Bülten

28 Mart 2024, Perşembe

Günün en önemli gelişmeleri ve akşam rehberi.

Merhaba. 

Akşam saatlerinde Marmara'nın doğusu, İç Anadolu'nun batısı ve Ege'nin doğusunda yağış bekleniyor. 

Güneşli hava saat 16.00 civarı hafif yağışa dönünce trafik can sıkıcı noktaya ilerlemeye başladı. 16.30 civarı yoğunluk  yüzde 65'i geçti.  

Eve dönüş yolculuğunuz için not: İstanbul'da iftar saat 19.31'de.  

Güzel bir akşam dileyerek bültenimize geçiyorum. 
Zülfü Livaneli: 94'te bizi böldüler, pek çok belediye Refah’a geçti
Sanatçı ve yazarımız Zülfü Livaneli, 1994 yılında yapılan yerel seçimlerde SHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olduğunu hatırlatarak, 31 Mart öncesi seçmene seslendi. Livaneli, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Tam otuz yıl önce sağ-sol ayrımı çok keskindi. Bütün ikna ve birleşme çabalarıma karşın seçime üç sol parti girdi. En fazla oyu almamıza rağmen bizi böldüler. Ankara, İstanbul başta olmak üzere pek çok belediye Refah’a geçti" ifadesini kullanırken, bu pazar için çağrıda bulundu: "Otuz yıl sonra aynı yanlışın tekrarlanmaması için akl-ı selim sahibi tüm İstanbulluları pazar günü sandığa gitmeye ve Ekrem İmamoğlu’na oy vermeye davet ediyorum.”

Zülfü Livaneli, 1994 seçimlerinde yaşananları da 30 Aralık 2022'de Oksijen'de kaleme almıştı. Yazıyı buradan okuyabilirsiniz.

Buradan seçim turuna geçelim. Son 3 gündeyiz artık. 
➤ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan emeklilerin seçim öncesi merakla beklediği zam haberi için için temmuz ayını işaret etti: "Temmuzda enflasyona göre emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız. Emeklilerimizi ve çalışanlarımızı hak ettiği refah seviyesine getireceğiz."
➤ CHP Genel Başkanı Özgür Özel, seçim tahminlerini paylaştı. Özel'e göre CHP'nin kazandığı 11 büyükşehrin üstüne 5 büyükşehir daha ekleme şansı var.
➤ Bloomberg, asıl seçim yarışının İstanbul'da olduğunu yazıyor. Haberde Teneo'nun eş başkanı Wolfango Piccoli'nin görüşü var. İstanbul'u geri kazanmanın "Erdoğan'ın iktidarını genişletme ve aynı zamanda başlıca siyasi düşmanını saf dışı bırakma planı için kritik önem taşıdığını"söylüyor ama en önemli engeli de enflasyon ve  seçime ilgisizlik olarak görüyor. 
➤ Milli Eğitim Bakanlığı, yerel seçimler nedeniyle okulların 1 Nisan'da tatil edildiğini duyurdu.
➤ YSK, seçimlerin bazı yerlerde iptal edilmesi durumunda, yenileme seçimlerinin 2 Haziran Pazar günü yapılmasına karar verdi.

Devlet Bahçeli nerede: 17 Mart'tan beri 1 yazılı açıklama yaptı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin 14'üncü Kurultayı’nın ardından bir daha kürsüye çıkmadı. Bahçeli, ittifak ortağı AK Parti'nin İstanbul mitingi dahil olmak üzere 17 Mart'tan itibaren sadece bir tane yazılı açıklama yaptı. Detaylar haberimizde.

ABD Temsilciler Meclisi heyeti Ankara'ya geliyor: Konu F-16
MSB kaynakları, Bakan Yaşar Güler’in, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi heyetini yarın kabul edeceğini açıkladı. Görüşmede, terörle mücadele, F-16 tedarik ve modernizasyon süreci ele alınacak.

