25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.03.2023 04:30 | Son Güncelleme: 24.03.2023 04:33

Siyasette kadın vekil sayısı artacak mı?

Kadınların siyasette temsilini sağlamak için kurulan Ben Seçerim Derneği siyasi partilerle görüşüyor, 30 Mart’ta da 15 kadın vekil adaylarını açıklayacaklar. Hedef Ben Seçerim Derneği’nden en az 5 kadını 5 partiden Meclis’e sokmak
Nilden Bayazıt
Nilden Bayazıt

Ben Seçerim Derneği Türkiye’de kadınların siyasetteki temsilini eşitlikçi bir oranda gerçekleştirmek için kurulmuş bir dernek. Yıllar önce kurulan KA.Der (Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği) gibi onlar da bu konuya odaklandı. Kurucuları arasında Nilden Bayazıt, Prof. Binnaz Toprak, Sena Kaleli, Doç. Dr. Özlem Kaygusuz, İdil Elveriş, Şeyda Taluk ve Peyker Şimşek’in olduğu dernek seçim öncesi illeri gezerek ve siyasi partilerle görüşerek, Konda ile araştırma yaparak çalışmalarını hızlandırdı. Ben Seçerim farklı illerden belirlediği 15 kadın adayın en az 5’inin 5 siyasi partiden Meclis’e girmesi için lobi faaliyetlerini sürdürüyor. 30 Mart’ta adaylarını açıklayacak Ben Seçerim Derneği Başkanı Nilden Bayazıt’la konuştuk.

Siyasette eşit katılım diyorsunuz. Siyasette kadın sayısı artsa da Türkiye’de kadın sorunlarının çözülemediği hatta geriye gidildiği de görülüyor. Umutlu musunuz?

Kadınların temsiliyetinin her alanda güçlendirilmesi gerektiğini savunuyoruz. Özellikle de siyasette ve karar verici mevkilerde adil siyaseti üretecek kadınların artması için çalışıyoruz. Evet TBMM’deki kadın oranı yıllar geçtikçe artmış ancak dezavantajlı bir konumda oldukları gerçeği değişmemiş. Bugüne baktığımızda ise kadınların aday olarak kabul edilebilmeleri için evli, yüksek eğitim almış ve varlıklı olması gibi toplumsal birçok ön şart koşuluyor. Toplumun kadına bakışı, aday olarak kabul görülmesinde de büyük oranda etki sahibi oluyor. Bu anlamda partilerin eşit temsiliyeti önemseyerek değil, göstermelik veya mecburi olarak kadın adayları desteklediklerini ifade edebiliriz. Siyasette kaybedecek fazla vaktimiz yok. Bu nedenle partileri kadın aday belirlemeye teşvik etmek hatta buna mecbur hissettirmek önemli.

Derneğinizin bu konuda bir araştırması vardı. Oradaki verileri ne söylüyor?

Toplumun yüzde 73 gibi büyük bir bölümü ailesinden bir kadının siyasete girmesini destekleyeceğini söylüyor. Üstelik kadınların daha adil ve eşitlikçi bir siyasi atmosfer inşa edeceklerine yönelik güvenleri de oldukça yüksek. Özünde seçmen, değişimin kadın adaylarla gerçekleşeceğine inanıyor. Araştırmayı kamuoyuna sunduğumuzda hedeflediğimiz şey her partinin her ilde mutlaka kadın aday çıkarıp onu destekleyecek bir mekanizma geliştirmesi oldu.