27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
11.02.2021 06:00

Bu yıl konsere gidebilecek miyiz?

Müzik endüstrisinin önde gelen isimleri 2021’e dair tahminlerini paylaştı. Parlak bir tablo çizemeseler de önümüzdeki yaz konserler için hala umut var

Dünyanın muhtelif ülkelerindeki Glastonbury, Coachella gibi büyük müzik festivalleri ve konserler ne yazık ki pandemi sebebiyle birer birer iptal oluyor. Müzik endüstrisindeki mutabakat; 2021’in seyircili konserler açısından büyük oranda pas geçileceği yönünde. Fakat o kadar da ümitsiz değiliz. Türkiye müzik endüstrisinin önde gelen isimleri bu seneye dair tahminlerini ve planlarını bizlerle paylaştı. Görünen o ki, deneyim değişse de, bu yaz festivaller için hala şans var.

Tamamen açıkhava mekanlarındayız

Efruz Çakırkaya, İstanbul Müzik Festivali Direktörü Avrupa’nın birçok önemli klasik müzik ve opera festivali programlarını açıkladı. İtalya ve Fransa’daki çeşitli yaz festivalleri de izleyicisiyle açık havada buluşmaya hazırlanıyor. Bu yıl biz de, bir yaz festivali olmanın avantajını da kullanarak, festival tarihinde bir ilki gerçekleştirmeye ve 49. yılında İstanbul Müzik Festivali’ni tamamen açıkhava mekânlarda sunmaya karar verdik. 3-21 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek festivalde, pandemi şartlarına uygun tasarlanacak alanlarda, Türkiye ve yurtdışından ağırlayacağımız müzisyenlerin gerçekleştireceği konserlerle kamusal alanda da birçok ücretsiz etkinlik düzenlemeyi öngörüyoruz.

Sosyal mesafeli konserler mümkün

Harun İzer, İstanbul Caz Festivali Direktörü 2021 bir geçiş yılı olacak; her ülke, her etkinlik ve her sanatçı bunu farklı şekillerde yaşayabilir. Çeşitli yıldız isimler uluslararası turnelerini şimdiden 2022’ye kaydırma kararı aldılar. Türkiye’de en azından geçen yaz olduğu gibi sosyal mesafeli konserlerin yapılması bence mümkün olacaktır. Biz de İstanbul Caz Festivali için çalışmalarımızı buna göre yapmaktayız. Müzikseverleri hem yerli hem de yabancı sanatçılarla ücretli ve ücretsiz konserlerde buluşturabilmek, sosyal ve kültürel hayatın sekteye uğramadan ve sağlıklı bir şekilde devam edebilmesini sağlamak, toplumsal anlamda yapabileceğimiz en değerli faaliyet olacak diye düşünüyoruz.

Her hafta festival düzenleyebiliriz

Serkan Fidan, Festival Genel Koordinatörü Ülkenin dört bir yanında her yıl 10-15 festival yaptığımız için kimsede olmayan bir saha tecrübemiz var. Bu bizi çok hızlı hareket edebilir kılıyor. Bugün normale dönsek, ilki 20 gün sonra olmak üzere her hafta festival yapabiliriz. 2021’in ikinci yarısında kısmi bir normalleşme bekliyorum. Zeytinli Rock Festivali başta olmak üzere, tüm festivallerimizi de yılın ikinci yarısında yapabileceğimize inanıyoruz. “Sosyo” adında bir uygulama geliştirerek online bir hazırlık da yaptık. Ocak ayında 15 grubun canlı olarak çaldığı ilk online festivalimizi tamamladık.  Ancak biz festivallerimizi konvansiyonel yollarla yapmak, online çözümleri tamamlayıcı unsur olarak kullanmak istiyoruz.

Parkları, ormanları ve denizi kullanacağız

Murat Abbas, İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü  Bu alandaki 21 senelik kariyerimde terörden darbe girişimlerine, ekonomik zorluklardan siyasi gerginliklere kadar pek çok zorlukla karşılaşsak da, Covid-19’un yarattığı yıkıcılıkta bir kriz hiç yaşamadık. Dünyada büyük bir belirsizlik hakim. Glastonbury, Coachella, Ultra gibi, diğer büyük festivallerin de 2021’de iptal olacakları neredeyse kesin. Ayakta formattaki konser ve festivallerin 2021’de gerçekleşme ihtimalleri yüzde sıfıra yakın. 2020 yazında Türkiye’de turizm ruhsatlı otel ve plajlarda kısıtlamaların ve yasakların bir şekilde arkasından dolaşıldı. Bu yaz da aşı karnesi veya HES koduyla bir takım esneklikler yaratılabilir. Açık havada oturmalı etkinliklere rağbet artacaktır. Biz İBB Kültür A.Ş olarak Kültür Daire ve diğer belediye paydaşlarımızla yaz planlarımız üzerine çalışıyoruz. Harbiye Cemil Topuzlu, Maltepe ve Yenikapı meydanları, parklar, ormanlık alanlar ve denizimizi kullanarak ve tabii ki her tür güvenlik, sağlık tedbirimizi alarak birçok festival ve etkinlik planlıyoruz.

