17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.01.2021 08:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Sporun yeni normali: Online ders

Sporun yeni normali: Online ders

Spor yapmak isteyenler salgında sınır tanımadı. İnternet ortamına taşınan derslere büyük ilgi var. YouTube, Zoom, Instagram gibi mecralar bir nevi spor salonuna döndü, en çok talep ise kadınlardan

Yaşam alışkanlıklarımızı kökten değiştiren pandemi, sporu da mecburen dijital dünyaya taşıdı. Salonlar kapalı olduğu dönemde başlayan uzaktan spor dersleri büyük rağbet görüyor. Salgının ilk dönemlerine göre talep yüzde 100 artmış. Virüs korkusundan salona gidemeyenler ve zamandan tasarruf etmek isteyenler, özellikle ilgi gösteriyor. Türkiye’de uzaktan sporun öncü isimleri, yeni normallerini Oksijen’e anlattı.

Mustafa Keskin: "Dersime aynı anda 1750 kişi katıldı"

Ankara’da yaşayan Mustafa Keskin, uzaktan sporu Türkiye’de başlatan isimlerden. 15 yıllık spor eğitmeni olan Keskin’in Instagram’da 128 bin takipçisi var. Haftada 3 gün Instagram canlı yayınlarıyla başlamış, şu anda pazartesi ve perşembe günleri spor yaptırıyor. Spor salonları açık olsa bile insanların kalabalığa girmekten çekindiğini söyleyen Keskin “İnsanlar online sporu sevdiler. Bu iş evde de oluyormuş dediler. Pandemi bunu mümkün kıldı. Talep, pandeminin başından bugüne kadar yüzde 100 artış gösterdi” diyor. 
Mustafa Keskin
Mustafa Keskin
Keskin’e göre karantina döneminde insanlar yapabilecekleri sınırlı olduğu için spora daha çok yöneldi. Uzaktan spor, ev ortamında yapılabilmesi ve zamandan tasarruf sağlaması nedeniyle de öne çıktı.  Keskin’in takipçileri genelde kadın. Aerobik tarzında adım egzersizleri yaptırıyor. Spor salonlarında ağırlık çalışan erkekler, evde Keskin’in egzersizlerini severek yapıyormuş.  Uzaktan sporun elbette bazı riskleri var. “Karşımızdakinin fiziksel durumunu tam olarak bilemememiz bir tehlike” diyen Keskin, uyarılara dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor, fıtık gibi önemli sorunları olanların derslere katılmaması gerektiğini hatırlatıyor. Eğitim online olunca, haliyle sınır da tanımıyor. Keskin’in dersleri de uluslararası nitelikte. Bir derste 1750 kişiye aynı anda nasıl spor yaptırdığını anlatıyor. Derse Brezilya’dan, İran’dan, Azerbaycan’dan katılanlar olmuş. Avrupa’da yaşayan Türklerden de rağbet var. Özellikle Almanya’dan katılımın yüksek olduğunu belirtiyor.  Ankara’da bir spor salonunun ortağı da olan Mustafa Keskin,  salgınla birlikte ikinci salonu açma planını ertelediklerini, beklentilerinin değiştiğini anlatıyor. Keskin’in yakın gelecekte sektörün durumuna ilişkin öngörüsü ise şöyle:  “İnsanlar kalabalık salonlardan uzak duracak. Butik spor salonları daha çok ilgi görecek. Bir uygulama geliştirmeyi düşünüyoruz. Spor salonunda ne varsa, bunu o uygulamaya koyacağız. Uygulamayı yükleyen pazartesi yogaya, salı başka bir derse katılacak. Her branşın hocası farklı olacak ve canlı yayın sistemiyle yapılacak.“

Ece Keskin: "Bire bir özel ders aylık 340 lira"

