16 Nisan 2024, Salı
Haber Giriş: 21.06.2022 22:08 | Son Güncelleme: 23.06.2022 00:53

Marmaris Belediyesi: Değirmenyanı'nda alevler çoğaldı

Marmaris Bördübet Koyu'nda dün akşam saatlerinde başlayan yangına müdahaleler devam ediyor. Son alınan bilgilere göre, Değirmenyanı ve Hisarönü'nde yangın etkisini sürdürüyor
Marmaris Belediyesi: Değirmenyanı'nda alevler çoğaldı

Bördübet'te alevlerle mücadele devam ediyor. Gece boyunca karadan müdahale edilen yangına sabahın ilk saatlerinden itibaren havadan da müdahale edilmeye başlandı. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün değerlendirmelerine göre Marmaris'te bugün sıcaklıkların 34 dereceye kadar yükselmesi bekleniyor. İlçede rüzgarın öğleden sonra şiddetini artırması beklenirken saatte 23 km hıza ulaşacağı tahmin ediliyor. 

Marmaris yangınındaki son gelişmeler 

00.30: NASA'nın dünya genelindeki güncel yangınları aktardığı haritada, Marmaris'teki yangınının hangi bölgelerde yoğunlaştığı görülüyor.

NASA haritası

23.44: Marmaris Belediyesi resmi twitter hesabından, ''Değirmenyanı'nda alevler çoğaldı. Hepimizi zor bir gece daha bekliyor“ diyerek alandan son görüntüleri paylaştı. 

21.12: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Marmaris'te orman yangınının etkili olduğu bölgeye geçerek yangına yakın konumda bulunan ve geçen yılki yangının yaşandığı Armutalan Mahallesi'nde Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı yetkililerinden bilgi aldı.

Kılıçdaroğlu, orman yangınlarına müdahale için gerekli ihalelerin zamanında yapılmadığını savundu: "İhale açacaksanız zamanında açın. Efendim ne olacakmış, 2 Temmuz'dan sonra uçaklar gelecekmiş. Gece görüşü olan helikopter 2 Temmuz'dan sonra. Yani 2 Temmuz'a kadar biz ormanların yanmasını seyredecek miyiz?"

19.35: Değirmenyanı mevkisinde bulunan yangın koordinasyon merkezinin üst kısımlarında rüzgarın şiddetini artırması ve alevlerin yükselmesi nedeniyle olası bir tehlikeye karşı merkezin boşaltılmasına başlandı.

Merkezin bahçesinde bulunan araçlar trafik ekipleri tarafından güvenli alanlara yönlendirildi, bazı araçlar da çekici yardımıyla kaldırıldı. Alevlerin alana yaklaşmasını önlemek için arazözlerin yanı sıra bölgeye hava araçları da yönlendirildi.

Öte yandan Değirmenyanı ve Hisarönü mahallelerinde de yangının etkisini sürdürmesi nedeniyle ekipler çalışma yürütüyor. Emniyet ile jandarma ekiplerince, bölgedeki evlerin yakınında bulunan ağaçlara yangının sıçramaması için TOMA'larla su sıkılıyor.

20 ev boşaltıldı

16:11: Yangının başladığı Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkisine yakın Değirmenyanı Ahmediye Sokağı'ndaki 20 kadar ev, olası bir tehlikeye karşı boşaltıldı. Yerleşim yerindeki 68 kişi ile 13 büyükbaş, 16 küçükbaş, 10 tavuk ve araçlar bölgeden uzaklaştırıldı. Emniyet ile jandarma ekiplerince, bölgedeki evlerin yakınında bulunan ağaçlara yangının sıçramaması için TOMA'larla su sıkılıyor.

16:03: Orman Genel Müdürlüğü, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Hava araçlarını neden aynı anda havada göremiyorsunuz?" sorusunun yanıtını paylaştı. Açıklamada şunlar belirtildi:

"Çünkü hava araçlarımız, pilotların, sivil hava araçlarının güvenliği ve yangınla mücadelenin kesintiye uğramaması açısından timler halinde hareket eder. Yakıt ikmali, su alma süresi gibi hesaplamalar ve koordinatların yangının ilerleyişine göre yeniden planlaması gibi etkenlerle hepsinin aynı anda uzun sürede havada olması mümkün değildir. Dar bir hava sahasında rüzgâr ve coğrafya gibi etkenleri de göz önünde bulundurduğumuzda aynı anda onlarca hava aracının çalıştırılması hava trafiğini ve can güvenliğini riske atar.

