25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.08.2022 11:54 | Son Güncelleme: 29.08.2022 13:39

Müzik Yorumcuları Meslek Birliği'nden açıklama: Gülşen'in tutuklanması siyasi

Gülşen'in de üyesi olduğu Müzik Yorumcuları Birliği'nden (MÜYORBİR) şarkıcının tutuklanmasıyla ilgili açıklama yaptı. MÜYORBİR'in açıklamasında, "Tutuklanma kararı, bize, hukuki değil siyasi bir karar olduğunu düşündürmekte" ifadelerine yer verildi
Müzik Yorumcuları Meslek Birliği'nden açıklama: Gülşen'in tutuklanması siyasi

Şarkıcı Gülşen'in Nisan 2022’deki bir konserinde "İmam Hatip liseleri hakkında söylediği sözlerin gerekçe gösterilerek tutuklanmasının yankıları sürüyor. Gülşen’in tutuklanması hakkında bir açıklama da Müzik Yorumcuları Birliği'nden (MÜYORBİR) geldi. Gülşen'in de üyesi olduğu MÜYORBİR, "tutuklanma kararı, bize, hukuki değil siyasi bir karar olduğunu düşündürmekte" dedi.  

Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi, "Pandemi sürecinde başlayan zorunlu müzik yasakları salgının bitmesine rağmen artarak devam etmiştir. Festivallerin, konserlerin iptal edilmesi / yasaklanması olağan hale gelmiştir. Bu sırada sanatçılar kostümlerinden etnik kimliklerine, repertuarlarından siyasi görüşlerine kadar her konuda eleştirilere maruz kalmıştır. Aralarında üyelerimizin de olduğu sanatçılar, bugüne kadar görülmemiş baskılarla / yaptırımlarla karşı karşıya kalmıştır. Tüm bu yaşananlar çerçevesinde; son olarak değerli üyemiz Gülşen'in tutuklanma kararı, bize, hukuki değil siyasi bir karar olduğunu düşündürmektedir. Bu kararın bir an evvel gözden geçirilmesi, ülkemizin ve demokrasinin geleceği açısından hayati önem taşımaktadır. İktidarın sanatı ve sanatçıyı kucaklayıcı, birleştirici bir siyaseti ilke edinmesi en büyük arzumuzdur." 

Müzik Yorumcuları Birliği hakkında

Müzik Yorumcuları Meslek Birliği ya da kısa adıyla MÜYORBİR, icracı sanatçılar tarafından kurulmuş Bağlantılı Hak Sahibi Meslek Birliği’dir. MÜYORBİR 51 kişilik kurucu üye tarafından 2000 yılında kurulmuş ve 19 Nisan 2000 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayı ile tüzel kişilik kazanmıştır.

MÜYORBİR, Türkiye'de fonogramlara kayıtlı müzik eserlerinin yüzde 95’e yakın kısmını temsil etmektedir. 5846 Sayılı Fikir ve sanat Eserleri Kanunu’nun 80. Maddesi kapsamında üyelerine ait hakların kullanımına ilişkin olarak, kullanıcılara izin vermek hak ve yetkisine sahip tek kuruluştur.