06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.05.2023 16:42 | Son Güncelleme: 11.05.2023 17:49

Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilme kararı dış basında

Memleket Partisi lideri Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildiğini duyurması seçimleri yakından takip eden dış basında da geniş yer aldı. Birçok medya organı İnce'nin kararının Kılıçdaroğlu'na destek sağladığını yazdı
Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilme kararı dış basında

"Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, 14 Mayıs seçimlerine üç gün kala yaptığı düzenlediği basın toplantısında adaylıktan çekildiğini açıkladı. Pazar günü gerçekleşecek olan cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri dünya basını tarafından da yakından takip ediliyor. İnce'nin adaylıktan çekilmesi de büyük yankı uyandırdı.

"Kılıçdaroğlu'na destek sağlıyor"

BBC, İnce'nin açıklamasını "Muharrem İnce: Türk aday seçimden önce dramatik bir şekilde çekildi" başlığıyla duyurdu. Haberde İnce'nin muhalefetin oylarını böldüğü için baskı altında kaldığı belirtilerek, "İnce'nin çekilme kararı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en büyük rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'na büyük bir destek sağlıyor ve Türkiye'de borsa haberlerle yükseldi" ifadelerine yer verildi.

"Piyasalar yükseldi"

ABD merkezli Bloomberg ise haberi "Seçime günler kala aday çekilince Türkiye piyasaları ralli yaptı"  başlığıyla yayınladı. Haberde, "Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Pazar günkü seçimlerden çekilerek görevdeki Recep Tayyip Erdoğan'ın rakiplerinin alanını daralttı ve İnce'nin destekçilerinin nasıl oy kullanacağı konusunda yeni bir belirsizlik yarattı. Yatırımcıların, İnce'nin çekilmesinin Erdoğan'ın bölünmüş bir muhalefet yerine tek bir adayla karşı karşıya kalmasına yol açarak yenilgi olasılığını artırdığına dair bahisleriyle piyasalar yükseldi" denildi.

"Erdoğan'ın rakibini güçlendiren hamle"

ABD haber ajansı AP, İnce'nin bu adımının Erdoğan'ın başlıca rakibi olan Kılıçdaroğlu'nu güçlendirdiğini yazdı. AP'nin haberinde, "Anketler Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan karşısında az farkla önde olduğunu gösterse de iki adayın da ilk turda seçilmek için gereken oyların yüzde 50'sinden fazlasını alması beklenmiyordu.  Anketlere göre İnce adaylığı ilk açıklandığında yüzde 8 civarında oy almıştı ancak kamuoyu araştırmalarına göre popülaritesi o zamandan bu yana yüzde 2 civarına düştü. Siyasetçi, Kılıçdaroğlu lehine adaylıktan çekildiğini açıklamadı ancak analistler İnce'nin çekilmesinin Millet İttifakı'na yarayacağını söylüyor" ifadeleri kullanıldı.

"Muhalefetin kazanma şansını artırdı"

Fransız haber ajansı AFP de İnce'nin şok bir hamleyle ilk turda muhalefetin kazanma şansını artırdığını yazdı. AFP'nin haberinde, "59 yaşındaki Muharrem İnce, kadınlarla buluştuğu ve süslü arabalara bindiği görüntülerin de yer aldığı internetteki karalama kampanyasının hedefi olmasının ardından kararını açıkladı" denildi. 

NBC News da haberinde seçim kampanyalarının son günlerinde İnce'nin adaylıktan çekinmesinin Kılıçdaroğlu'na destek sağlayabileceğini belirtti. Haberde, "İnce'nin partisinin Ankara'daki genel merkezi önünde yaptığı şok açıklamanın ardından Türkiye'nin ana borsa endeksi yüzde 6 arttı. Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'ın alışılmışın dışında ekonomi politikalarını tersine çevirme sözü vermesiyle finansal piyasalar gergin" denildi. 

Reuters da "Erdoğan'ın rakibi çekilmeyle güçlendi, Türkiye'deki oylama öncesinde anketlerde önde" başlığıyla yayınladığı haberde şu ifadelere yer verdi: Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı oylamasında yarışacak dört adaydan biri olan Muharrem İnce'nin çekilmesi, Erdoğan'ın yirmi yıllık iktidarındaki en büyük sınavı olarak görülen seçim kampanyasının son günlerini yeniden şekillendirebilir. Anket şirketi Konda tarafından yapılan ankette Erdoğan'a destek yüzde 43,7, Kılıçdaroğlu'na destek ise yüzde 49,3 olarak açıklanırken, Erdoğan ilk turda kazanmak için gereken çoğunluğun altında kaldı ve seçimin 28 Mayıs'ta iki aday arasında ikinci tura kalacağını gösterdi. 

Financial Times İnce'nin kararını, "Türkiye'nin cumhurbaşkanı adayı İnce oylamadan günler önce yarışı bıraktı. Çekilme, muhalefet liderinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı yerinden etme şansını artıracak" diyerek duyurdu. FT'nin haberinde, "2018'deki bir önceki seçimde Erdoğan'ın ana rakibi olan İnce, Perşembe günü yaptığı açıklamada ülkenin iyiliği için yarıştan çekileceğini söyledi. İnce, bu hafta başında ortaya çıkan bir seks kaseti iddiasından bu yana baskı altında" denildi.