29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.05.2023 00:00 | Son Güncelleme: 23.05.2023 09:09

Sinan Oğan'ın Erdoğan'a destek açıklamasına siyasilerden ardı ardına tepkiler geldi

Sinan Oğan ikinci turda Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceğini açıkladı. Oğan'ın bu kararı sonrası siyasilerden üst üste açıklamalar geldi
Sinan Oğan'ın Erdoğan'a destek açıklamasına siyasilerden ardı ardına tepkiler geldi

İlk tur seçimlere ATA İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı olarak katılan Sinan Oğan, ikinci turda Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceğini açıkladı. Oğan, "Bize oy veren seçmenlerin de Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı desteklemelerini talep ediyorum" dedi. Oğan'ın bu açıklaması siyasi kulislerde yankı bulurken siyasilerin kimi kararı desteklerken kimi ise sert şekilde eleştirdi. 

İşte Oğan'ın kararına ilişkin siyasilerden gelen o dikkat çeken açıklamalardan bazıları:

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu: Kimin bu güzel vatandan kimin bu güzel vatanı satandan yana olduğu belli! Biz bu ülkeyi terörden ve mültecilerden kurtarmaya geliyoruz. Bu bir referandumdur; artık kimse kimseyi kandıramayacak. Sandığa gelmeyen 8 milyon vatandaşımızı ve tüm gençlerimizi sandığa çağırıyorum!

İYİ Parti lideri Meral Akşener: Ben olumlu veya olumsuz değerlendirmeye dair kendimi hak sahibi görmüyorum. Bu değerlendirmeyi yapacak olan sayın Oğan'a 5.3 oy vermiş seçmendir. Bu seçmenler sayın Erdoğan'ı desteklemeye mi gideceklerdir; yoksa bir denge unsuru olarak tutum mu alacaklardır, onu bilmiyoruz. Sayın Oğan'ın kişisel kararını elbette saygıyla karşılıyorum. Ama o yüzde 5.2'lik seçmenin koştura koştura Erdoğan'a oy vermeye gideceğini düşünmüyorum.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu: Sayın Oğan ilk tura girmiş bir adaydır. Ata İttifakı'nın adayı olarak sürece dahil oldu. Bu süreçte kendisiyle bir diyaloğum olmamıştır, daha öncesinde de diyaloğumuz sadece bir düğünde denk gelme dışında olmamıştır. Seçim döneminde sadece Ümit Özdağ beni arayıp, Erzurum'daki olayla ilgili üzüntülerini dile getirdi, Oğan'ın da aynı duygulara sahip olduğunu söyledi, teşekkür ettim. Karar kendisine aittir ama bütün demokrasilerde hiçbir siyasetçi 'ben ne karar verirsem oylar benim peşimden gelir' yargısıyla hareket etmemeli. Güvendiğimiz demokrasiye inanmış topluma hakaret etmiş oluruz. Kişisel bir karar vermiştir, saygı duymak lazım. Bunu zaman içinde göreceğiz. Zira, seçimden önce de Sayın İnce'nin de ayrılmasıyla birlikte oradaki oy matematiğinde de değişimler olmuştur.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş doğrudan Oğan'ın adını vermedi, ancak Oğan'ın destek açıklamasının ardından şu paylaşımı yaptı: "Endişeye gerek yok, biz varız, buradayız"

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ: Sayın Sinan Oğan'ın açıklaması sadece kendi politik tercihidir. Bu açıklama Zafer Partisi'ni temsil etmemekte ve bağlamamaktadır. Zafer Partisi adına açıklama bugün saat 11.00'de benim tarafımdan yapılacaktır.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay: Sinan Oğan’ın kendisi için hayırlı olsun. ATA İttifakı’na oy verenlerin Sinan Oğan gibi düşünmediklerini biliyorum. Gerek Vecdet Öz’ün gerekse de Ümit Özdağ’ın da yaptığı açıklamalar bunu gösteriyor. Aldığı oyun büyük kısmını Zafer Partisi ve Adalet Partisi’ne oy veren seçmenden almıştır. Sinan Oğan’ın en büyük iddiası Suriyelileri geri göndermekti. 3 gün önce Sayın Erdoğan da Suriyelileri geri göndermeyeceklerini açıklamıştı. Sinan Oğan şimdi kendini destekleyenlere ne diyecek onu da merak ediyorum. Sinan Oğan’ın verdiği kararın Ümit Özdağ’ın da dediği gibi Ata İttifakı’nı ve Zafer Partisi’ni bağlamadığı çok açık.

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım: Destekleyeceğim demiş. Hoş geldi, sefa geldi. Teşekkür ediyoruz. Zaten Sinan Bey'in söylediği konularla bizim söylediğimiz konular arasında çok fark yok. Özellikle Türkiye'nin üniter yapısı, bağımsız bütünlüğü gibi konularda tamamen aynı görüşlerdeyiz. Göçmenlerle ilgili hassasiyetini biliyoruz ama onları da belirli bir takvimde zaten gerçekleşeceğini Cumhurbaşkanımız geçtiğimiz günlerde açıklamış oldu. Hayırlı uğurlu olsun.

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt: At pazarlığı sonuç vermiş. Bahçeli senin için ‘Olmayan siyasi gücünü varmış gibi gösterip siyaseti at pazarına çevirenler, kamuoyuyla gün aşırı talep listeleri paylaşanlar samimi olmadığı gibi milli ve ahlaki değerlerle ters düşen fırsatçı acizlerdir’ demişti. Arkadaş memlekette ne çok aciz varmış. ‘At pazarlığı yapıyor’ diyen ben değilim. Saygısız troller, sözün sahibi Sayın Devlet Bahçeli. Haysiyetsizce saldırırken kime cevap verdiğinize dikkat edin. Satan satana olsa da, can feda Vatana diyen, Kemal Kılıçdaroglu selam olsun sana.

Mustafa Sarıgül: Sayın Sinan Oğan, beni bu akşam şaşırttı. Hayretler içindeyim. Gerekçeleri inandırıcı değil. ‘Ülke iyi yönetilmiyor, ama ne yapalım, istikrar bozulmasın.’ Böyle şey olur mu? Yanlışta ısrar olmaz. Kötü giden istikrar değildir. Ama toplumsal vicdan Kılıçdaroğlu’dan yanadır. Haklı olan Kılıçdaroğlu’dur.