28 Kasım 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.08.2024 08:56 | Son Güncelleme: 17.08.2024 10:50

TBMM kavgalı Can Atalay oturumun ardından tatile döndü, süreç nasıl işleyecek

Can Atalay için TBMM Genel Kurulu’nda gerçekleşen olağanüstü toplantıya, AK Parti Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Alpay Özalan'ın kürsüye yürüyerek TİP Milletvekili Ahmet Şık’a yumruk atması ve sonrasında yaşananlar damga vurdu. TBMM kavgalı oturumun ardından tatile döndü süreç belirsiz kaldı
TBMM kavgalı Can Atalay oturumun ardından tatile döndü, süreç nasıl işleyecek

Gezi davasından 18 yıl hapis cezasına mahkûm edilmesi gerekçe gösterilerek milletvekilliği düşürülen avukat Can Atalay için dün Meclis olağanüstü toplandı. Anayasa Mahkemesi'nin Atalay hakkındaki kesin ve bağlayıcı nitelikteki kararlarının tahliyeyi ve yargılamanın durdurulmasını gerektirmesine karşın dün kavgalı geçen ve 6 kez ara verilen oturumda, muhalefetin Atalay için "genel görüşme" talebi reddedildi.

Toplantının ardından TBMM’nin tatile girmesiyle birlikte TİP Milletvekili Atalay hakkındaki süreç iyiden iyiye belirsiz hale geldi. 

'Meclis İdare Amiri' Özalan'dan kürsüdeki Şık'a yumruk

 

Başta TİP olmak üzere muhalefet, AYM’nin bu kararının TBMM’de okunarak Atalay’ın vekilliğinin geri kazandırılması gerektiğini savunuyor. Ancak bugün yapılan Can Atalay gündemli ön görüşmenin ardından yapılan elektronik oylama sonucunda muhalefetin 'genel görüşme' talebi reddedildi. Olağanüstü toplantı gündeminin tamamlanması sonucu TBMM'nin çalışmalarına devam etmesi önergesi okundu ve oylandı. Meclis, 1 Ekim'e kadar tatile girdi. Böylece ekimden önce kararın okunması ihtimali kalmadı. AYM’nin yargılamanın durdurulması ve tahliye yönündeki kararı ise yerel mahkeme tarafından yine uygulanmadı.

Böylece Atalay’ın durumu tamamen belirsiz hale geldi. Yerel mahkemenin ya da Yargıtay’ın önceki tavrından vazgeçerek AYM kararını uygulaması durumunda Atalay tahliye edilebilecek. Bu durumda TBMM Genel Kurulu’nda vekilliğinin kazandırılması konusunda tartışma konusu da kalmayacak.

TBMM açıldıktan sonra Atalay’ın vekilliği kazandırılırsa bu kez gözler yeniden tahliye konusunda yerel mahkemeye çevrilecek. Ancak yerel mahkeme ya da Yargıtay tutumunu değiştirmezse Atalay yine özgürlüğüne kavuşamayacak ve vekilliği iktidar tarafından yine tartışma konusu yapılacak. Tutum değişirse AYM kararı uygulanmış olacak.

Tüm bunlar yapılmaz, bu seçeneklerden herhangi biri gerçekleşmezse Atalay, AYM’nin üç ayrı kararına rağmen cezaevinde kalacak ve milletvekilliğini şu andaki durumun devam etmesi nedeniyle kaybetmiş sayılacak. Yeni bir gelişme olana kadar bu durum devam edecek.