Metabolizma ifadesini genel konuşmalarımızda yiyecekleri yakabilme faaliyeti olarak tanımlıyoruz. Peki yiyecekleri zor veya kolay yakabilmek nedir? Önce yiyeceklerden hangilerini kastettiğimize bakalım. Biz şekeri, yağı ve proteini yakabiliriz. Protein zorda kaldığımızda kullandığımız bir seçenek olduğu için biz şeker ve yağa odaklanalım. Hücrelerde "şekeri yakma" ve "yağı yakma" farklı iki işlemdir. Şeker yağdan çok daha hızlı devreye girer. Yağın devreye girmesi için şekerin olmaması gerekir çünkü hızından dolayı yarışı hep şeker kazanır. Yağ ve şekerin yanmaya koşma hızı aralarındaki ilk farkı oluşturur. İkinci mesele ise şekerin ve yağın ayrı kapılardan girerek yanmasıdır. Şeker, yanma olayına 1 numaralı kapıdan girerken, yağ 2 numaralı kapıdan girer.
23.04.2021 06:00
Her gün aynı saatte, en önemli gelişmeler e-posta kutunda! Şimdi
ücretsiz üye ol, gündemi kaçırma!
Diğer Yazarlar
Metabolizmanız yavaş değil!
Pek çoğunuz kilo veremediğinizde veya az yiyip kilo aldığınızda ‘Metabolizmam yavaş galiba’ diye kendinizi avutmuş olabilirsiniz. Oysa bu ifade doğru değil. Doğrusu şöyle: Metabolik esnekliğiniz az
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült
* Bu haber/yazı ve resimlerin eser sahipliğinden doğan tüm hakları Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’ne ait olup işbu yazı/haber ve resimlerin, kaynak gösterilmeksizin kısmen/tamamen izin alınmaksızın yeniden yayımlanması yasaktır. Haftalık Yayıncılık Anonim Şirketi’nin, 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 24. maddesinden doğan her türlü hakkı saklıdır.
Yaşlanmanın gerçek nedeni mTOR mu?
04 Temmuz 2025
Tıbbın yeni ortağı: Yapay zeka
27 Haziran 2025
İmmün yaşın kaç?
20 Haziran 2025
Haftada bir yumurta bile Alzheimer riskini azaltıyor
13 Haziran 2025
Uzun yaşamak isteyenler için yaz mevsimi bir fırsat
Tüm Yazıları 06 Haziran 2025