02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.12.2022 04:30 | Son Güncelleme: 20.03.2023 12:57

Yine savaş çanları

21 Aralık’ta İsmet Paşa’nın çektiği telgraf, ordunun harekete hazır bulundurulması gerektiğini bildiriyordu. Lozan’da işler yolunda gitmiyordu. Konu hemen Genelkurmay Başkanlığı’na bildirildi. Ertesi gün Mustafa Kemal Paşa, heyetin konferanstan çekilme olasılığına karşı orduya hazırlık emri verdi
3 Eylül 1922 günü rütbesi mareşalliğe yükseltilen Fevzi (Çakmak) Paşa.
3 Eylül 1922 günü rütbesi mareşalliğe yükseltilen Fevzi (Çakmak) Paşa.

İzzeddin Çalışlar

Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi (Çakmak) Paşa, 23 Aralık günü yaptığı açıklamayla sadece TBMM üyelerine değil, İttifak Devletleri’ne de mesaj veriyordu. Lozan Konferansı’nın kesintiye uğraması durumunda, Çanakkale ve İstanbul boğazlarına karşı askeri harekât başlatılacak, eş zamanlı olarak da Musul’da teyakkuz halinde bekleyen kuvvetler İngiliz ve Irak mandasına karşı taarruza geçecekti. Buna yönelik olarak ilgili askeri birimlerin taarruz hazırlıklarını on gün içinde tamamlaması için de emir verildi.
Aynı gün İstanbul’daki İngiliz işgal kuvvetlerinin karargahında bir amiraller toplantısı düzenlendi ve TBMM ordu birliklerinin Rumeli yakasına geçme girişiminde bulunması durumunda alınacak önlemler görüşüldü.
Milli Mücadele’nin başından beri muharebeye girilmemiş olan Kuzey Marmara’da savaş çanları çalıyor, Lozan’daki Boğazlar ve Musul’la ilgili diplomasi savaşına 2 bin 300 kilometre öteden caydırıcı destek geliyordu.