22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
23.07.2021 04:30

“Hiç esmiyor” diyenler için en serin kaçış noktaları

Sıcaklar tırmanırken kumsala inmeyi değil daha yukarılara tırmanmayı tercih edenlerdenseniz, ülkenin dört bir yanında klimasız ama püfür püfür noktalar bulabilirsiniz. Üstelik hepsi eşsiz doğal güzelliklerin arasında

Son günlerde hepimizin dilinde aynı kelime: Esmiyor. Dört mevsimi aynı anda yaşayan Türkiye’nin doğusu, batısı, güneyi, kuzeyi ayrı güzel ama aşırı sıcakla mücadele ettiğimiz şu günlerde tatile çıkacaklara ya da yeni yerler keşfetmek için yollara düşeceklere; güneş battığında ince bir hırka aldıran, geceleri klimasız püfür püfür uyutan hatta gece ayazında soba, şömine yaktıran doğa otellerini listeledim. Hazırsanız başlayalım çünkü buralar hep esiyor!

Tanevit Dağ Evi - Pokut

Rize’deki, Kaçkar dağlarının manzarası en geniş yaylalarından biri. Komşusu Sal yaylası ile birlikte, karşısında Tatar Dağları, Palovit Vadisi, Amlakit Yaylası, Kaçkar zirvesi, Hazindağ Yaylası, Altıparmak, Kemerli Kaçkar; sonra Eğnedap düzlüğünden Ayder, Huser gibi yaylalar var. Tüm gün yürümekten yorulan bünyeyi ahşap bir dağ evinde dinlendirmek, hatta ağustos ayında bile geceleri ortak alanda yakılan kuzine ile uykuya dalmak anlatılmaz bir duygu. Evde pişen yemekler çok güzel. 6 Adet oda, her odada 1 double 1 single yatak, oturma salonu ve sonsuz yeşilliğe bakan bir teras buylunuyor. Banyolar ortak. O nedenle genelde ortak arkadaş grupları ya da aileler tarafından kapatılıyor. Doğanın içinde bir gün geçirmek hayatın stresi ve şehrin gürültüsünden uzaklaşmak için bulunmaz bir fırsat. 

Nefes Mekan - Kırklareli

Vize’ye bağlı Kışlacık Köyü’nde yer alan Nefes Mekan, Istranca Ormanları ile çevrili bir alanda kurulu. Müstakil evlerde havuz, dinlenme ve okuma köşeleri, kütüphane, teras, restoran ve daha birçok olanak var. Aynı zamanda her eve özel teras balkonlar da mevcut. Odalarda ise tüm ihtiyaçlar düşünülmüş. Buraya gelmişken Aya Nikola Manastırı, Cehennem Şelaleleri, Longoz Ormanları, Panayır İskelesi ve Dupnisa Mağarası’na da uğramayı ihmal etmeyin. 

Taş Mektep - Çamlıhemşin

Taşmektep Otel’i işleten köy derneği 1963’te kurulmuş ve  2004 yılından 2014 yılına kadar köy okulunu kültür ve konukevine dönüştürme projesini hayata geçirmiş. Binanın yaşı 1937 yılına uzanıyor. Odalar yüksek tavanlı. Tüm alanlarda Wi-Fi erişimi ve ücretsiz otopark mevcut. 22 metrekare büyüklüğünde, ahşap zeminli odalar eskiden sınıfmış. Duş ve tuvaletli odalarda 24 saat sıcak su, TV, terlik, bavulluk, havlupan gibi temel donanımların hepsi mevcut. Tüm odalar Fırtına Deresi’ne bakıyor ve dereden gelen su sesiyle şıkırdıyor. Sabah kahvaltısı fiyata dahil, açık büfe ve oldukça bol çeşit var. 

Pisagor Evi - Yedigöller

Yedigöller Milli Parkı’nın içerisinde bulunan tek konaklama opsiyonu olan Habitat Mesire Evleri’nin Wi-Fi, televizyon, klima gibi olanaklar yok. Çok büyük bir konfor beklemeyin ancak Yedigöller Milli Parkı’nın içinde uyanmak muhteşem bir his. Mutfak mevcut. Evcil hayvan kabul ediliyor. 

