19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.03.2023 23:37 | Son Güncelleme: 01.03.2023 23:57

Kandilli Rasathanesi Müdürü Kalafat: Artçı depremlerin sona ermesi bir yılı bulacak

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede yaşanan artçı depremler artarak devam ederken Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Doğan Kalafat "Artçı depremler bir yıl içerisinde büyüklükleri azalarak bitecek" dedi
Kandilli Rasathanesi Müdürü Kalafat: Artçı depremlerin sona ermesi bir yılı bulacak

Kandilli Rasathanesi Bölgesel Deprem Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Prof. Doğan Kalafat katıldığı radyo programında Kahramanmaraş depremlerinden beklenen Marmara depremine kadar pek çok konuda açıklama yaptı.

Beklenen depremin 2090'da gerçekleşmesi yüksek ihtimal

Marmara'da beklenen depremle ilgili farklı tarihler veren Prof. Kalafat şu açıklamaları yaptı:

"Marmara’da Kuzey Anadolu fayının Kuzey Kolu üzerinde 7.2 büyüklüğünde bir deprem olacağını söyleyebiliriz. Elbette bu depremin ne zaman olacağını bilmemiz mümkün değil ama bölgedeki büyük depremlerin tekrarlanma periyotlarına bakarak istatistiksel tahminlerde bulunabiliriz. Bu istatistiksel veriler bize Marmara’da, 2030 yılına kadar yüzde 64, 2050 yılına kadar yüzde 75 ve 2090 yılına kadar yüzde 95 oranında büyük bir deprem yaşanacağını gösteriyor." 

Artçılar bir yıl daha sürecek

Kahramanmaraş depremlerinin ardından devam eden artçı sarsıntılara da değinen Prof. Doğan Kalafat, Radyo Sputnik’te katıldığı programda sözlerini şöyle sürdürdü:

"Artçı depremler bir yıl içerisinde büyüklükleri ve sıklıkları azalarak bitecektir. Bu süreç içerisinde vatandaşlarımızın hasarlı binalardan uzak durmaları çok önemlidir."