25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
13.01.2023 04:30

Kayıp krallığın başkenti Petra

Ürdün’ün göz alıcı antik kenti, Indiana Jones ile ün kazanmıştı. İkinci baharını yaşayan kentte Levant’ın kalbine harika bir zaman yolculuğu yapabilirsiniz

Tarihi, MS 4. yüzyıla kadar giden Petra, pek çok kişinin hayatında duymadığı Nabati Krallığı’ndan günümüze ulaşan büyüleyici bir kent. Zaten bu nedenle daha 1985’te UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı ve bağımsız tarih araştırmaları kuruluşu Smithsonian Enstitüsü tarafından “ölmeden önce ziyaret etmeniz gereken 28 yerden biri” olarak seçildi.
Petra, motorlu taşıtla girilmeyen, pembe kayalara oyulmuş, yaklaşık 8 kilometrelik bir kanyondan oluşan, dünyada eşi benzeri olmayan bir kayıp krallık başkenti. Dünyanın yeni 7 harikasından biri kabul ediliyor. Petra, Antik Yunan’dan beri “sert kaya” anlamında kullanılan bir kelime. Bölgeyi oluşturan bu kayalar yüksek miktarda demir oksit içerdiği için, güneş ışınlarının da etkisiyle pembenin ve kırmızının birçok tonunu yansıtıyorlar. Bu ışık oyunları sebebiyle “Gül Şehri” adıyla da anılan Petra’da dev kaya bloklarının ustalıkla oyularak tapınağa, tiyatroya, kral mezarlarına dönüşmüş halini izlemek olağanüstü bir his.