26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.08.2022 16:41 | Son Güncelleme: 10.08.2022 18:00

Netflix ilk kez düşüş yaşarken Disney+ yükselişte

Netflix'in abone sayısı 10 yıldır ilk kez düşerken, Disney+'in hızlı yükleyişi, tahtın yeni bir sahibi mi var sorusunu gündeme getirdi. Yayın platformları arasında rekabet gittikçe artarken pek çok platform güçlerini birleştirmek için hazırlanıyor
Netflix ilk kez düşüş yaşarken Disney+ yükselişte

Yayın platformları izleyicilerin ilgisi ve parası için rekabet ederken, son birkaç ay içerisinde abone sayıları değişmeye başladı. Netflix 10 yıldır ilk defa düşüş gösterirken, Disney+ büyümeye devam ediyor ve HBO Max ile birleşmek için hazırlanıyorlar. 

Netflix'in yeni rakibi 

Netflix, Haziran’ın gelir kayıtlarına göre dünya çapında 220.67 milyar aboneye sahip ve yayın platformları arasında lider pozisyonda. Ancak yeni platformlar ile aralarındaki rekabet kızıştıkça, mart ayından beri abone sayısı 1 milyon, aralıktan beri ise 1.2 milyon düşerek paralı abone kaybeden tek dijital platform oldu. 

İçerisinde Disney+, Hulu ve ESPN+ bulunmak üzere Disney’in sahip olduğu yayın platformları, ocakta 196.4 milyon aboneden nisanda 205.6 milyon aboneye yükseldiğini açıkladı. Netflix’e rakip olma seviyesine yükselen şirketin yükünün çoğunluğunu ocaktan beri 7.9 milyon artış göstererek nisanda 137.7 milyon abonesi olan Disney+ taşıyor. Buna kıyasla Hulu’nun, ocaktan beri sadece 200 bin artmış 45.6 milyon abonesi var. 

Şirketlerin birleşme planları 

HBO, HBO Max ve Discovery+’ın hepsi Warner Bros’a ait oldu. Nisandan beri Warner Bros mülkiyetinde olan Discovery, marttan sonra sadece 1.7 milyonluk bir artışla haziranda toplam 92.1 milyon abonesi olduğunu yayınladı (ancak yayın hizmetlerinin tek bir platforma birleşme planlarının abone sayılarını nasıl etkileyeceği belirsiz.)

CBS’in sahibi Paramount Global’e ait olan Paramount+ aralıktan beri 10 milyondan fazla abone kazanarak haziran ayında 43 milyon abonesini olduğunu duyurdu. NBCUniversal’ın ana şirketi Comcast’in dijital platformu Peacock, geçen ay 13 milyon paralı aboneye sahipti. Comcast ise benzer bir sayıyla nisanda 27 milyon aylık aktif hesabı olduğunu bildirdi. Bazı yayın platformlarından farklı olarak Comcast seçilmiş dizi ve filmleri kapsayan, servislerinin bedava bir versiyonunu da izleyicilerine sunuyor. 

2023 yazında tek bir platform olacaklar 

Medya şirketleri geleneksel televizyondansa yayın platformlarını önceliklendirmeye başlayınca, 2022 dijital platformlar için çalkantılı bir yıl oldu. Nisanda Discovery ile AT&T’nin eski bağlı ortağı WarnerMedia’nın birleşmesiyle oluşan Warner Bros. Discovery, seneye yazın HBO Max ve Discovery+’la birleşerek tek bir platform haline gelme planlarını, geçen hafta açıkladı. 

 Aynı zamanda şirket, masrafları kontrol altında tutma çabalarından ve niş yayın platformlarının diğer herkesi kapsayan hizmetlerden kötü geçindiği düşüncesiyle, piyasaya sürüldükten bir ay sonra CNN+’ı kapattı. 

Beklenen başka değişiklikler 

Netflix 10 yıldan fazla sürede ilk defa bu yıl abone sayısında düşüş gözlemlerken, şirket reklamlar tarafından desteklenen daha ucuz bir kategori çıkaracağını söyledi. Aynı zamanda düşüşün bir kısmı için şifre paylaşımını suçlayan Netflix bu durumu azaltacağını açıkladı. Bununla birlikte yayın platformu, Ukrayna’yı istila ettikten sonra Rusya’ya hizmet vermeyi kesmesi üzerine 700 bin abone kaybetti. 

Pazarlama araştırmaları şirketi Nielsen’ın bu yıl yayınladığı bir ankete göre yayında her zamankinden fazla içerik var ve Amerikalılar’ın her hafta yayın içeriği izlediği süre artışta. Buna rağmen katılımcıların yüzde 64’ü yayın hizmeti paketi olmasını dilediklerini söylerken yüzde 46’sı çok fazla yayın hizmeti bulunduğundan izlemek istedikleri programları bulmakta zorlandıklarını söyledi.