29 Mart 2024, Cuma
30.07.2021 04:30

Boşandım, ne okumalıyım? 

Sevgili Kitap Terapisti, yirmi yıllık evliliğim karşılıklı boşanma talebimizle sonlandı. Kendimi sudan çıkmış balık gibi hissediyorum. Ne önerirsiniz? Figen Sevgili Figen Hanım, neler hissettiğinizi az çok anlayabiliyorum. Ben de on sekiz yıllık evliliğim sona erdiğinde uzunca bir süre yüzük parmağımdaki boşluğa dokundum. Meğer yüzüğümle oynamak, bir şarkı dinlerken bardağa onunla vurarak ritim tutmak bir tik haline gelmiş, ancak çıktığında fark ettim. Kimi zaman devam eden sevgi, kimi zaman sadece alışkanlık, kimi zaman büyük bir konfor alanı; neresinden bakarsanız bakın bunları bırakıp yeni bir hayata alışmak kolay değil. Ancak imkânsız da değil.

Destek şart

Yazıları takip ediyorsanız biliyorsunuzdur, daima profesyonel görüş alınması gerektiğini vurguluyorum. Bunu sırf etik olarak değil gerçekten inandığım için de yapıyorum. Diyeceğim o ki psikolojik destek almak şu an size çok iyi gelebilir. Hem de biz burada durumunuzun detaylarını konuşamadığımız için terapi sizin için çok daha faydalı olabilir. Bununla birlikte, önermek istediğim birkaç kitap var. Bunlardan ilki Kristin Hannah’a ait, Yıldız Masalı. Annie Colwater’ın tek çocuğu başka bir şehirde üniversiteye başlar ve aynı gün yirmi yıldır evli olduğu kocası gelip genç bir kadına âşık olduğunu ve ayrılmak istediğini söyler. Annie çaresiz kabullenir ve gençliğinin geçtiği Mystic adındaki kasabaya taşınır. Kasabada onu bekleyen yeni duygusal çalkantıları bir kenara koyuyorum. Kitabı önermemin sebebi uzun yıllara dayanan bu evliliğin içinde Annie Colwater’ın aslında kendini yitirmiş olması ve bu kasabada bir yandan geçmişiyle yüzleşirken bir yandan da aslında kim olduğunu yeniden keşfetme çabası. Ne kadar inkâr etsek de uzun süreli ilişkiler içerisinde başımıza gelen bir durum bu. Özellikle de kadınların. Demek istiyorum ki belki siz de genç bir kadınken kurduğunuz hayalleri bu geçen yıllar içerisinde yaşayamadınız, belki siz de mecburen eğilip bükülüp başka biri haline geldiniz. Bu açıdan bakıldığında kitabın çok ufuk açıcı olabileceğini düşünüyorum. Hem sonra yepyeni bir başlangıç bazen çok güzel de olabilir. Kristin Hannah bu konunun neredeyse piri de diyebiliriz bu arada. Eserleri şimdiye kadar 4.5 milyondan fazla satan yazar, ayrılığın çeşitli hallerini ustalıkla yazıyor. Diğer kitaplarına da göz atmak isteyebilirsiniz. Genellikle kişilerin yeniden kendilerini bulması temasını da dürüstçe işliyor. Ki sanıyorum aslında bir ayrılık sonrasında bizi sudan çıkmış balık yapan etkenlerden biri de bu.

Dışarıdan bakın

Bahsetmek istediğim bir diğer kitap Bağımsızlık Yolu. Kitap yıllar önce büyük bir Hollywood yapımı olarak filme de uyarlanmıştı. Belki hatırlarsınız. İşin doğrusu son derece iç daraltıcı, insanı kahreden bir roman bu. Zira basiretsizliklerin bini bir para. Fakat mutsuz bir evliliğin nasıl olduğunu hatırlatmak konusunda da birebir. Böyle bir evlilik içinde olmaktansa cehennemde yanmayı tercih ederim, diyeceğiniz türden. Biraz ağır konuştuğumun farkındayım ama bazen evliliklere dışarıdan bakamayabiliyoruz. Bu göz önünde bulundurulduğunda faydalı bir kitap olabileceğini düşünüyorum. Dediğim gibi ilişkinizin ve ayrılığınızın detaylarını bilmiyorum ama umuyorum bu kitaplar size biraz yol gösterebilir. Sevgilerimle, Aslı.

Reçete

Yıldız Masalı / Kristin Hannah / Çeviren: Solina Silahlı / Pegasus Yayınları / Roman / 440 Sayfa Bağımsızlık Yolu / Richard Yates / Çeviren: Esra Birkan / Yapı Kredi Yayınları / Roman / 272 Sayfa