Bu nedenle birkaç hava aracından oluşan tim havalanıp görevini gerçekleştirip konuşlandığı yere dönerken bir diğer tim yangına müdahale için kalkış yapar. Yangın komuta merkezinden tespit edilen kritik su atma bölgeleri için hedefin türüne göre uygun hava araçları seçerek hava aracı timleri oluşturulur. Bu timler kendilerine tahsis edilen hedef bölgelere su atışları ring dediğimiz bir sırada atarlar.

Buradaki amaç yangın üzerine sürekli su atılabilme imkânı için su alma ve atma noktaları arasında hava araçlarının bir düzen halinde uçmasıdır. Görevler esnasında farklı havacılık sistemleri ile uçakların güvenliği sağlanır.

Aynı zamanda sivil ve askeri havacılık sistemleri ile de koordinasyon kurulur. Sanıldığı kadar basit bir konu değildir. Teknoloji desteği ile karar alınır. Helikopterlerimiz 5 km’lik bir alanda bulunan yangın havuz ve göletlerimizden daha sık su alıp atar. Amfibik uçaklar, denizden veya büyük göllerden su alır bu nedenle helikopterlere göre daha seyrek müdahalede bulunur. Tanker uçaklara ise havaalanında su dolumu yapılır. Bu dolum daha uzun sürer.

Yangın söndürme uçaklarımızla ilgili hava trafiğini gözlemlerken bu bilgilere dikkat ederseniz çok mutlu oluruz. Çünkü pilotlarımızın, yangın söndürme personellerimizin, yangın uzmanlarımızın tek amacı yangını söndürmek. Yangınla mücadele tıpkı savaş gibi"

15:10: Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, bölgede rüzgarın şiddetinin artmasıyla yangının yayılma eğilimi gösterdiğini söyledi. Sosyal medyadan açıklama yapan Oktay, "Sahadaki ekipler şiddetini arttıran rüzgarla birlikte yayılma eğilimi gösteren alevlerle mücadeleyi sürdürüyor. Bölgede yangını yakından takip etmeye ve ekiplerden bilgi almaya devam ediyoruz. Sizlerden de zorunlu olmadıkça Marmaris - Datça yolunu kullanmamanızı rica ediyorum" ifadelerini kullandı. 

14.30: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, helikopterle yangın bölgesinde incelemede bulundu. Erdoğan'a, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da eşlik etti.

14:04: Sosyal Medyadan açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Dün akşam başlayıp söndürme çalışmaları halen devam eden orman yangınıyla mücadele eden görevlilerin sağlık ihtiyaçlarını karşılamak üzere, Bakanlığımıza bağlı ekipler ilk anlardan beri olay yerindedir. Yangın sebebiyle bütün milletimize geçmiş olsun diyorum" dedi.

13:55: Muğla Cumhuriyet Başsavcılığınca Marmaris'teki orman yangınıyla ilgili soruşturma başlatıldı.

Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Nadir Yağcı, Marmaris ilçesindeki orman yangını ile ilgili soruşturma başlatıldığını bildirdi. Yağcı, yaptığı yazılı açıklamada, Amazon köyü Bördübet mevkisindeki ormanlık alanda dün saat 20.00 sıralarında başlayan yangının yaklaşık 300-400 hektarlık kızılçam ormanında zarar oluşturduğunu kaydetti. Başsavcı Yağcı, "Yangınla ilgili olarak mülhakatımız Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığımızca derhal soruşturma başlatılmış olup, soruşturma tüm yönleriyle titizlikle yürütülmektedir" ifadesini kullandı.

13:40: Türk Kızılaydan yapılan açıklamaya göre, Marmaris'in Amazon, Bördübet ve Yediadalar bölgesinde dün akşam saatlerinde başlayan ve rüzgarın etkisiyle büyüyen orman yangınına müdahale çalışmalarında Kızılay ekipleri de devreye girdi. Bu çerçevede Kızılay İzmir Afet Müdahale Merkezi ile Marmaris, Muğla ve Menteşe şubesinden bölgeye geçen personel, sahada yangına müdahale eden ekiplerin beslenme ihtiyaçlarına destek sağlıyor.

12:46: Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ise sosyal medya hesabından son yaptığı açıklamada, "Ekiplerimizle birlikte hala yangın bölgesindeyiz. Havadan müdahalenin devam etmesine rağmen maalesef yangın tam olarak kontrol altına alınabilmiş değil. Söndürme çalışmaları sürüyor. Tek dileğimiz yangının artık kontrol altına alınarak bu kabusun sona ermesi" dedi.

