26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.11.2022 17:54 | Son Güncelleme: 24.11.2022 18:15

Uzmanların İstanbul depremi tartışması: Uyarma fırsatımız dahi olmayabilir

Dün Düzce'de yaşanan depremin İstanbul, Kocaeli, Sakarya gibi birçok ilden hissedilmesi Marmara ve İstanbul depremlerine dair tartışmaları da beraberinde getirdi. Birçok uzman bu depremin İstanbul'u tetiklemeyeceğini söylese de Prof. Dr. Celal Şengör, aksine çok yakın olduğunu savundu
Uzmanların İstanbul depremi tartışması: Uyarma fırsatımız dahi olmayabilir

Düzce Gölyaka'da dün 04.08'de meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki deprem, büyük İstanbul depremine dair endişeleri yeniden gündeme getirdi. Bazı uzmanlar Düzce depreminin, İstanbul'u tetiklemeyeceğini söylese de herkes aynı fikirde değil. Gazeteci Fatih Altaylı'ya konuşan Prof. Dr. Celal Şengör, İstanbul depreminin baya yakınlaşmış olduğunu ifade etti. 

"Müthiş kötü bir haber"

Avusturya’dan Türkiye’de olanları yakından takip eden Şengör, "Bu deprem müthiş kötü bir haberdir. Bu deprem Kuzey Anadolu fayının hareketinin tüm jeologlar tarafından tam olarak anlaşılamadığının göstergesidir. 22 yıl içinde Düzce’de ikinci bir deprem bu. Oysa herkes Düzce’nin gerilimini boşalttığını ve uzunca bir süre ciddi bir deprem olmayacağını düşünüyordu. Öyle olmadığını gördük" diye konuştu. Bunun anlamının stres birikiminin had safhaya yaklaştığı olduğunu belirten Şengör, "Bolu Dağı’na doğru da bir deprem bekleyebiliriz. Ama orada 1944 yılında bir deprem oldu. Stres var ama çok büyük bir depreme yol açacak kadar değil" dedi. 

"Uyarma fırsatımız dahi olmayabilir"

"İstanbul’u bir kez daha uyarıyorum" diyen Şengör, "Belki bundan sonra bir kez uyarma fırsatımız dahi O kadar hazırlıksızız ki, bir doğalgaz boru hattının kırılması bile yeter" sözlerini kullandı.

Ancak dün yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Düzce depremi sonrası sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bu yörede enerjinin büyük ölçüde boşaldığını düşünüyorum” dedi. Görür, “Ancak Bolu Dağı Tüneli ile Bolu güneyi arasında, KAF’a bağlanan hat henüz kırılmadığı için bu kesim riskli bölge olarak düşünülmelidir” diye ekledi.

"İstanbul ve Ankara ile alakası yok"

Jeofizik mühendisi Şerif Barış, ise bu depremin İstanbul ve Ankara ile bir alakası olmadığını vurgulayarak, "Bu gördüğüm kadarı ile İzmit ve Düzce depremlerinde kırılmayan bir nokta vardı. Muhtemelen o kırıldı. Düzce adından da belli olduğu gibi düz ve alüvyon bir zemin üzerinde bulunmakta bu tür depremler maalesef zarar verebiliyor. Umarım kötü bir şey olmamıştır. Karadere’nin çıkışında Gölyaka’dan kuzeye doğru giden bir fay parçası var bu kırılmışa benziyor. Bu bir öncü deprem olabilir mi? Bundan daha büyük deprem oluşturma potansiyeline sahip bir fay buralarda yok" açıklamasını yaptı.

Prof. Ziyadin Çakır ise "Bu bir öncü deprem olabilir mi? Bundan daha büyük deprem oluşturma potansiyeline sahip bir fay buralarda yok. Kırılmamış bir fay hattı burada yok" sözlerini kullandı.