10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.03.2023 23:00 | Son Güncelleme: 05.03.2023 09:43

Altılı Masa krizinin 2. gününde neler yaşandı?

Altılı Masa'nın cumhurbaşkanı adayını belirlemek için bir araya geldiği 12. toplantıdan bir gün sonra Meral Akşener'in "Ya tarih yazacağız ya da tarih olacağız" diyerek rest çekmesi Ankara'da siyaset trafiğini hızlandırdı. Krizin 2. gününde açıklamalar üst üste geldi
Altılı Masa krizinin 2. gününde neler yaşandı?

İYİ Parti lideri Meral Akşener’in dün cumhurbaşkanlığı adaylığı belirlenmesi süreci ile ilgili Altılı Masa’yı sert sözlerle eleştirmesinin ardından Ankara’da siyasi trafik yoğunlaştı. İşte gün içinde yaşananlar ve açıklamalardan öne çıkanlar...

CHP'li büyükşehir belediye başkanları MYK toplantısı öncesi Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi. Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş toplantının ardından bir süre daha Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile özel görüştü. 

Aynı saatlerde Altılı Masa'nın Kılıçdaroğlu'nu aday göstermesine karşı çıkan Meral Akşener, İYİ Partili belediye başkanlarıyla buluştu. Akşener'i, genel merkezde bir süre önce Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden ve dünkü gelişmelerin ardından görevine döndüğü belirtilen Cihan Paçacı karşıladı.

Başkent'te bir başka toplantı ise Gelecek Partisi'nde gerçekleşti. Ahmet Davutoğlu konu hakkında "Kurulları toplayacağız. Daha sonra saat 17.00'de de diğer liderlerle görüşeceğiz" demekle yetindi.

Toplantı sonrası destek fotoğrafı

CHP'li belediye başkanları MYK toplantısı öncesi Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi. Toplantının ardından açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun “Desteklerini ifade ettiler, yanlarında olduklarını ifade ettiler. Her türlü alacağı kararda da yanlarında olacağını söylediler” dedi.

Torun, Twitter hesabından büyükşehir belediye başkanları ile Kılıçdaroğlu'nun fotoğrafını paylaşarak, "Halil İbrahim sofrasıdır bizimki; hiç eksilmesin, hep artsın. Halil İbrahim bereketi hep olsun" diye yazdı.

İYİ Parti'den üst üste açıklamalar

Yine aynı saatlerde İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı, partisinin altılı masadan ayrılmasına ilişkin, "Masa eğer Kemal Bey'in adaylığı konusunda dağılma veya dağılmama noktasında ise bu anlayış yanlıştır. Biz masadan kalkmadık, belki kaldırıldık diyebiliriz" dedi. Paçacı'nın sözleri sonrası İYİ Parti kurmayları gün içinde üst üste açıklamalar yaptı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta'nın bir televizyon programında söylediği "Altılı Masa ilk baştaki çalışma ilkelerine geri dönerse kapı hala açık" sözleri dikkat çekti hatta İYİ Parti'den geri adım olarak yorumlandı.

CHP'nin 2 saat süren olağanüstü Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı sonrası; Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, Akşener ile İYİ Parti Genel Merkezi dışında görüşeceği açıklandı. 

Bu duyuru gün içinde 'Kriz çözülüyor' yorumlarına neden oldu. Üstüne bir de Turhan Çömez'in sözleri gelince Ankara'da Millet İttifak'ı tekrar masaya oturacak yorumları yapıldı. Çömez "Masadan ayrılma söz konusu değil. Biz masadayız; fakat masadan kalkan 5 kişi var. Yine de ben, partili arkadaşlarımız gibi sürecin mutlaka ve mutlaka sağduyuyla çözüleceğine inanıyorum" diye konuştu.

Günün en çarpıcı açıklaması ise Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. Cumhurbaşkanı "Biz bunun böyle olacağını, bundan aylarca önce zaten söylemiştik, hatırlayın. İranlıların o meşhur, 'Oturdular, konuştular ve dağıldılar.' demiştik. Öyle oldu mu şu anda? Oldu. Biz can derdindeyiz, bunlar ise mal derdinde" diye konuştu.