12.30: İçişleri Bakanlığı 22 Mayıs'ta 81 il valiliğine gönderdiği orman yangınlarına ilişkin genelge hükümleri doğrultusunda valilikleri tekrar uyardı.

 12:23: İçişleri Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından bölgede yapılan çalışmalara dair aktarılan son bilgilendirmede; 20 helikopter, 14 amfibik uçak, 220 arazöz, 20 TOMA, 2 İHA ve 55 iş makinesinin  müdahalelere destek verdiği kaydedildi. 

12:02: Bölgede incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AFAD koordinasyonunda şu ana kadar 571 aracın karadan alevlere müdahale ettiğini anlattı. Türkiye'nin en büyük orman yangınlarından birinin yaşandığını hatırlatan Soylu, "İnsanlar geceden itibaren burada uyumuyorlar ve herkes bir tek ağacın kurtarılması için çaba sarf ediyor. Onlarca helikopter, uçaklar ve yerden arazözler bir büyük mücadele ortaya koymaya çalışıyorlar" dedi.

12:00: Orman Genel Müdürlüğü de yangının kontrol alınma aşamasında sona yaklaşıldığını söyledi.

11:02: Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi bölgede yaptığı açıklamada, "Rutubet ve hava sıcaklığı konusunda geçtiğimiz yıla göre daha pozitif durumdayız. Temennimiz ve bugün ki beklentimiz, bugün bu işin bitmesi. Büyük ölçüde yangın kontrol altına alındı diyebiliriz ancak bu sonuçta bir yangın başka bir noktaya sıçrayabilir" dedi.

10.45: Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, sosyal medyadan yaptığı açıklamada resmi olmayan rakamlara göre yaklaşık 1028 hektarlık alanın yangından etkilendiğini söyledi.

Gürün, "Sabah saatlerinde havadan müdahale başlamış olmasına rağmen maalesef yangın devam ediyor. Şu an itibariyle 200 personel 103 araçla mücadeleye katkı sağlıyoruz. İzmir, Antalya, Aydın, Denizli ve Burdur’dan gelen takviye ekiplerimiz de bizlere destek sağlıyor.  Yangın Okluk Koyu, Çubucak ve Hisarönü bölgelerinde olmak üzere 3 noktada ilerliyor. Resmi olmayan rakamlara göre yaklaşık 1028 hektarlık (1439 Futbol Sahası) bir alanın etkilendiğini tespit etmiş durumdayız. Yangının en kısa sürede kontrol altına alınması amacıyla sahada canla başla çalışan tüm kurum ekiplerimize teşekkür ediyor, yangının bir an önce kontrol altına alınmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

09.30:  Yangına havadan ve karadan müdahale sürüyor. Havanın aydınlanmasıyla birlikte bölgede oluşan hasar net şekilde ortaya çıktı. Büyük bir alan küle döndü. 

09.10: Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay’ın “Yüzde 90 sabotaj, çünkü yangın 3 ayrı noktada birden eş zamanlı başladı” dedi. Oktay Twitter'dan yaptığı paylaşımda "Uçak ve helikopter sayısının arttırılması ile birlikte daha kesin sonuç alınacaktır. Sayı artsın ki ciğerlerimiz daha fazla yanmasın" ifadelerini kullandı.

08.50:  Sabah etkisini yitiren rüzgarın öğlen yeniden kuvvetlenmesi bekleniyor.

08.30: Uçak ve helikopterlerin yoğun sorti yapması sonrası alevler şiddetini azalttı. Bördübet mahallesinde başlayan ve bir ucu Hisarönü Körfezi, diğer ucu Değirmenyanı mahallesine kadar ulaşan yoğun duman nedeniyle görüş mesafesi azaldı.

08.00: Havanın aydınlanmasıyla yoğunlaşan çalışmalar devam ediyor. Bördübet'ten gelen son fotoğraflar büyük bir alanın küle döndüğünü gözler önüne serdi

07.30: Aydın, İzmir, Antalya, Denizli illerinden bölgeye ulaşan ekipler karadan çalışmalarını sürdürüyor.

07:00: Yaklaşık 250 hektarlık bir alanda devam eden orman yangınına havadan 20 helikopter ve 14 uçak, karadan ise 688'i Orman personeli olmak üzere toplam bin 480 personel katılıyor. Rüzgarın şiddetinin dün geceye oranla düşmesi nedeniyle alevlerin ilerlemesi kısmen durdu.