Dudi Konağı - Çamlıhemşin

Doğu Karadeniz’in en güzel vadilerinden Fırtına’nın yamacında, Çamlıhemşin ilçesine bağlı Konaklar Mahallesi’nde yer alan, restorasyonu bu yıl tamamlanan konağın hikayesi 20. yüzyılın başlarında (1900-1910) başlıyor. Rusya’nın Maykop şehrinde pastacılık ve otelcilik yapan Tarakçıoğlu kardeşler,  kazandıkları para ile o zamanki ismi Makrevis olan köylerinde bir aile konağı yaptırmaya karar vermişler. Konağın projesi Moskova’da çizilmiş. Konak yapımı için gereken kesme taşlar, çevrede bulunan ocaklardan öküz arabalarıyla taşınmış. Konağın yapımında taş ustası, marangoz, hızarcı ve binadaki kapı pencere ve çeşitli süs doğramaları için 60 usta çalışmış. Konak aile tarafından 1970’li yıllara kadar kullanılmış.  Görkemli bir doğal konumda yer alan Dudi Konağı’nda konaklarken, özel patika yolları takip ederek ormanda trekking, Fırtına Deresi’nde rafting ve zipline yapabilirsiniz. Dudi Konağı’nın bir de kendisine ait doğal şelalesi bulunuyor. 

Teomida - Burhaniye

Tam karşınızda İda Dağı. Zaten bu nefis küçük otelin ismi de Pelin ve Fransız eşi Christian’ın çocukları Teoman ve İda’nın isimlerinin birleşiminden geliyor. Huzur arayan insanların ilacı olacakmış gibi duran bir kucaklayıcılığı var Teomida’nın. Yıllardır duymak istediğim ses. Ne bir şarkı ne bir ezgi ne de bir kuru gürültü. Denizin ve bitki örtüsünün sesi. Teomida; eski İngiliz ve Fransız gülleri, Akdeniz bitkileri kokuları, doğal ortamlarında rahatsız edilmeyen hayvanlar; sincaplar, kaplumbağalar, baykuşlar, yaban tavşanları, onlarca çeşit kuş ve kelebek dolu bahçesiyle daha ilk bakışta misafirlerini büyülüyor. Tavuklar ve sebze bahçesinden ellerinizle toplayacağımız organik sebzeler... Ve serin serin, kilimasız  uyuyacağınız, birbirinden şık yedi oda… 

Simurg Inn - Ahmetçe Köyü

Müdavimlerinin deyimi ile “Simurg” bu dünyadan değil gibi. En azından Türkiye’de bu kadar özenle korunmuş, önündeki yamaçların sadece yeşile açıldığı bir arazi kaldığına inanamıyor insan. Simurg, felsefede  yaşarken yeniden doğuşu ifade ediyor.  Dilara Karabey ve kızı Dila, Kaz Dağları’ndaki Ahmetçe Köyü girişinde, gelen her misafirin yeniden doğacağı özel bir dünya kurmuş. Beş deluxe oda 3 taş ev ile hizmet veren Simurg Inn’de farklı kültürlerden gelen isimlerinden esinlenilerek adlandırılan odaların hepsi otel genelinde sunulan konfora ve yaz aylarında aranan serinliğe sahip. Kaz Dağları eteklerinde geceleri klimasız uyumak, Şef Burak Fındık’ın elinden nefis yemekler yemek, Edremit Körfezi’nin sonsuz maviliğine bakan havuzda yüzmek için ideal. 

Olive Farm - Datça

Otelden ziyade bir Toscana çiftliği. Konaklama için ayrılan Olive Farm Konuk Evi girişinde, resepsiyonun ortasında dev bir zeytin ağacı ve birbirine yeşil tünellerle bağlanan nefis kır evleri bulunuyor. Merkeze yürüyerek 15 dakika mesafede. Güller Vadisi denilen, özenle korunan, aile yadigarı yemyeşil bir arazinin içinde yer alıyor. Datça’nın her daim esen kendine özgü rüzgarı da cabası… Kahvaltıdaki her şey çiftliğin kendi mamulü. Ayrılırken çiftliğin mağazasını ziyaret edip bademli el kremi ve yıllardır vazgeçemediğim organik incir sirkesinden almayı unutmayın.  
Bahar Akıncı
Bahar Akıncı