Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında POS cihazı ve yazar kasanın birleştiği yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara geçilmesi için son tarihi 14 Kasım 2024 olarak belirlemiş, ardından bazı bankaların henüz döviz cinsi tahsilata yönelik altyapılarını güncellememesi nedeniyle uygulamayı 10 Ocak 2025'e ertelemişti.
Bugün itibarıyla yeni uygulamaya geçilecek olsa da işletmeler yeniden erteleme talep ediyor.
Konuya ilişkin açıklamada bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “10 Ocak 2025 tarihi itibarıyla yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara geçiş süreci tamamlanıyor. Ancak piyasadaki cihaz sayısının yetersizliği ve rekabet ortamının oluşmaması, esnafı mağdur etme riski taşıyor. Bu nedenle sürenin 1 Temmuz 2025’e kadar uzatılmasını talep ediyoruz” dedi.
Palandöken, esnafın ekonomik koşullar nedeniyle zorluklarla karşı karşıya kaldığını ifade ederek, yeni nesil cihazların piyasada yeterli sayıda bulunmadığını ve alternatiflerin sınırlı olduğunu belirtti. TESK Başkanı, “Günümüz ekonomik şartlarında esnafın mağdur edilmemesi için piyasada birden fazla cihazın bulunması gerekiyor. Rekabet ortamı sağlanmadan sürecin tamamlanması doğru olmayacaktır” dedi.
Turizm sektörü için zorluk teşkil ediyor
İş dünyası temsilcileri, bazı bankaların henüz döviz cinsi tahsilata yönelik altyapılarını güncellememesi nedeniyle uygulamanın ertelenmesi için çağrı yapmıştı. Yeni nesil yazarkasa POS’lardan döviz tahsilatı yapılamaması özellikle oteller, kuyumcular ve turizm işletmeleri için sorun teşkil ediyor.
Yeni sistemle birlikte eski POS cihazlarının kullanımının tamamen sona ermesi bekleniyor. Ancak yeni nesil yazarkasa POS cihazları, bazı bankaların yazılım altyapılarındaki eksiklikler nedeniyle dolar ve euro gibi döviz işlemlerini destekleyemiyor. Bu durum, özellikle yabancı turistlere hizmet sunan otel, restoran, kuyumcu ve perakendecileri olumsuz etkiliyor.
Eski POS cihazlarıyla döviz cinsinden ödeme kabul edebilen işletmeler, yeni sistemle birlikte bu imkandan yoksun kalacak.
Öte yandan dövizle ödeme yapmak isteyen yabancı turistlerin kendi bankalarının uyguladığı yüksek kur ve komisyon farkları nedeniyle alışverişten vazgeçme ihtimali de yüksek. Bu da özellikle turizm gelirlerini doğrudan etkileyebilir.