'da toplanan İYİ Parti 5. Olağanüstü Kurultayı'nda genel başkanlık için Grup Başkanı Koray Aydın, Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Göç Politikaları Başkanı Tolga Akalın ile Kurucular Kurulu Üyesi Günay Kodaz yarıştı. İlk iki turda hiçbir aday salt çoğunluğa ulaşamayınca seçim üçünü tura kaldı. Salt çoğunluğun aranmadığı üçüncü turda  1159 geçerli oyun 611'ini alan Müsavat Dervişoğlu İYİ Parti'nin yeni genel başkanı oldu. İkinci turda 565 oy alan Koray Aydın ise bu turda 548 oyda kaldı. 

"Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak"

Genel başkanlığa seçilen Dervişoğlu, teşekkür konuşmasında şunları söyledi: "Ben bir yarış kazanmadım. Çünkü kimseyle yarışmadık biz. Herkesin gözü bu kongredeydi. Allah hepinizden gani gani razı olsun. En küçük bir tatsız olay yaşanmadı. Bu iyiler ve cesurlar hareketinin nasıl bir hareket olduğunun en büyük delilidir. Sayın Koray Aydın aile büyüğüm ve ağabeyimdir. Sayın Tolga Akalın da kardeşim ve ailemin bir ferdidir. Sizlerin adayları olarak bu yolculuğa çıktık. Siz asıl çok büyük ailesiniz. Size mensup olmaktan hepimiz iftihar ediyoruz. Bugün itibarıyla birbirimize sarılarak yaralarımızı saracağız. Ondan sonra da iktidar yolculuğuna ağabeyim Koray Aydın'la kardeşim Tolga Akalın'la ve sizlerle devam edeceğiz. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Ne mutlu Türküm diyene."

Akşener'den tebrik mesajı 

İYİ Parti eski Genel Başkanı Meral Akşener, partinin genel başkanlığına seçilen Müsavat Dervişoğlu'nu tebrik etti. Akşener, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "5. Olağanüstü Kurultayı'mızda İYİ Parti Genel Başkanı olarak seçilen Sayın Müsavat Dervişoğlu'nu tebrik ediyor, başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı.

İlk iki turda salt çoğunluğa ulaşılamadı

İlk turda 1302 delegeden 1178 delege oy kullandı. 7 oy geçersiz sayıldı. İlk turda hiçbir aday 652 rakamına ulaşamayınca, ikinci tur oylamaya geçildi. İlk tur sonuçları şöyle:

  • Koray Aydın: 472
  • Müsavat Dervişoğlu: 370
  • Tolga Akalın: 327
  • Günay Kodaz: 2

Tolga Akalın adaylıktan çekildi

Seçimin ikinci turunda Tolga Akalın adaylıktan çekildi. İkinci tur oylaması sırasında açıklamada bulunan Akalın, 27 günde "öldü" denilen bir hareketi hep birlikte dirilttiklerini ifade etti. Siyasetin millet ve tabanla yapılacağını belirten Akalın, "Bir irade ortaya koydu, bir fotoğraf verdi. Bu fotoğraftan benim okumam şudur ki delege 'Benim ferasetime güvenin' dedi. Ben bugüne kadar siyasi meşruiyetini taban siyaseti yaparak elde etmiş, otoriteye karşı mücadele etmiş bir dava arkadaşınız olarak delegemizin ferasetine inanıyorum. Bundan sonraki süreci de siz saygıdeğer, değerli delegelerimizin ferasetine takdim ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

İkinci turda Dervişoğlu 570, Aydın 565 oy aldı

İkinci turda 1152 geçerli oydan Müsavat Dervişoğlu 570, Koray Aydın 565, ilk turun ardından çekildiğini açıklayan Tolga Akalın 15 ve Günay Kodaz 3 oy aldı. Hiçbir aday salt çoğunluğa erişemediği için seçim üçüncü tura kaldı. Üçüncü turda salt çoğunluk aranmayacak. Bu arada genel başkan adaylarından Kodaz, ikinci tur sonuçlarının açıklanmasının ardından platforma çıkarak, "Ben oyumu Koray Aydın'a verdim. Bana oy veren 3 kişinin de Koray Aydın'a oy vermesini istiyorum" dedi. Bunun üzerine salondakiler Kodaz'a tepki gösterdi.

İlk iki turda salt çoğunluk şart

İYİ Parti tüzüğüne göre, genel başkanlık seçiminde ilk iki turda salt çoğunluk gerekiyor. Buna göre, yaklaşık 1302 kayıtlı delegenin yarısından bir fazlasının oyunu alan, genel başkan seçilecek. Kurultayda, ilk iki turda aranan çoğunluk bulunamazsa üçüncü tura geçilecek. Üçüncü turda ise en çok oyu alan iki aday yarışacak ve en fazla oyu alan genel başkan olacak. Bu arada kurultayda birden fazla aday olduğu için tüzük çerçevesinde her aday için ayrı oy pusulası kullanıldı. Buna göre, Koray Aydın sarı, Müsavat Dervişoğlu mavi, Tolga Akalın beyaz ve Günay Kodaz ise kırmızı renkli pusula ile temsil edildi.