29 Mart 2024, Cuma
22.10.2021 04:30

Coldplay’in iklim dostu turnesi

Yeni albümünü geçtiğimiz hafta yayınlayan Coldplay, önümüzdeki sene çıkacağı dünya turnesinde karbon salımını mümkün olan en aza indireceğini söylüyor

Coldplay’in dokuzuncu stüdyo albümünde gözünü hem uzaya hem de bu dünyayı kurtarmaya dikiyor. İngiliz topluluk bu hafta yayınladığı yeni albümü Music Of The Spheres’da hayali bir gezegen sisteminin etrafına müziği yerleştiriyor. O müzik konusunda ne yazık ki biraz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Albümde K-Pop megastarı BTS’in yanı sıra, Instagram’ın en çok takip edilen isimlerinden birine, Selena Gomez’e de eşlikçileri olarak yer veriyorlar. Yani popülarite açısından bir sorun yaşamayacaklar. Fakat müzikal açıdan bakıldığında yeni çalışmada şaşırtacak bir şey yok. Asıl büyük hamleleri ve değişim yeni dünya turnelerini nasıl gerçekleştireceklerini dair söylemleriyle geliyor. Açıkladıkları 12 maddelik kapsamlı eylem planıyla, Coldplay bir sonraki dünya turnesine net sıfır emisyon hedefi koyuyor. Peki bunu nasıl gerçekleştirecekler? Coldplay sadece iki yıl önce; “Yalnızca karbon salınımını azaltmak bir yana, gezegen için faydalı olmayacaksa bir daha turneye çıkmayacağız” demişti. Ama geçenlerde, 2022’de çıkacakları ve -şimdilik- 30 konserlik yeni turnesini açıkladı. Ekoloji dostu olduğunu söyleseler bile, geriye devasa bir karbon izi bırakacağı bariz olan yeni bir turneye çıkacak olmaları birçok iklim aktivisti tarafından eleştiriliyor. Chris Martin de bunun farkında. Yakın dönem önce gerçekleştirdiği bir söyleşide “Ekolojik bir turne açısından hayal ettiğimizin henüz yüzde 50’sini gerçekleştirebilecek durumdayız” diyor. Fakat bunun dahi ciddi bir ilerleme olduğunu anlatıyor. Müzik endüstrisinin mecbur olduğu yenilenmeye Coldplay önayak olabilir mi?

Coldplay’in son turnesi kapsamındaki 122 konseri, 5.4 milyon kişi izledi. Turne toplamda 523 milyon dolarlık bir hasılat sağladı. Müzik tarihindeki gelmiş geçmiş en büyük beşinci turne bu. Birinci sırada 255 konser, 8.8 milyon seyirci ve 785 milyon dolar hasılatla Ed Sheeran var.
Coldplay’in son turnesi kapsamındaki 122 konseri, 5.4 milyon kişi izledi. Turne toplamda 523 milyon dolarlık bir hasılat sağladı. Müzik tarihindeki gelmiş geçmiş en büyük beşinci turne bu. Birinci sırada 255 konser, 8.8 milyon seyirci ve 785 milyon dolar hasılatla Ed Sheeran var.

Her bilet bir ağaç

Bunca seyirciyi bir enerji  kaynağı kullanmadan stadyumlara taşıyamayacaklarının, birçok ülkeye ulaşmak için (sürdürülebilir yeni nesil yakıtlarla olsa dahi) uçak kullanmak zorunda olduklarının, ekipman lojistiğinin karbon salınımına sebep olacağının, konserin kendisinin gerçekleşmesi için enerji ihtiyacı olduğunun ve benzer nice problemin elbette farkındalar. Coldplay bu konuda kapsamlı bir uygulama planı ve başlıklar açıklamış. İşin başında karbon salınımlarını bir önceki turnelerine oranla yüzde 50 düşüreceklerini taahhüt ediyorlar. Enerji, Sahne Şovu, Seyahat, Seyirci, Su Kullanımı, Atık Yönetimi, Gıda dahil olmak üzere, konseri etkileyecek her alanda başlıklarını ve çözüm planlarını sunuyorlar. Çözümler arasında yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımından tutun da, seyircinin hareketiyle kazanılacak kinetik enerji formüllerine kadar birçok yöntem var. Saldıkları karbonu sıfırlamak için ağaçlandırma projeleri başta olmak üzere, iklim kriziyle mücadele eden kurumları fonlayacaklarını da söylüyorlar. Her bilet için bir ağaç dikecekler mesela. Özel jetler yerine normal uçuşları tercih edecekler, enerji için solar paneller ve biyoyakıt kullanacaklar, sahne tasarımları için yerel kaynaklardan faydalanacaklar, su kullanımını ekonomik hale getirecekler, atıkları yeniden değerlendirecekler. Bunlara ek olarak, havadaki karbonu yakalayıp depolayacak bir şirketle (Climeworks) bile çalışmaya başlamış Coldplay. Tüm gelirlerinin yüzde 10’unu bu tip projeler için harcayacakları sözünü de tekrarlıyorlar. Naif bir perspektiften baktığınızda tüm bu yaklaşım konser endüstrisinin gelecekte dönüşebileceği sıfır karbon salınım potansiyeli açısından ümit veriyor. Ama sonra Chris Martin’in bu turneyi anlatırken söylediği bir cümleye takılıyorsunuz.

Yeşil aklama mı?

Coldplay’in yeni albümündeki bir şarkı BMW’nin elektrikli araç reklamlarında kullanılıyor. “BMW’nin bataryaları olmasaydı bu turneyi yapamazdık” diyor Chris Martin. Kapitalizm ve iklim krizi arasında ilişkiyi düşününce, Coldplay’in samimiyeti konusunda şüpheye düşüyorsunuz. Fakat bir yandan da bu turnenin sonunda, çalıştıkları bağımsız kurumlar aracılığıyla toplanacak tüm olumlu ve olumsuz veriyi açıklayacaklarına da söz veriyorlar. Tüm insanlığın sorumluluğundaki bir konuda sadece Coldplay’e yüklemek doğru olmaz ama, bu anlattıklarıyla Coldplay turneleri için yeşil aklama mı yapıyor? Yoksa gerçekten büyük bir değişime kitlesel anlamda öncü mü oluyor? Bunu zaman gösterecek.