Ece Keskin’in Instagramda 282 bin takipçisi var. Uzaktan eğitimlerine katılanların yüzde 86’sı kadın, yüzde 13’ü erkek. Kadınların tamamına yakınının kilo vermek amacıyla derslerini takip ettiğini söyleyen Keskin, ilginin pandemiyle birlikte arttığını belirtiyor.  Keskin’e göre, uzaktan sporu sevmeyen bir kitle de var. Ancak genel kanı, ara vermeden spora devam etme yönündeymiş. Virüs korkusunun ağır basacağını, salonların zaten eskisi gibi dolmadığını, online derslere ilginin daha da artacağını tahmin ediyor.
Ece Keskin
Ece Keskin
Keskin’in bundan sonraki asıl hedefi uzaktan eğitimle ilerlemek. Şu an 92 öğrencisi var, hepsiyle tek tek ilgilendiğini, her sabah 92 ayrı mesaja cevap yazdığını anlatıyor. Haftada iki gün canlı yayın yapıyor, diğer zamanlarda da telefon elinden düşmüyor. Yaşadığı yoğunluğu “Bu işin mesai saati yok. Öğrenci sayısı 192’ye çıktığında yetişemeyeceğim. Muhakkak destek alacağım” sözleriyle anlatıyor.  Keskin’den bire bir özel ders almanın aylık maliyeti 340 liradan başlıyor.  2 aylık paket almak isteyenler 600 lira, 6 ayı tercih edenler 1200 lira ödüyor. Keskin, öğrencilerinin beslenmesiyle de yakından ilgileniyor.

Büşra Canarslan programını diyetisyenle birlikte yürütüyor

Instagram’da “Pilatesannesi” olarak tanınan Uzman Fizyoterapist Büşra Canarslan, online spor dünyasının bilinen isimlerinden. Ankara’da yaşıyor ama mesafeler işini yapmasına engel değil. Arkadaş ortamında bir sohbet sırasında, “Online diyetler var neden online egzersiz olmasın” düşüncesiyle bu yola çıktığını belirtiyor. “Kadınlar evden çıkamıyorum spor salonuna gidemiyorum dedikleri için, tek tek mesajla da ulaşmak zor olacağından, bir diyetisyenle bu programa başladım. 3 yıldır da devam ediyor. Pandemi öncesi düzenli spor yapanlar, evde devam etmeyi tercih etti” diyor.
Büşra Canarslan
Büşra Canarslan
Elde edilen sonuçların, insanların inancını artırdığını anlatan Canarslan, çok sayıda kişiyle aynı anda spor yapmanın ve insanların evlerine konuk almanın getirdiği sorumluluğa da dikkat çekiyor. Canarslan’a göre en önemli konu sakatlık yaşamamak. Canarslan’ın Instagram’daki bir dersine aynı anda 2 bin 800 kişi katılmış. Normalde katılımcı sayısı 40-50 civarındaymış. Hamilelere pilates eğitimini Zoom üzerinden veriyor. Instagram derslerine katılamayanlar için kayıt alıyor, videoyu bu öğrencilerle paylaşıyor. Takipçilerinin yüzde 90’ı kadın. Sağlıklarıyla ilgili olumlu geri dönüşler aldığını, bu verilere göre eğitim programını geliştirdiğini anlatıyor.  Canarslan’a göre bu işin püf noktaları ise şöyle: “Gülümsemek, motive etmek, enerji vermek, doğru teknikle, omurga sağlığını ön planda tutarak açıklayıcı ve net anlatmak benim tarzım. Çok keyif alarak yapıyorum, zorluğu yok. 7 gün 24 saat çalışıyorum.”

Dünyayı yürüten kadın: Leslie Sansone

Evde egzersizin dünyadaki öncülerinden Leslie Sanson, 1980’li yıllarda başladığı kariyerine 100’den fazla DVD ve 4 kitap sığdırdı. “Leslie ile Evde Yürüyüş” adlı Youtube kanalının 3 milyona yakın abonesi var, videolarının her biri milyonlarca kez izleniyor. Türkiye’de hakkında çekilen videolar bile 700 binli izlenme rakamlarına ulaşıyor. Ağır egzersizler yerine herkesin yapabileceği basit hareketleri tercih ettiği için özellikle kadınların gözdesi. Sansone’un DVD’lerinden ve dijital kanallardan elde ettiği gelir ise 200 milyon doların üzerinde.