05 Kasım 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.02.2023 20:26 | Son Güncelleme: 10.02.2023 21:08

The Guardian yazdı: Depremin jeolojik etkisi de yavaş yavaş gündeme geliyor

6 Şubat depremlerinde oluşan çökme İskenderun'da sele neden oldu. The Guardian'a konuşan uzmanların söylediğine göre yüksek bölgelerde de heyelan riski var
The Guardian yazdı: Depremin jeolojik etkisi de yavaş yavaş gündeme geliyor

Türkiye ve Suriye'deki büyük depremden sonra şu anda 17 bin fazla insanın hayatını kaybettiği biliniyor ve odak noktası enkaz altında kalanları kurtarmaya odaklanıldı. Bunun yanında depremin uzun vadede sonuçları olabilecek daha geniş jeolojik etkileri var ve bunlar yavaş yavaş gündeme geliyor. 

Hatay’ın kıyı ilçesi İskenderun'da, deprem nedeniyle ülke çapında birçok yamaç ciddi bir heyelan riskiyle karşı karşıya kalırken, önemli ölçüde çökme meydana geldi. Bu da sele neden oldu. Bu, yolların ve boru hatlarının yeniden düzenlenmesine neden olabilir. 

200 metre taştı

İskenderun kentindeki çökme, ilk depremden 24 saat sonra, 7 Şubat’ta meydana geldi. Denizin karaya 200 metre kadar taştı. Yollar su dolu. Bu çökmeye tam olarak neyin sebep olduğu hala tartışmaya açık. Birleşik Krallık'taki Deprem, Volkanlar ve Tektonik Gözlem ve Modelleme Merkezi'nden Tim Wright, "Bu çok büyük deprem çoğunlukla yatay hareket oluştursa da, bunun gibi bazı yaygın çökmelere neden olan bir fay yayılımı olması kesinlikle olası” dedi.

1999 İzmit/Kocaeli depreminden sonra Türkiye'nin Gölcük ilçesinde ve daha yakın zamanda Yeni Zelanda'daki 2016 Kaikoura depreminden sonra kıyı boyunca benzer değişiklikler görüldü. Her ikisi de aynı zamanda büyük doğrultu atımlı depremlerdi. Çökmenin kalıcı olup olmayacağı henüz belli değil. Wright, "Uydu verileri geliyor ve bu bize önümüzdeki birkaç gün içinde daha net bir resim verecek" dedi. 

Bulutlu hava, depremin hemen ardından uydu görüntülerinin toplanmasını engelledi ancak sonraki günlerde daha açık gökyüzü, bölge genelinde önemli sayıda heyelan ve kaya düşmesi olduğunu ortaya çıkardı. Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırma Kurumu tarafından hazırlanan bir harita, Gaziantep şehrinin kuzeyindeki engebeli bölgede on binlerce insanın etkilendiği büyük toprak kaymasının meydana gelmiş olabileceğini gösteriyor. Dave Petley, blogunda, “Buna dayanarak, bazı heyelan ölümleri ve arızalar nedeniyle önemli sayıda yolun kapandığını görmemiz muhtemeldir. Bu, özellikle daha uzak bölgelerde kurtarma çalışmalarını engelleyecektir” ifadelerine yer verdi.