28. Yasama Dönemi için TBMM Başkanlık seçiminin ikinci turunda hiçbir aday yeterli çoğunluğu sağlayamadı. Seçim için üçüncü tura geçildi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yönetimde gerçekleşen oylamada AK Parti ve MHP'nin adayı Numan Kurtulmuş, ilk turda 317, ikinci turda 321, üçüncü turda ise aynı oy çoğunluğuna ulaşarak TBMM'nin 31. başkanı seçildi.
Adayların hiçbiri ilk iki turda TBMM Başkanı seçilmek için gerekli olan üye tam sayısının üçte iki (400) çoğunluğuna ulaşamadı
Oylama üçüncü tura kaldı
TBMM Başkanlığı seçiminin ikinci turunda da adaylar seçilebilmek için gerekli olan 400 oya ulaşamadı. TBMM Genel Kurulunda yapılan ikinci tur oylamada 586 milletvekili oy kullandı. AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş 321, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl 131, Yeşil Sol Parti (YSP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç 51, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Cihan Paçacı 41, DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu 15, Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun 21, TİP Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay 3 oy aldı. 3 oy da geçersiz sayıldı. 6 oy da geçersiz sayıldı. Üçüncü tur oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunu (301 milletvekili) sağlayan AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, TBMM'nin 30. Başkanı oldu.
Özbudun ve Yeneroğlu adaylıktan çekildi
Adayların hiçbiri TBMM Başkanı seçilmek için gerekli olan üye tam sayısının 3'te 2 çoğunluğuna (400) ulaşamadı. Özbudun ve Yeneroğlu, adaylıktan çekildi. TBMM Başkanlığı seçiminde üçüncü tura geçildi. Üçüncü turda salt çoğunluk olan 301 oy aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, Başkan seçilecek.
Kurtulmuş'tan teşekkür konuşması
Başkan seçilmesinin ardından konuşma yapan Kurtulmuş, geçici Meclis Başkanı görevini yürüten MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye teşekkür etti. Kurtulmuş, "Değerli arkadaşlarım, bir seçim dönemi geride kaldı. Bu seçim kampanyasında her birimiz yüzlerce, binlerce konuşma yaptık. Bazen maksadını aşan sözler söylenmiş olabilir, bazen birbirimize karşı tahammülsüzlükler ortaya çıkmış olabilir ama burada farklı siyasi partiler, 16 siyasi partinin yer aldığı bir meclisin olması demokrasimiz bakımından bir zenginliktir. Seçim meydanlarında söylediğimiz sözleri tabi ki takip edeceğiz ama TBMM'nin bir kavga, tartışma ve hatta yüksek sesle birbirini rencide ederek, ötekileştirerek sözlerin tartışıldığı bir mekan olmaktan kurtarmak da bizim vazifemizdir" dedi.
TBMM Başkanı görevleri
- Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 23 Nisan 1920'de Osmanlı Devleti'nin İtilaf Devletleri'nce işgaline direniş göstermek üzere kurulan, asli görevi yürütmeyi denetlemek olan ve yasama erkini kullanan Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasal devlet organıdır.
- Millet Meclisini Meclis dışında temsil etmek.
- Genel Kurul görüşmelerini yönetmek.
- Tutanak dergisi ile tutanak özetinin düzenlenmesini denetlemek.
- Başkanlık Divanına başkanlık etmek ve Divanının gündemini hazırlamak;
- Danışma Kuruluna başkanlık etmek.
- Millet Meclisi komisyonlarını denetlemek.
- Başkanlık Divanı Kararlarını uygulamak.
- Millet Meclisinin İdari ve Mali İşleri ile kolluk işlerini yürütmek ve denetlemek.
- Millet Meclisini ve çalışmalarını tanıtıcı tedbirler almak ve yayın yapmak; Kendisine Anayasa, kanunlar ve içtüzükler gereğince verilen görevleri yerine getirmek.
- Başkan, özürlü olduğu veya Millet Meclisi toplantı halinde iken Ankara dışında bulunduğu zaman, görevlerini yerine getirmek üzere, Başkanvekillerinden birisini kendisine yazıyla vekil olarak tayin eder. Başkan, Millet Meclisi Başkanlığına ayrılan resmi konaklarda oturur.