06.20: Uçak ve helikopterler sık sık yoğun dumanlık alanlara sorti yaparak yangının önünü kesmeye çalışıyor. 

20 helikopter ve 14 uçak ile müdahale

05.58: Orman Genel Müdürlüğü, havanın aydınlanmasıyla birlikte 20 helikopter ve 14 uçaklık hava gücüyle Marmaris'teki yangına müdahaleye başladığını açıkladı.

05.53: Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Muğla'nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına ilişkin sosyal medyadaki dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar edilmemesi çağrısında bulundu. Bilgi kirliliğine neden olan paylaşımlar hakkında da Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın gerekli teknik incelemeyi başlattığını açıklayan Altun, "Sahadaki kahramanlarımızın moral ve motivasyonunu olumsuz yönde etkileyenler hakkında hukuk çerçevesinde yapılması gereken ne varsa yapılacaktır" dedi.

Yangın söndürme tüpleri ile destek 

05.51:  Yangına çeşitli illerden gelen çok sayıda arazözün yanı sıra 1500'e yakın işçi müdahale etti. Ekipler, rüzgarın etkisiyle hızla büyüyen yangını kontrol altına almak için yoğun çaba sarf ediyor.Bölgeye gelen vatandaşlar da yangın söndürme tüpleri ile alevlere müdahale etti. Marmaris'teki bir otelde çalışan Anıl Demirtaş, otelindeki çok sayıda tüpü bir otomobile koyarak iş arkadaşlarıyla yangına müdahale ettiklerini belirtti.

05.47: Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının Twitter hesabından "Devletimiz yeşil vatan için seferber" başlığıyla yapılan paylaşımda, "Tüm kurum ve kuruşlarımızla Türkiye'nin dört bir yanında orman yangınlarıyla mücadele ediyoruz" ifadesi kullanıldı.

 "Çok korkutucu, ürkütücü değil"

04.10: Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman yangınının yaklaşık 200 hektarlık bir alanda meydana geldiğini ve karadan söndürme çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Kirişci, "Helikopterle yukarıdan izlediğimizde gördüğümüz manzara çok korkutucu, ürkütücü değildi. Fakat buradaki sahada gördüklerimiz elbette yerleşim yerlerini de dikkate alarak daha dikkatli ve daha temkinli olmamızı gerektiriyor. Bu yöndeki çalışmalarımız da büyük bir titizlikle devam ediyor" diye konuştu.

"Yerleşim yerlerine 3,5 - 4 kilometre"

Bakan Kirişci, yerleşim yerlerine 3,5 - 4 kilometrelik bir mesafe bulunduğunu ancak yangın başladığı andan itibaren ekiplerce yerleşim alanları ile yangın bölgesi arasında yol açma çalışmalarının yürütüldüğünü söyledi. 

Yangının çıktığı Marmaris Bördübet bölgesi

Çıkış nedeni araştırılıyor

04.04: Yangının sabotaj olduğu yönündeki iddialara ilişkin değerlendirme yapmanın erken olacağını dile getiren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu "Bakanımızla geldikten sonra bir değerlendirme yaptık. Hem ormandaki arkadaşlarımız, hem emniyet ve jandarmamız bir değerlendirme yapıyorlar. Doğal sebeple mi, yoksa bir kamp sebebiyle mi çıktı, yoksa bir sabotaj mı var? Bütün bunları değerlendiriyorlar" ifadelerini kullandı.

 Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yetkililerden bilgi aldı

02.50: Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bördübet'e 00.20'de ulaştı. Bakan Kirişci, gün doğunca yangına havadan müdahale edileceğini ve bunun için 14 uçak ve 20 helikopterlerin hazır bekletildiğini açıkladı. Kirişçi, havadan yaptığı izlenim sonucu, yangının enerjisini yitirdiğini gözlemlediklerini ifade etti.

TOMA'lar da müdahale ediyor

00.49: Yangın bölgesine sevk edilen Muğla Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki 7 TOMA, söndürme çalışmalarına katılırken, çevre illerdeki 12 TOMA da takviye için yola çıktı.

00.16: Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) sosyal medya hesaplarından, ''Bölgede devam eden çalışmalarda; 592’si OGM personeli olmak üzere toplam 1.393 personel, 338 araç ve 35 iş makinası görevlendirilmiştir. AFAD Mobil Koordinasyon Tırı ile 2 adet mobil baz istasyonu bölgeye sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz'' paylaşımında bulundu.