Millet ittifakı adına Anka'daki olumlu hava önce Kürşad Zorlu sonra da İsmail Tatlıoğlu ile Erhan Usta'nın açıklamaları ile bozuldu. İYİ Parti Sözcüsü Zorlu, CHP'li belediye başkanlarının Akşener'e yapacağı belirtilen ziyaretle ilgili, "Ne bizim böyle bir talebimiz olmuştur ne de kıymetli belediye başkanlarının bizden bir talebi olmuştur" dedi.

İYİ Parti Grup Başkanı Tatlıoğlu "Sayın Genel Başkanımızın teklifi, partimizin teklifi bellidir. Cevabı da bellidir ve bizim beklentimiz bu ilkelere uyulmasıdır. İlke meselesidir, şahıs meselesi değil" ifadelerini kullandı. İYİ Parti Grup Başkanvekili Usta ise "Tek bir tane isim var. O isim olsun. O isim zaten bir şekilde dolaylı olarak gündeme geldiğinde biz bu ismin kazanması konusunda şüphelerimizi hep ifade ettik" diye konuştu. 

Akşam saatlerinde ise İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu'nun Meral Akşener'in 6 Mart Pazartesi günü düzenlenecek toplantıya katılmayacağını söylemesi gün içinde kısa süre de olsa esen olumlu havayı tamamen dağıttı.  

Gün içinde gelişmeler ve mesajlar CHP ve İYİ Parti kurmayları üzerinden devam etse de diğer siyasi parti liderleri de konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.  Cuma günü Mansur Yavaş’ı sahaya davet eden Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ sosyal medya hesabından çağrısını geri çekti ve "Mansur Bey Türk Milletini üzdünüz" ifadelerini kullandı.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan konuyla ilgili "6 parti de masanın altında kalmıştır" ifadelerini kullanırken, gün içinde Muharrem İnce'nin Kasım 2022'de söylediği "Millet İttifakı dağılır. Kemal Kılıçdaroğlu adaylığını Altılı Masa'ya kabul ettiremez. Ettirirse Meral Akşener ayrılır. Başka ittifaklar doğar. Dolayısıyla oradan hiçbir şey çıkmaz" sözleri gündem oldu.

Beşli Masa'dan aynı istikamette devam kararı

Bütün gün merakla beklenen ve 17.00'de başlayan Millet İttifakı'nın toplantısı ise 4,5 saat sürdü. 2 gündür Beşli Masa olarak kabul edilen Millet İttifakı liderlerinin yayınladığı ortak bildiride "Hedefimiz kaybedeni olmayan bir zaferdir" mesajı verildi ve cumhurbaşkanı adayının 6 Mart'ta açıklanacağı belirtildi.

"Aynı inanç ve kararlılıkla yürüyüşümüz sürüyor"

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı'nın Saadet Partisi ev sahipliğinde yapılan toplantının ardından "Aynı inanç ve kararlılıkla yürüyüşümüz sürüyor" paylaşımında bulundu. Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Türkiye'mizin bütün renklerini birleştirerek gerçek anlamda demokrasi, adalet ve huzuru getirmek için bir araya geldiğimiz toplantıya ev sahipliği yapan başta Sayın Temel Karamollaoğlu olmak üzere, tüm genel başkanlara teşekkür ederim. Aynı inanç ve kararlılıkla yürüyüşümüz sürüyor" ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu'nun paylaşımında toplantının görüntülerinin bulunduğu video da yer aldı.

İYİ Parti'den istifa

İYİ Parti Ankara Milletvekili Ayhan Altıntaş gece saatlerinde partisinden istifa ettiğini açıkladı. Altıntaş, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Son siyasi gelişmeler ışığında, gördüğüm lüzum üzerine İYİ Parti'den istifa ettiğimi kamuoyuna saygıyla duyururum" ifadelerini kullandı. Altıntaş'ın istifasıyla İYİ Parti'nin sandalye sayısı 36'ya düşerken bağımsız milletvekillerinin sayısı 4'e yükseldi.

Altıntaş daha sonra yaptığı paylaşımda ise, "Değerli Genel Başkanımızla yaptığım istişare ve değerlendirme sonucu partimden istifamı geri almış bulunuyorum" ifadelerini kullanarak istifasını geri aldığını açıkladı.