20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 24.04.2022 17:54 | Son Güncelleme: 24.04.2022 18:03

Zeytinliklerin madenciliğe açılmasına Danıştay dur dedi

Zeytinlik alanların madenciliğe açılmasına yönelik yapılan düzenlemenin yürütmesi Danıştay tarafından durduruldu. Durdurma kararının gerekçesi ise söz konusu değişikliğin kanuna aykırı hükümler barındırması 
Zeytinliklerin madenciliğe açılmasına Danıştay dur dedi

Zeytinliklerin maden projelerine açılmasına yönelik yönetmeliğin yürütmesi durduruldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca hazırlanan yönetmeliğe göre Bakanlık kararıyla zeytinliklerde madencilik faaliyetlerinin yürütülmesi mümkün olabiliyordu. Ancak Danıştay 8. Daire, bu yönetmeliğin hükmünün yürütmesini durdurdu. Yürütmenin durdurulma gerekçesi ise 3573 sayılı “Zeytincilik Kanunu”na ve kamu yararına aykırı hükümler barındırması.

Yargıya taşındı

Resmi Gazete’de 1 Mart 2022 tarihinde yayımlanan yönetmelik, madencilik faaliyetleri zeytin sahalarına denk geldiği takdirde ve faaliyetlerin başka sahalarda yapılamaması halinde zeytin sahalarında maden tesisleri açılmasına imkan veriyordu. Çokça eleştirilen bu karar yönetmelikteki düzenlemenin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay aracılığıyla yargıya taşındı.

Madenciliğe geçit yok

Danıştay 8. Daire, yönetmelik değişikliği ile ilgili incelemesini tamamladı ve davayı esastan karara bağlayana kadar düzenlemenin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. T24’ün haberine göre, dava hakkında karar verilene dek yönetmelikteki hükümler geçersiz olacak. Zeytinliklerde madenciliğe ise olanak tanınmayacak.

Ne olmuştu?

Yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayınlandığı gün ilginç bir tesadüf de yaşandı. Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’nin (YK Enerji) Muğla Milas’taki iki termik santraline kömür sağlamak amacıyla 740 dönümlük Akbelen Ormanı’nın maden sahasına katılmasını engellemek için Nisan 2021’de açılan davanın bilirkişi incelemesi 1 Mart 2022 tarihinde yapılacaktı. Mahkeme heyetinin keşif yapacağı gün çıkan zeytinlik yönetmeliği tartışmalara neden oldu. 31 Mart tarihinde bu yönetmelikten yola çıkarak termik santral tarafından bazı ağaçlar söküldü. Çevre örgütlerinin karşı çıkması ve eylemleri ile söküm işlemi durduruldu. Daha sonra şirket tarafından sökülen zeytin ağaçlarının tekrar yerine dikileceği açıklandı.