15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.01.2024 09:16 | Son Güncelleme: 04.01.2024 09:21

Muhalefetten Yargıtay'ın Can Atalay kararına tepki: Olağanüstü toplantı çağrısı

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin TİP milletvekili Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ikinci kez verdiği "hak ihlali" kararına "hukuki değeri yok" diyerek uymamasına muhalefetten tepki geldi. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, TBMM'nin olağanüstü toplanması çağrısı yaptı
Muhalefetten Yargıtay'ın Can Atalay kararına tepki: Olağanüstü toplantı çağrısı

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) milletvekili seçilen Can Atalay hakkındaki yargılamanın durması istemini bir kez daha reddetti. Daire, Anayasa Mahkemesi’nin ikinci ihlal kararının hukuki değeri olmadığına, kararın uyulmamasına karar verdi. Muhalefet partileri yüksek yargıda krizin devamına neden olan karara tepki gösterdi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Bu işbilmez hükümet, ülkemizi hukukun işlemediği, anayasanın tanınmadığı bir muz cumhuriyetine çevirdi. Yargıtay'ın kararına karşı anayasayı savunmayı ısrarla sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı. CHP lideri, Yagıtay'ın Can Atalay kararını 4 Ocak'taki Parti Meclisi'nde özel gündem olarak ele alacaklarını belirterek "Bundan sonraki mücadele hattımızı belirleyeceğiz" dedi.

"Ezcümle; hukuk yasak, gayrimeşruluk serbest!"

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener "İktidarın ülkemizde sebep olduğu anayasal demokrasi yoksunluğu, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay kararını reddetmesiyle birlikte bir anayasal devlet krizine dönüşmüştü. Bugün tekraren Anayasa Mahkemesi kararının tanınmamasının ilanıyla görüyoruz ki; bu krizi çözmekle yetkili olan ve çözeceğini beyan eden Sayın Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanlığı görevini yerine getirmesi bile bir kriz haline gelmiş.

Yani artık Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde; Hukuk devleti niteliğini korumak için yetki kullanımı yasak! Ama her türlü krizi çıkartmak serbest! Anayasa Mahkemesi'nin anayasayı uygulatması yasak! Ama Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin anayasayı çiğnemesi serbest! Yargı mensupları için Ak Partiliye dokunmak yasak! Ama iktidarın hedef gösterdiği herkesi tutuklamak serbest! Ezcümle; hukuk yasak, gayrimeşruluk serbest!"

"Her koşulda ve herkes için adalet" diyoruz

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise "Yargıtay 3. Ceza Dairesinin, AYM'nin Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği kararı yok sayması, ülkemizin temel direği olan anayasal düzeni ilga etmeye yönelik bir darbedir. Bizler, "Her koşulda ve herkes için adalet" diyoruz. Siyasi olarak düşüncelerimiz farklı olsa da, Yargıtay'ın Can Atalay'a karşı kararını tasvip etmiyoruz. Yasalar, kişilere göre şekillenemezler ve herkese karşı eşit olmak zorundadırlar. Hukuku siyasete alet eden siyasiler ve onların kullanışlı aparatı haline gelen hukuk insanları; toplumların ve devletlerin temeli olan adaleti kökünden sarsmakla ülkemizin bekasını tehlikeye atmaktadır. Ölçü, birilerinin keyfi tutumları değil; adaletin kendisidir. Bugün kendilerini ölçü olarak görenler, er veya geç bozdukları kantarla tartılacaklardır" ifadelerini kullandı

"İktidarı bu skandala karşı çıkmaya davet ediyorum"

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise "Türkiye'nin hukuk devleti olma vasfını yitirmesi, Yargıtay üyelerinin eliyle gerçekleşmektedir. İktidarı bu skandala karşı çıkmaya, sorumluluk almaya davet ediyorum." ifadelerini kullandı.

"Hukuk tarihine geçecek trajikomik nitelikte"

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu da karar sonrası yaptığı açıklamada, "Bir yüksek mahkemenin diğer yüksek mahkemeyi mahkemeye vermesi hukuk tarihine geçecek trajikomik bir nitelik taşımaktadır. AYM ile Yargıtay 3.Ceza Mahkemesi arasındaki kriz hangi açıdan bakılırsa bakılsın herhangi bir hukuk yorum farklılığının çok ötesinde boyutlar taşımakta ve yaşanan devlet krizini derinleştirmektedir. Önce hukuksuzlaşma sonra da anayasasızlaşma sürçeleri ile otoriterleşme tahkim edilmek istenmektedir. Başta yargı mensupları ve siyaset kurumu olmak üzere herkesi şu gerçek konusunda uyarıyorum: Hukuk kaosu toplumsal kaosu tetikler. Toplumu daha fazla germeyin" dedi.

Olağanüstü toplantı çağrısı

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin; Anayasa Mahkemesi’nin Hatay Milletvekili Can Atalay’ın salıverilmesi kararına uymaması üzerine TBMM'nin olağanüstü toplanması çağrısı yaptı. Baş, "Bu bir darbedir. Sırtına yargıç cübbesi giymiş, yüzüne hakim maskesi takmış bir grup şahıs hukukla, yasayla, anayasa ile hiç ilgisi olmayan sözde kararlar alarak açıkça halk iradesine, anayasanın açık hükmüne karşı ısrarlı bir başkaldırı eylemi içinde. Tüm muhalefet partilerine çağrı yapıyorum: TİP milletvekili sayısı olağanüstü toplantı için yeterli değil ancak hep birlikte talep edersek bunu yapabiliriz. Meclis, iradesine karşı bir gasp girişimine karşı toplanmayacaksa ne zaman toplanacak? Meclis, kendisine yapılacakları anayasaya uymama çağrısıyla dikte edenlere karşı halk iradesine sahip çıkmayacaksa ne zaman toplanacak" diye konuştu.