21 Haziran, Salı günü yaşanan gelişmeler

23.52: Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Marmaris'te çıkan orman yangınına yönelik çalışmaları incelemek üzere Marmaris'e hareket etti.

Reuters geçen yılki yangınları hatırlattı

23.26: Reuters, Bördübet’te çıkan yangının geçen sene yine Marmaris’te yaşanan orman yangınlarını anımsattığını yazdı. Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümeti ciddi eleştirilerin odağı olduktan sonra şu ana kadarki en büyük yangınla uğraştıklarını söylemişti. AB atmosfer monitörü de geçen yıl Türkiye’deki yangınların tarihinin en büyüğü olduğunu raporlamış, Akdeniz’in orman yangınları için oldukça yatkın hale gildiğini belirtmişti.

İzmir'den ekipler yola çıktı

23.09: İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nce bölgede söndürme çalışmaları süren yangına takviye amacıyla görevlendirilen 12 arazöz, 4 su tankeri, 4 teknik eleman, dozer ve yer ekibinin yola çıktığı öğrenildi.

Milli Savunma Bakanlığı da personel görevlendirdi

22.56: Milli Savunma Bakanlığı, Muğla Valiliğinin talebi üzerine yangına müdahale için Aksaz Üs Komutanlığı'ndan su tankeri, dozer, arazöz, yangın söndürme araçları ile personel görevlendirildi. 

''Havadan müdahale şu anda yapılmıyor''

22.26: Belediye Başkanı Oktay, ''Hava kararmadan yapılan havadan müdahale maalesef şu anda yapılmıyor. Tek talebimiz gece görüşlü helikopterlerin acil olarak bölgeye gönderilmesi. Yoksa yine bir felaketle karşı karşıya kalacağız. Yetkililerin bu çağrımızı bir an önce duymasını bekliyoruz“ dedi.

Bakan Kirişçi, 576 personelin görev aldığını söyledi

22.15: Bir açıklama da Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'den geldi. Kirişçi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ''#Marmaris’deki yangını Yangın Yönetim Merkezimizden takip ediyoruz. Yangın 20.02’de başladı. 20.10’da ilk müdahale yapıldı. An itibariyle 144 arazöz, 13 dozer, 576 kahraman personelimiz yangına müdahale ediyor. Devletimiz tüm kurumlarıyla teyakkuz halinde yangına müdahale ediyor“ dedi.

Marmaris Belediye Başkanı Oktay: Durumumuz parlak değil

21.57: Yangının gerçekleştiği Marmaris'in Belediye Başkanı Mehmet Oktay sosyal medyada yayınladığı videoda, “En büyük olumsuzluğumuz şu anda rüzgarın şiddetli olması. Rüzgardan kaynaklı durumumuz çok parlak gözükmüyor” açıklamasında bulundu.

OGM: 8 dakika içinde müdahale edildi

20.56: Orman Genel Müdürlüğü sosyal medya paylaşımında, ''Muğla / Marmaris'te çıkan orman yangınına 8 dakika içerisinde ilk müdahaleyi gerçekleştirdik. #OrmanınKahramanları Yeşil Vatanımızı alevlere karşı korumak için fedakarca mücadele ediyor“ ifadelerini kullandı. 

20.02: Marmaris'in Bördübet mevkisinde ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladı. Alevler rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. 

Bölgeden yükselen dumanları görenler, 112 Acil Çağrı Merkezi'ne ihbarda bulundu. Alevlerin Otluk Koyu istikametine hızla ilerlediği belirtildi.


2021'de 13 bin 650 hektar alan zarar gördü

Geçen yıl Marmaris İçmeler'de 29 Temmuz'da başlayan ve 9 gün süren orman yangınında 13 bin 650 hektar alan zarar görmüştü.

Bördübet'in adı İngiliz askerlerden geliyor

Bölgenin en az el değen, en güzel yerlerinden biri olan Bördübet'teki Golden Key Oteli'nin internet sitesinde Bördübet isminin nereden geldiği şöyle aktarılıyor: Datça Yarımadası’nın Gökova Körfezi’ni kucakladığı doğa harikası Bördübet Koyu, adını ‘Kuş Yatağı’ anlamına gelen İngilizce ‘Birds Bed’ kelimelerinden almıştır. Savaş yıllarında İngiliz askerleri bu koyda konaklarlar ve bölgenin sayısız kuş çeşidine, bunlara ev sahipliği yapan muhteşem doğa örtüsüne hayran kalırlar. Buraya verdikleri Birds Bed adı da zamanla yerel halkın dilinde Bördübet’e dönüşmüştür.