02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.09.2023 14:37 | Son Güncelleme: 20.09.2023 15:01

Forbes listesine girmeye aday: Katy Perry müzik haklarını 225 milyon dolara sattı

Katy Perry beş albümünün haklarını 225 milyon dolara satarak net servetini 340 milyon dolara yükseltti. 38 yaşındaki şarkıcısı, Forbes'un bu yılki ABD'nin Kendi Servetini Kendi Yapan En Zengin Kadınlar listesine giremedi ama gelecek yıl listede yer alacak gibi görünüyor
Forbes listesine girmeye aday: Katy Perry müzik haklarını 225 milyon dolara sattı

Pop süperstarı Katy Perry müzik haklarını Carlyle destekli Litmus Music'e 225 milyon dolara sattı. Bu satışla birlikte net serveti tahmini 340 milyon dolara yükselerek ABD'nin kendi servetini kendi yapan en zengin kadınlarından biri oldu. 

Billboard ve Variety'nin haberine göre Perry, 2008'den 2020'ye kadar yayınladığı One Of The Boys, Teenage Dream, PRISM, Witness ve Smile adlı beş albümün ana kayıt telif ve yayın haklarındaki hisselerini sattı. Ağustos 2022'de müzik endüstrisinin duayenleri Hank Forsyth ve Dan McCarroll tarafından Carlyle Group'tan alınan 500 milyon dolarla kurulan Litmus, müzik haklarını satın almak için hiç vakit kaybetmedi. Ağustos ayında Litmus, country yıldızı Keith Urban'ın kataloğunun haklarını satın aldı ve Haziran ayında müzik yapımcısı Benny Bianco, aralarında Rihanna, Justin Bieber ve Camila Cabello'nun şarkılarının da bulunduğu hitlerinin haklarını Litmus'a sattı. 

Bu işlem 2023 yılının en büyük müzik satışlarından biri. Ocak ayında rapçi Dr. Dre'nin solo albümlerinden, NWA ile yaptığı çalışmalardan ve diğer gelir kaynaklarından elde ettiği telif haklarının bir kısmını 200 milyon dolardan fazla bir fiyata sattı. Justin Bieber da aynı ay içinde yayın haklarını ve ana kayıtlarından elde ettiği telif haklarını benzer bir rakama satmıştı. 

Bu yılın listesine yetişemedi

38 yaşındaki Perry, Forbes'un Haziran ayında yayınlanan 2023 Amerika'nın Kendi Servetini Kendi Yapan En Zengin Kadınlar listesine giremedi ancak gelecek yılki listeye girmeye aday olduğu kesin. O dönemde Forbes, turne, kayıt ve American Idol jüri üyeliğinden elde ettiği gelirlere dayanarak Perry'nin net servetinin 200 milyon doların altında olduğunu tahmin ediyordu. (2023 listesine girmek için gereken minimum rakam 225 milyon dolardı). Artan servetiyle Perry, aralarında Rihanna, Taylor Swift, Madonna, Beyoncé, Celine Dion, Dolly Parton ve Barbra Streisand'ın da bulunduğu diğer zengin kadın müzisyenlerin arasına katılacak.

Perry müzik sahnesine 2008 yılında ilk single'ı I Kissed A Girl ile çıktı. Şarkı Billboard Hot 100 listesinde 1 numaraya yükseldi ve yedi hafta boyunca burada kaldı. Perry'nin California Gurls, E.T ve Firework gibi diğer sekiz hit şarkısı da zirveye ulaştı. 2015 yılında, o yıl en çok kazanan üçüncü yıldız olarak Forbes'un kapağında yer aldı. Vergi öncesi 135 milyon dolar kazanarak Taylor Swift, Rihanna ve Miley Cyrus'un toplamından daha fazla gelir elde etti. Aynı yıl Super Bowl Devre Arası Gösterisi'nde sahne aldı.

Perry o dönemde Forbes'a "Kendi şirketimi yöneten bir kişi olarak konumumdan gurur duyuyorum. Ben bir girişimciyim. Bundan çekinmek istemiyorum" dedi. Forbes 2019'da Perry'yi 530 milyon dolarlık tahmini geliriyle on yılın en çok kazanan dokuzuncu müzisyeni seçti. 

Perry'nin net serveti çoğunlukla müzik kariyerinden ve turne kazançlarından elde ettiği paradan oluşuyor. Perry 2018'de American Idol'a jüri üyesi olarak katıldı. Perry, 25 milyon dolar kazandığı bildirilen yarışmanın yedinci sezonu için 2024 yılında geri dönecek. Yüksek maaşıyla ilgili haberler hakkında "Bir kadın olarak para aldığım için gerçekten gurur duyuyorum. Neden biliyor musunuz? O şovda yer alan tüm erkeklerden daha fazla para aldım" diye konuştu.

Aktör Orlando Bloom ile evli olan şarkıcının Katy Perry Collections adında bir ayakkabı markası ve De Soi adında alkolsüz bir içecek markası da bulunuyor. Perry'nin kataloğunun satılması, 2020'deki Smile'dan bu yana albüm yayınlamamasına rağmen müzik yapmayı tamamen bıraktığı anlamına gelmiyor. Kısa süre önce Good Morning America'ya "Her zaman yazıyorum. Ama sanırım benim için asıl önemli olan, tüm bu harika şarkılarla inşa etmem gereken dünyayı kutlamak ve üç yaşındaki bir çocuğun hayatından sorumlu olmak. Geri döneceğim ama süreci doğru kullanmama izin verin" dedi.