Viola Davis'in başrolünde yer aldığı The Woman King, vizyona girdiği günden itibaren son zamanların en çok tartışılan filmleri arasında. Independent kültür sanat muhabiri Louis Chilton filmin yıldızı Sheila Atim ile konuştu…
İki Olivier Ödülü sahibi 31 yaşındaki oyuncu Sheila Atim, son beş yılda West End’in en harika sanatçılarından biri haline geldi. Girl From the North Country adlı Bob Dylan müzikalindeki yardımcı rolü sayesinde şarkı söyleme yeteneğini dünyaya göstermekle kalmadı, 2018’de Olivier Ödülü’nü de kazandı. Atim, oyunculuk yeteneğini pürüzsüz ve oldukça kaliteli bir şekilde ekrana yansıttı. Trajik bir ölüm sahnesi veya samimi bir romantizm… Hiç fark etmez. Atim’i izlerken gözlerinin ardında bir yerlerde birbirleriyle çarpışan bir düzine duygunun dans ettiği hissine kapılıyorsunuz.
Bu senenin başında, Constellations oyunundaki rolü için En İyi Kadın Oyuncu kategorisinde bir Olivier daha kazandı. Atim’in sahne kariyerine aşina olmayanlar kendisini Barry Jenkins’in köleliği konu alan televizyon dizisi The Underground Railroad’dan, veya Halle Berry karşısında baş rol oynadığı Netflix yapımı spor dizisi Bruised’den, veya BBC’nin 2020 tarihli Agatha Christie uyarlaması The Pale Horse’tan anımsayabilir.
Esin kaynağı Agojie ordusu
Sheila Atim, en son olarak bu sene izleyicilerin beğenisine sunulan The Woman King filminde rol aldı. The Woman King, artık nadiren yapılan türde büyük, ciddi bir film. Gina Prince-Bythewood’un yönettiği filmin esin kaynağı, 19. yüzyıl Afrika’sında tamamen kadınlardan oluşan Agojie ordusu. Batı Afrika krallığı Dahomey’de (günümüzün Benin’i) geçen The Woman King, Agojie’nin lideri ve saygın bir savaşçı olan General Nanisca’ya odaklanıyor. Sheila Atim, filme olan sevgisini “Afrikalı savaşçılar, Gina Prince-Bythewood’un yönetmenliği ve Viola’nın baş rolü. Sevmeyecek ne var?” sözleriyle dile getiriyor.
Tarihi aksiyon filmi Amazonlar olarak bilinen askeri birimin generali olan Nanisca'nın hikayesi anlatılıyor.
Atim’in karakteri Amenza, Nanisca’nın güvenilir bir danışmanı ve cesetlerin gömüldüğü yeri bilen bilge bir sırdaşı. Amenza, mızrak kullanmakta daha becerikli bir Shakespeare soytarısını andırıyor. Filmin ustaca planlanan savaş sahnelerinin haftalar süren fiziki hazırlıklar gerektirmesi hiç de şaşırtıcı değil. Atim, çekim sürecini şu şekilde anlatıyor: “Savaşçı karakterleri oynamak, çekim sürecimizin sürekli ve ayrılmaz bir parçasıydı. Kendi kişisel vakitlerimde balkonumda alıştırma yaptım. Yakınımdaki dairelerde oturanlar ‘İşte sopalı deli kadın yine geldi’ diye düşünmüş olmalılar”
Film, ABD’de vizyona girmesini takip eden haftalarda beklentilerin üstüne çıktı, açılış hafta sonunda gişelerde zirveye oturdu ve şimdiden 50 milyon dolarlık bütçesini geri kazandı. Clarisse Loughrey, The Independent için yaptığı incelemesinde filmi tüm ihtişamıyla Siyah bir kadın olmanın canlı ve güçlendirici bir kutlaması olarak betimledi ve filme dört yıldız verdi. Loughrey, Atim’in ve başrolü paylaştığı Davis, Thuso Mbedu ve Lashana Lynch’in, bu askerlerin yalnızca katı mizaçlarına değil soyluluklarına, mizah anlayışlarına, acılarına ve kararlılıklarına da kendilerini adadıklarını düşünüyor.
"İki saat içinde açıklanamaz"
The Woman King tüm bu övgülere rağmen tarihsel gerçekleri çarpıtması nedeniyle birtakım tepkilerle karşılaştı. İddialara göre film, Dahomey’in transatlantik köle ticaretine karışmasını göz ardı ediyor. Atim ise “İnsanlara, filmi açık bir kalple izlemelerini tavsiye ediyorum. Filmin ilk otuz saniyesinde bir dış ses, köle ticaretini doğrudan kabullenerek mevcut vaziyeti açıklıyor. Aslında filmde anlatılan şeyin özü de bununla ilgili” açıklamasında bulundu.
Atim, filmi savunmaya şu sözlerle devam etti: “Film iki saat sürüyor. Biliyorsunuz ki iki saat içinde hiçbir şeyin tarihi tam anlamıyla açıklanamaz. Özellikle de bu, nesiller boyunca süregelmiş ve dünyanın çok büyük bir bölümünü etkilemiş transatlantik köle ticareti gibi sismik bir şeyse.”
The Woman King'in konusu
The Woman King, 18. ve 19. yüzyıllarda Afrika'nın en önemli ve güçlü bölgelerinden biri olan Dahomey Krallığı'nda yaşanan gerçek olaylardan esinlenen bir hikayeyi anlatıyor. Viola Davis'in, "Dahomey Amazonları" olarak bilinen ve tamamı kadınlardan oluşan bir savaşçı topluluğunun generali Namisca karakterine hayat verdiği filmde ayrıca John Boyega, Lashana Lynch, Jordan Bolger, Thuso Mbedu gibi isimler rol alıyor. Sheila Atim: Köle ticaretini iki saate sığdıramazsınız