Temennimiz seyirciyle buluşmak

Aydın Dorsay, Borusan Sanat Müdürü Borusan Sanat olarak, dünyayı etkisi altına alan ve kültür-sanat alanını doğrudan etkileyen COVID-19 salgını sebebiyle konserlerimizin ses ve video kayıtlarını seyircisiz ortamda alıp, radyomuz Borusan Klasik’ten aynı anda, canlı olarak ulaştırıyoruz. Ocak 2021 yılında hayata geçirdiğimiz borusansanat.tv platformumuzdan ise takipçilerimiz video kayıtlarını izleme şansı elde ediyor. Açıkçası bizim klasik ve çağdaş müzik alanında yurtiçi ve dışında takip ettiğimiz birçok festival ya da organizasyon 2021 yazı itibarıyla az seyircili, canlı ve çevrimiçi olarak etkinliklerini kurguluyor. Ülkeden ülkeye de kurallar, kanunlar ve imkânlar değişiyor. Ekim 2021’den itibaren başlayacak olan yeni sezonumuzda dileğimiz konserlerimizde seyirciyle buluşabilmek... Aynı zamanda bu konserlerin ses-görüntü kayıtlarını alıp hem radyomuz Borusan Klasik’ten hem de çevrimiçi TV platformumuzdan takipçilerimizle paylaşabilmek üzere planlamalarımızı yapıyoruz.

Lokal içeriklere odaklanıyoruz

Filiz Ova, Zorlu PSM Genel Müdürü Zorlu PSM olarak, pandemi şartlarının elverdiği ölçüde, maksimum hijyen önlemlerini göz önünde bulundurarak etkinliklerimizi hayata geçirmek üzere planlarımızı yaptık. Uluslararası seyahat risklerinden dolayı, pek çok sanatçı turnelere mesafeli yaklaşmasına rağmen, önümüzdeki sonbahar için gidişat daha olumlu gözüküyor. Kısa vadede lokal içeriklere odaklanacağımız bir sezon bizleri bekliyor. Bu süreçte online etkinlikler yepyeni bir keşif alanı oldu. Hem Zorlu PSM YouTube kanalımızda hem de yeni dönemde hayata geçirdiğimiz online.zorlupsm.com platformu üzerinden yayınlarımıza odaklandık. Salonlarımıza döndüğümüzde de bu içeriklerimizi sürdürmeyi planlıyoruz. Kültür sanatın iyileştirici gücünü hatırlarken sahnelerimizi yeniden açtığımız zaman bizi mutlu edecek, pandeminin psikolojimiz üzerinde yarattığı etkiye iyi gelecek içeriklerin ağırlıkta olduğu bir programla izleyicilerimizi karşılayacağız.

Yabancıların gelmesi zor

Bengi Ünsal, Southbank Centre Çağdaş Müzik Direktörü İngiltere’deki festival ve etkinlik düzenleyicileri şu an bekleme halindeler. Çoğunluk, etkinliklerini ağustos veya eylül ayına çoktan erteledi. 2022 senaryoları da hazır. Net karar vermek için martı bekliyorlar. Ben 2021 yazında İngiltere’de büyük etkinliklerin olabileceğini düşünmüyorum. Avrupa’da ve dünyada belli ülkelerde limitli sayıda festival ve etkinlik gerçekleşebilir. Eğer Türkiye’de vaka sayıları düşerse ve karantina zorunluluğu kaldırılırsa, yabancı sanatçıların gelebileceği bir durum oluşabilir. Lakin, her ülkede durum farklı olduğundan, turnelerin gerçekleşme ihtimali çok düşük görünüyor. Dolayısıyla yabancı sanatçıların Türkiye’ye uğrama ihtimali zayıf. 2021 yılı için doğru strateji her ülkenin bu dönemde yerli sanatçılara ve yeteneğe yer vermesi olacaktır.

Büyük etkinlik ihtimali zayıf

Siyabend Süvari, Uluslararası Organizatör Avrupa’daki Eric Clapton, Red Hot Chili Peppers, Maluma, Jennifer Lopez ve Kiss ile olan konser ve turnelerimizi 2022’ye erteledik. Birkaç ülkenin seyahate açılabilecek olması hiçbir şeyi değiştirmez. Tüm bu etkinliklerin gerçekleşmesi için aylar öncesinden yüksek bütçeler harcanması gerekiyor. Sigorta şirketleri Covid’i kapsama altına almadığı için bir son dakika iptalini kimse göze alamıyor. Covid pasaportları çıkana ve aşılamalar mantıklı oranlara ulaşana kadar büyük etkinlikler gerçekleşmez. Orta çaplı turne ve etkinlikler için de öngörümüz ekim ayı. Düşük kapasite etkinlikler haziran itibarıyla ülkemizde de gerçekleşecektir. Ancak tam bir etkinlik deneyimi için hala zamanımız var. 2022 çok yoğun bir sene olacak. Üç senenin turneleri bir senede gerçekleşecek.