Karabük Üniversitesi iddiaları: 8 kişi gözaltına alındı
Karabük Üniversitesi'nde "HIV ve HPV vakalarında artış yaşandığı" iddialarına ilişkin sosyal medyada yer alan nefret söylemlerine yönelik soruşturmada 10 kişiye gözaltı kararı verildi. 8'i yakalandı.  Olayın arka planı ve detaylar haberimizde. 

Sürpriz faiz artışının geldiği toplantının detayları
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 500 baz puanlık faiz artışı kararı alınan Para Politikası Kurulu toplantısının özetlerini yayımladı. Detaylar haberimizde.  Bu arada TCMB'nin swap hariç net rezervi 22 Mart haftasında eksi 65,1 milyar dolar seviyesine geriledi.

Türkiye elektrikli otomobil satışlarında AB'de ilk 5'i zorluyor
2024'ün ilk iki ayındaki 8 bin 255 adet tam elektrikli otomobil satışıyla,  İtalya, İspanya, Avusturya, Danimarka ve Finlandiya gibi AB ülkelerini geçerek 6'ncı sırada yer aldı. Ayrıca Türkiye'de şubat sonu itibarıyla dizel otomobilden daha fazla hibrit otomobil satışı gerçekleştirildi.

Yaptırımlar Rusya'yı engelliyor, ödemelerini almakta zorlanıyor
Reuters, ABD'nin yaptığı yaptırım baskılarının ardından Birleşik Arap Emirlikleri, Çin ve Türkiye gibi ülkelerin, Rusya'ya olan ödemeleri geciktirmeye başladığını yazıyor. Buna göre ABD, yaptırımlara rağmen sorun yaşamayan Rusya'ya karşı hedeflerine ulaşıyor.  

Buradan Rusya'ya geçelim. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’ya verilecek F-16 savaş uçaklarının, Rusya’ya karşı üçüncü ülkelerin havalimanlarını kullanmaları halinde nerede olurlarsa olsunlar meşru hedefleri olacağını söyledi.  Bu arada New York Times'a göre Rusya'daki terör saldırısı sonrası ülkede idam cezası tartışılmaya başladı. 

Francis Scott Key Köprüsü kazası sonrası kâbus senaryosu
Kızıldeniz'deki çatışmalar nedeniyle durma noktasına gelen deniz yoluyla mal sevkiyatı krizine şimdi de Baltimore Limanı eklendi. Köprü kazası nedeniyle kapatılan gemi trafiği kâbus senaryosunu gerçeğe dönüştürdü. Özellikle otomobil, kömür ve şeker tedariğinde kriz bekleniyor.

Trump'ın medya hisseleri milyonlar kazandırdı
Sosyal medya şirketi Truth Social'ın piyasa değerindeki artış, firmanın en büyük hissedarı olan eski ABD Başkanı Donald Trump'a yüklü bir para getirmesinin yanı sıra mevcut ve eski yöneticiler için de beklenmedik bir kazanç yarattı. Kazancın ardında Trump'a sadık kişiler ve destekçiler var. Trump parayı sadece hisseden kazanmadı. Sosyal medyada dalga konusu olan 99 dolara sattığı güç kokan parfüm de bunlardan biri.

Çinli marka elektrikli araç yarışına katılıyor
Xiaomi'nin merakla beklenen elektrikli otomobili yeni Speed Ultra 7 (SU7) sedanı bu akşam Pekin'de resmen tanıtması planlanıyor. Şirket belirlediği fiyatla Tesla'ya rakip olacağının sinyallerini veriyor.  

Japonya'da takviye diyet gıdası beni-koji skandalı
Kobayashi Pharmaceutical Co. firmasından yapılan açıklamaya göre Japonya'da takviye diyet gıdası beni-koji tüketimi nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 4'e çıktı.  

Oksijen'den akşam tavsiyeleri
Ne okuyalım? 
Düzenli egzersiz uykusuzluğu önlüyor
Yeni bir araştırma fiziksel aktivitenin uyku sağlığı üzerine olumlu bir etkisi olduğunu gösteriyor. 39-67 yaşları arasındaki 4300 kişinin 10 yıllık verilerinin değerlendirildiği araştırma, fiziksel aktiflik ve uyku kalitesi arasında doğrudan bir bağlantı kuruyor.

