08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.05.2023 11:22 | Son Güncelleme: 08.05.2023 12:13

Washington Post yazdı: Erdoğan'ın rakibi mesajlarını mutfak masasından duyuruyor

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu seçmenlere hitap etmek için mutfağından çektiği videolar kullanıyor. Washington Post, CHP liderinin seçmenlere ulaşmak için samimi bir yol kullandığını yazdı. Ancak bazı eleştirmenler bir cumhurbaşkanı için bunun yeterli olmadığını ekledi
Washington Post yazdı: Erdoğan'ın rakibi mesajlarını mutfak masasından duyuruyor

Washington Post'un haberine göre Türkiye 14 Mayıs'ta son yılların en çekişmeli ve önemli cumhurbaşkanlığı seçimine hazırlanırken, muhalefet mesajını duyurmak için zorlu bir mücadeleyle karşı karşıya. Ana akım yayın organları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a geniş yer ayırıyor.

Biden benzetmesi

Buna karşılık muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medyada kimi kısa kimi geniş videolar yayınlayarak, yirmi yıldır ülkeyi başbakan ya da cumhurbaşkanı olarak yöneten Erdoğan sonrası Türkiye vizyonunu ortaya koyan daha samimi bir yaklaşım benimsedi. Videolar, yumuşak dilli Kılıçdaroğlu'nu, dış politika ya da milyonlarca mülteciyi evlerine gönderme vaatleri gibi bazı noktaları tamamen olmasa bile rakibinden farklı bir figür olarak sunmaya çalıştı. Bazı analistler Kılıçdaroğlu'nu, Trump döneminin kinini ve bölünmüşlüğünü sona erdirmek için kampanya yürüten ABD Başkanı Joe Biden'a benzer bir figür olarak görüyor. 

Kılıçdaroğlu'nun videoları kötü giden ekonomiyi, geniş bir muhalif figür kadrosuyla ittifakını ve uzun süredir ötekileştirilen dini bir azınlığın üyesi olarak adayın inancını ele alıyor. Televizyonda yayınlanan kampanya reklamlarındaki gösterişten yoksun olsalar da videolar on milyonlarca kez izlendi. Kılıçdaroğlu'nun Cumhuriyet Halk Partisi'ne (CHP) mensup adaylar için çalışmış bir siyasi danışman olan Gülfem Saydan Sanver, videoların geleneksel medyayı atlayarak farklı seçmen türlerine, özellikle de sosyal medyada aktif olan gençlere ulaşmayı amaçladığını söyledi. Sanver, Kılıçdaroğlu'nun seçmenlere sıradan bir evde, sıradan bir hayat sürdüğünü, elitist bir siyasetçi olmadığını, halkın sorunlarını anlayabildiğini göstermeye çalıştığını belirtti. 

Türkiye yıllardır süren enflasyonist bir ekonomik krizden muzdaripken, Kılıçdaroğlu'nun en popüler videolarından biri soğanın fiyatına odaklanıyor. Diğerleri gibi bu video da Kılıçdaroğlu'nun mütevazı mutfağında çekildi. Erdoğan, Türkiye'nin değer kaybeden para biriminin ülkeyi ucuz işgücü ve ürünler için bir merkez haline getirebileceğini öne sürerken, Kılıçdaroğlu yakın tarihli bir videoda Türkiye'nin rekabet gücünün yüksek katma değerli mallar sunmasına bağlı olduğunu savundu. 

Kılıçdaroğlu kısa bir videoda temel vaatlerinden birine değindi: Muhalifleri, muhalif politikacıları, bağımsız gazetecileri ve diğerlerini hedef alan hükümet baskısının yıllarca artmasının ardından özgürlüğün yeniden tesis edilmesi.  Erdoğan'ın kampanyası, Türkiye'nin güneyinde Şubat ayı başında meydana gelen iki şiddetli depremle harap olan şehirleri gezdiği için başlangıçta sessizdi. Şimdi tam gaz devam eden kampanyada Erdoğan, konuşmalarında ve kampanya videolarında kendisini Türkiye'nin yeri doldurulamaz modernleştiricisi olarak tanıtıyor ve dünyanın gıpta ettiği mega projelere imza atıklarını söylüyor. 

Kılıçdaroğlu'nun seçmenlere yönelik çağrısı,  Türkiye'de azınlık bir Müslüman mezhebi olan Alevi inancına ilişkin bir tartışmayı da içeriyordu. Bu video 100 milyondan fazla kez izlenerek azınlık hakları konusunda nadir görülen bir tartışmaya yol açtı ve adaylığıyla ilgili temel bir korkuyu doğrudan ele aldı. Eski bir devlet memuru olan 74 yaşındaki Kılıçdaroğlu aynı zamanda, yakın bir seçimde kritik bir blok olan genç ve ilk kez oy kullanacak seçmenlere hitap etmek gibi göz korkutucu bir görevi de üstlendi. Seçmenlerin yaklaşık yüzde 10'unu oluşturduklarına inanılıyor. CHP lideri, örneğin bir TikTok videosunda oyun konsolları üzerindeki vergiyi kaldırmayı vaat etti. 

Kılıçdaroğlu'nun en önemli başarısı, Türkiye'nin uzun süredir parçalanmış olan muhalefetini birleştirmek olabilir. Altı muhalefet partisi onun adaylığını desteklemek için bir araya geldi ve Kılıçdaroğlu da bu başarısını eski rakiplerinden birkaçının yer aldığı yeni bir videoda Haydi! adlı bir şarkıyla bunu vurguladı.

"Türk seçmenler güçlü lider sever"

Konuşmalarında kendisinden alaycı bir şekilde Bay Kemal diye bahseden Erdoğan'ın yıllardır iğnelemelerine maruz kalan Kılıçdaroğlu'nun kendini seçmenlere yeniden tanıtmasının önünde hala engeller var ve çekişmeleriyle haklı bir üne sahip olan muhalefet partilerinin sunduğu birleşik cepheye dair kuşkular sürüyor. Danışman Saydan Sanver, "Videolarla ilgili bir eleştiri varsa, o da kendinizi sadece mütevazı bir mutfakta gösteremezsiniz" dedi. Sanver, "Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı olarak Putin'le uğraşması, dış ilişkilerle, güvenlik konularıyla ilgilenmesi gerekecek. Türk seçmenler güçlü liderleri server" dedi. Ancak buna rağmen Sanver, seçmenlerin artık Kılıçdaroğlu'nu daha iyi tanıdığını da ekledi.