29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.11.2023 20:16 | Son Güncelleme: 14.11.2023 20:41

TİP Sözcüsü Kadıgil: Ortada Anayasa'ya uymayan bir Yargıtay var, Anayasa yoksa meşru bir devlet de yoktur

TİP Sözcüsü Kadıgil, Yargıtay'ın AYM'nin Can Atalay'la ilgili hak ihlali kararına direnmesine ilişkin, "Ortada kriz yok. Ortada Anayasa'nın bir maddesine uymayan bir Yargıtay var" yorumunu yaptı. Kadıgil, "Anayasa yoksa artık ortada milletvekili yoktur, bakan yoktur, meşru bir devlet de yoktur" dedi
TİP Sözcüsü Kadıgil: Ortada Anayasa'ya uymayan bir Yargıtay var, Anayasa yoksa meşru bir devlet de yoktur

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili ve Parti Sözcüsü Sera Kadıgil, Yargıtay'ın Can Atalay'la ilgili Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlali kararına uymaması ve mahkeme üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla başlayan krize ilişkin "Ortada kriz yok. Ortada Anayasa'nın bir maddesine uymayan bir Yargıtay var, Anayasa yoksa artık ortada meşru bir devlet de yoktur" dedi. 

Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Kadıgil, yeni anayasa yapmak için bir kriz yaratıldığını savunan Kadıgil, "Mevcut Anayasa'nın 177 maddesinin 134'ü AKP iktidarı tarafından değiştirildi. Ortada bir kriz varsa müsebbibi bu koltuklarda oturan arkadaşlar" ifadelerini kullandı. TİP Sözcüsü sözlerine şöyle devam etti: "Ortada kriz yok. Ortada Anayasa'nın bir maddesine uymayan bir Yargıtay var. Bunun adını koyamazsanız siz kendinize milletvekili diyemezsiniz, bu sıralarda oturmaya da hakkınız yoktur çünkü ortada bir Anayasa yoksa ortada milletvekili yoktur, ortada bir Cumhurbaşkanı yoktur, ortada bir bakan yoktur! Anayasa yoksa artık ortada meşru bir devlet de yoktur!"

 

Ne olmuştu? 

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Can Atalay'ın Anayasa Mahkemesince (AYM) verilen hak ihlali kararına ilişkin yeniden yargılanması ve tahliyesi kararına uyulmamasını kararlaştırdı. Daire, Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik işlemlere başlanması için kararın örneğinin TBMM'ye gönderilmesine ve ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.