Kutup buzu eriyor: Herkes bir saniyesini kaybedecek
Önümüzdeki birkaç yıl içinde bir gün dünyadaki herkes zamanının bir saniyesini kaybedecek. Yeni bir çalışmaya göre bunun tam olarak ne zaman gerçekleşeceği insanların etkilerine göre belirlenecek. Çünkü kutup buzunun erimesi Dünya'nın dönüşünü ve zamanı da değiştiriyor.

Uzmanları diyor: Prenses Kate'e dair dezenformasyonu Ruslar yaydı
İngiltere'deki araştırmacılar Galler Prensesi Kate'in kamuoyunda görülmediği süreçte sosyal medyada komplo teorilerinin yayılmasına bir Rus dezenformasyon ağının neden olduğunu öne sürüyor. 

Bir de hatırlatma: İstanbul'da yaşayan ve hafta sonunu şimdiden planlamak isteyenlere gazeteoksijen.com 'un rehberine bir göz atmalarını öneriyorum. 

Ne dinleyelim? 
Podcast yazarımız Selim Karakaya'nın önerisiyle Elif Nuran Özgün tarafından hazırlanan Edebiyat Pod'u inceledim. Şu bölüm tanıtımıyla bile beni yakaladı. Öneriyorum: "Bir podcast bölümü düşünün ki Zeki Müren’in 'Neonlarımı hiç söndürmedim' konuşması ile Kazuo Ishiguro’nun Günden Kalanlar romanını birlikte işlesin…" Buradan dinleyebilirsiniz. 
Ne izleyelim? 
Telekinezi ve pirokinezi yeteneklerine sahip genç kız Charlie’nin, kendisini ve ailesini korumak için, özel gücünü kullanmak isteyen gizli bir örgüte karşı verdiği savaşın hikâyesi bu akşamın tavsiyesi. ABD yapımı bilim kurgu-korku türündeki film Firestarter (Tepki), Stephen King’in romanından ikinci uyarlama. Film burada , fragmanı da burada.  

Televizyon izleyicileri için Kanal D'de İnci Taneleri, Star TV'de Sakla Beni, TV 8'de de Survivor All-Star seçenekleri var. 

Sporseverler ne izlesin?
Bu gece THY Eurolig gecesi. Temsilcimiz Anadolu Efes, 22.30'da  Baskonia deplasmanında. Gecenin diğer maçları: 21.00 Zalgiris Kaunas-Olimpia Milano, 22.30 Partizan-Olympiakos, Bayern Münih-Barcelona, 23.00 Asvel Villeurbanne-Monaco. Tüm maçlar S Sport+'ta. 

TVF Sultanlar Ligi'nde dev maç var. Fenerbahçe Opet, Eczacıbaşı'nı ağırlıyor. 20.00'deki karşılaşmayı TRT Spor yayınlıyor. 

Tenis mesaimiz sürüyor. ATP Miami'de erkekler çeyrek finalde Alexander Zverev-Fabian Marozsan karşılaşması 20.00'de S Sport+'ta. WTA Miami'de kadınlar yarı final maçı Elena Rybakina-Victoria Azarenka arasında saat 22.00'de beIN'de. 
Ne pişirelim?
Mevsim geçişleri belli belirsiz ama gelmeyen kışı uğurladık bile. Melissa Clarke'ın tarifin kışın son mahsulleriyle yapılabiliyor. Clarke, "Bu harika çorbaların sırrı, sebzeleri önceden biraz kavurmak. Vejetaryen bir tarifle ya da tavuk suyuyla hazırlanabilir" diyor. Sarı pancar çorbası  tarifi burada.

Bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!

 Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi [email protected] adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Bülten almak istemiyorsanız tıklayın.   |   Abone bilgilerinizi güncellemek için tıklayın.

Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam

Gazete Oksijen 2024  © Levent Mahallesi, Karanfil Sokak, No:21, Beşiktaş / İstanbul