27 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Giriş: 17.08.2024 10:45 | Son Güncelleme: 17.08.2024 10:54

TBMM'deki yumruklu Can Atalay oturumu dünya basınında: Nadir de olsa ilk değil

TBMM Genel Kurulu’nda gerçekleşen olağanüstü Can Atalay toplantısına AK Parti Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Alpay Özalan'ın kürsüye yürüyerek TİP Milletvekili Ahmet Şık’a yumruk atması ve sonrasında yaşananlar damga vurdu. Meclis'teki kavga dünya basınında da ses getirdi
TBMM'deki yumruklu Can Atalay oturumu dünya basınında: Nadir de olsa ilk değil - Resim: 5

Reuters:  TBMM'de bir muhalefet milletvekilinin, hükümet karşıtı protestoları organize etmek suçlamasıyla hapse atılan ancak daha sonra milletvekili seçilen meslektaşının meclise kabul edilmesini talep etmesinin ardından saldırıya uğramasıyla bir arbede yaşandı" ifadeleriyle olayı özetleyen İngiliz ajansı Reuters, "Konuşmacı kürsüsünün beyaz basamaklarına kan sıçradı" diye yazdı. Reuters haberi, "Nadir de olsa Türk parlamentosunda kavgalar duyulmamış değil. Haziran ayında AKP milletvekilleri, Türkiye'nin güneydoğusunda DEM Partili bir belediye başkanının militan bağlantıları olduğu iddiasıyla gözaltına alınması ve görevden alınması konusunda Kürt yanlısı DEM Partili milletvekilleriyle tartıştı" ifadelerine yer verdi.

TBMM'deki yumruklu Can Atalay oturumu dünya basınında: Nadir de olsa ilk değil - Resim: 6

BBC saldırı videosunu paylaştı. Britanya kamu yayıncısı BBC, Meclis'te yaşananların videosunu paylaştığı haberinde, "Hapisteki muhalif isim Can Atalay'ın durumu üzerine yapılan bir tartışmanın Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde arbedeye yol açtığı an" diyerek ardından yaşananları özetledi. "Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) solcu milletvekili Ahmet Şık kürsüde konuşma yaparken Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidardaki AK Parti'sinden milletvekili Alpay Özalan yaklaşıyor ve ona tokat atmaya çalışıyor" ifadeleri kullanıldı.

TBMM'deki yumruklu Can Atalay oturumu dünya basınında: Nadir de olsa ilk değil - Resim: 7

Fox News: Bir muhalefet partisi üyesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partisini 'terör örgütü' olarak nitelendirmesinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi kaosa sürüklendi" diye yazan ABD'li yayın organı Fox News, "Kısa süre içinde düzinelerce milletvekili kavgaya katıldı, bazıları yumruk ve kâğıt atarken diğerleri de kavgayı durdurmaya çalıştı" ifadelerini kullandı.

TBMM'deki yumruklu Can Atalay oturumu dünya basınında: Nadir de olsa ilk değil - Resim: 8

Sky News: Britanya'da yayın yapan Sky News, AYM'nin Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesinin "geçersiz ve hükümsüz" olduğuna dair kararını hatırlattı ve olayla ilgili şu ifadelere yer verdi:

"Video görüntüleri, iktidardaki AK Parti milletvekillerinin, içlerinden biri Şık'ı yumruklarken öne doğru koştuğunu ve düzinelerce kişinin daha arbedeye katıldığını, bazılarının insanları geri tutmaya çalıştığını gösterdi. Konuşmacı kürsüsünün beyaz basamaklarında kan görüldü. Diğer bazı siyasetçiler de yerlerini terk ederek öne atıldı ve daha fazla kişi kavgaya dahil olurken birkaç milletvekilinin kavgayı filme aldığı görüldü"