04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.10.2023 09:40 | Son Güncelleme: 30.10.2023 10:30

Friends yıldızı Matthew Perry hayatını kaybetti

Fenomen dizi Friends dizisinde Chandler Bing karakterini oynayan aktör Matthew Perry evinde ölü bulundu. Perry'nin ölüm nedenine dair soruşturma yürütülüyor
Friends yıldızı Matthew Perry hayatını kaybetti

ABD’deki medyasına göre dünya çapında hayranları olan Friends dizisinin oyuncusu Matthew Perry evindeki jakuzide ölü bulundu. Ölüm sebebi henüz bilinmeyen aktörün eskiden bağımlı olduğu bilinse de polis, evde uyuşturucu madde bulunmadığını ifade etti.

Bir kolluk kuvveti kaynağı CNN'e Los Angeles polisinin Perry'nin ölümünü araştırdığını söyledi. Kaynak, şu anda herhangi bir şüpheli olay olmadığını ancak olayın Los Angeles polis departmanı soygun-cinayet bölümü tarafından soruşturulmaya devam ettiğini belirtti. Los Angeles Times gazetesinin emniyet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre ise Perry, cumartesi günü Los Angeles'taki evinde bir boğulma sebebiyle hayatını kaybetti.

"Mirası yaşamaya devam edecek"

Friends’in yapımcılığını üstlenen Warner Bros yaptığı açıklamada, "Sevgili dostumuz Matthew Perry'nin vefatından dolayı yıkıldık. Matthew inanılmaz derecede yetenekli bir aktördü ve Warner Bros Television Group ailesinin silinmez bir parçasıydı. Onun komedi dehasının etkisi tüm dünyada hissedildi ve mirası pek çok kişinin kalbinde yaşamaya devam edecek. Bu yürek parçalayıcı bir gün ve ailesine, sevdiklerine ve tüm sadık hayranlarına sevgilerimizi gönderiyoruz" diyerek Perry'nin ani ölüm haberi karşısındaki üzüntülerini ifade etti.

Matthew Perry kimdir?

Oyuncu bir baba ve gazeteci bir annenin çocuğu olarak Williamstown, Massachusetts'te doğan Perry, ebeveynleri ayrıldıktan sonra annesiyle birlikte Ottawa, Kanada'da yaşamaya başladı. Perry büyürken tenis tutkusunun peşinden gitti ve Kanada'da üst sıralarda yer alan bir tenis oyuncusu oldu. Babası gibi, genç Perry de gençken babasıyla birlikte yaşamak için Los Angeles'a taşındıktan sonra oyunculuğa ilgi duymaya başladı. 

Perry'nin ilk dikkat çeken rolü 1979'daki 240-Robert dizisindeki küçük bir roldü. Oradan Charles in Charge, Silver Spoons ve The Tracey Ullman Show gibi dizilerde başka küçük roller de ortaya çıktı. İlk film rolü henüz lisedeyken, 1988 yapımı A Night in the Life of Jimmy Reardon filminde River Phoenix'in karşısında oynamıştı. Bazı projeleri izleyiciyi yakalamada başarısız olsa da oyuncu, Growing Pains, Who's The Boss ve Beverly Hills, 90210 gibi TV projelerinde daha yüksek profilli roller almaya devam etti.

Ancak onu ünlü yapan şey, 1994'teki Friends adlı sitcom'da nazik ve alaycı Chandler Bing rolünde yer almasıydı. Bu ilginç rol ona 2002'de Primetime Emmy adaylığı kazandırdı. Aynı zamanda prestijli TV oyunculuk ödülüne dört kez daha aday gösterildi; bunlardan ikisi The West Wing'deki Joe Quincy rolüydü. Perry, Friends'te Courteney Cox, Matt LeBlanc, David Schwimmer, Jennifer Aniston ve Lisa Kudrow'la birlikte, New York'ta yaşayan birbirine sıkı sıkıya bağlı bir arkadaş grubunu konu alan komedide rol aldı.

Dünyanın en çok izlenen yapımlarından biri olan ve alışılmadık bir şöhrete ulaşan Friends dizisininin oyuncuları ekran dışında da dizideki karakterleri kadar yakınlaştılar ve o dönemde bir televizyon dizisinde en çok para kazanan oyunculardan biri olmak için birlikte pazarlık yaptılar. Bu dizi, Perry'nin kariyerinde sıçramasına yardımcı oldu ve kısa süre sonra 1997'de beyazperdede Fools Rush In, 1998'de Almost Heroes ve 2000'de The Whole Nine Yards filmlerinde rol aldı.

Kasım 2022'de Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing: A Memoir başlıklı bir anı kitabı yayınladı. Bu yazıda Perry, opioid bağımlılığının 49 yaşındayken kolon yırtılmasına neden olduğunu açıkladı. Doktorların ona yüzde iki hayatta kalma şansı verdiğini ve iki hafta komada kaldığını ve ardından aylarca daha hastanede kaldığını yazdı. Aktör, karın bölgesindeki tüm hasarı onarmak için 14 ameliyata ihtiyaç duydu ve uyuşturucu bağımlılığından kurtulmak umuduyla yıllar içinde 15 kez rehabilitasyona gittiğini itiraf etti.

2019'da uyuşturucu bağımlığının bağırsağında bir patlamaya neden olmasıyla bir yıl boyunca kolostomi torbasıyla gezen aktörü, bu olay uyuşturucuyu bırakmasına ve temiz çıkmasına teşvik etti. Ancak buna rağmen ona göre mutlu son diye bir şey yok. Son dönemleri için Perry kendisini "haftada iki kez ayık bir arkadaş, bir hemşire ve bir bahçıvan dışında paylaşacak kimsenin olmadığı, okyanusa bakan devasa bir evde oturuyor" diye anlattı.