26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
28.05.2021 06:00

Buna kalp dayanmaz

Tesla Roadster, SpaceX roket takviyesi ile 100 km/s hıza 1.1 saniyede ulaşacak. Otomobil büyük heyecan yaratırken, insan bedenine uygulayacağı G kuvvetinin tehlike yaratmasından korkuluyor

Her hayali her girişimi hatta her tweet’i olay olan Elon Musk, yine yaptı yapacağını… Bir önceki Tesla Roadster modelini uzaya göndererek büyük ses getiren Musk, bu kez yeni jenerasyonu ile adeta roket hızına ulaşacak. Tesla’nın yeni Roadster’i dünyanın en hızlı seri üretim otomobili unvanını almaya hazırlanıyor. Musk, merakla beklenen ikinci nesil Roadster’in 0’dan 100 km/s hıza sadece 1.1 saniyede çıkacağını açıkladı. Spor otomobil bu hızı kendisine ait roket, uydu ve uzay mekiği şirketi SpaceX’in teknolojisiyle elde edecek. Bu adrenalini hissetmek isteyen müşterilerin SpaceX paketini satın almaları gerekecek. SpaceX paketi ile plakanın arkasına gizlenen roket, rekor ivmelenmeyi sağlayacak. Roket, itici sistem gibi yüksek basınçlı hava salınımı gerçekleştirerek otomobili daha da hızlandıracak. SpaceX paketi olmayan Roadster’in performansı da oldukça etkileyici. Baz model bile 1.9 saniyede 100 km/s’yi görebiliyor. 

Tesla Roadster’in 2022’de yollara çıkması planlanıyor.
Tesla Roadster’in 2022’de yollara çıkması planlanıyor.

1.000 kilometre menzile sahip

400 metrelik mesafeyi 8.8 saniyede katedecek otomobilin maksimum hızı 402 km/s. 200 kWh’lık batarya ile donatılacak Roadster, yaklaşık 1.000 km ile en uzun menzile sahip elektrikli otomobil unvanını da alacak. Elon Musk, yeni Roadster’i 3.5 yıl önce tanıtmış, 2020’de de pazara sunulacağını duyurmuştu. Şimdi teslimatların 2022 yılında başlayacağı konuşuluyor. Baz versiyon Roadster 200 bin dolar, 1.000 adet üretilecek özel Founder Series versiyonunun fiyatı 250 bin dolar. SpaceX’in paketinin fiyatı henüz açıklanmasa da 250 bin doların üzerinde olması bekleniyor.

G kuvveti nasıl tehlike yaratır?

Roadster’in teknik verileri otomobil tutkunlarını heyecanlandırdı ancak kafalarda soru işaretleri de oluştu. Bu yüksek hızın sürücüler için tehlike oluşturmasından korkuluyor. Roadster ile 1.1 saniyede 100 km/s hıza çıkıldığı zaman insan vücuduna 2.5 G kuvveti uygulanmış olacak. Bu da 70 kilogramlık bir sürücünün 175 kg yükü bedeninde hissetmesi demek. G kuvvetinden en çok da boyun, baş ve göğüs bölgesi etkileniyor. Formula 1 yarışlarından örnek vermek gerekirse; pilotlar hızlanmada 2G, virajlarda 4-6 G ve frenlemede 5-5.5 G kuvveti ile karşılaşıyor.

Yeni Tucson daha kaslı

Hyundai’nin Türkiye’de en çok satan modeli Tucson yenilendi. Parametrik tasarıma sahip yeni Tucson’da sert ve keskin çizgiler, ön ızgara, LED gündüz farları, 19 inç jantlar dikkat çekiyor. İç mekanda 10.25 inç dijital gösterge ve 10.25 inç dokunmatik multimedya eğlence ekranı, ısıtmalı koltuklar, kablosuz şarj gibi özellikler yer alıyor. 620 litrelik bagaj hacmi, koltuklar yatırıldığında 1.800 litreye çıkıyor. SUV’da 180 beygir güç üreten 1.6 lt benzinli ile 136 beygirlik 1.6 CRDi dizel motor 7 ileri DCT şanzımanla sunuluyor. Yeni Tucson’un fiyatı 377 bin liradan başlıyor. 

Symbol’ün yerine Taliant

Renault’nun B-Sedan segmentinde yer alan Symbol modelinin yerini Taliant aldı. Taliant, dünyada ilk olarak Türkiye’de satışa sunuldu. Tasarımıyla Megane’ı andıran Taliant’ta; X-Tronic şanzıman, kör nokta uyarı sistemi, kablosuz Apple Car Play, 8 inç dokunmatik multimedya ekranı, elektrikli park freni ve 628 litrelik bagaj hacmi gibi özellikler öne çıkıyor. Taliant’ta 90 beygirlik benzinli 1.0 litre TCe, 100 beygir gücündeki ECO LPG ile sadece giriş versiyonunda 65 beygir gücündeki 1.0 SCe motor var. Aracın fiyatı lansmana özel 167 bin 900 TL.

Çin’de casus kamera krizi büyüyor

Tesla’nın başı Çin’de dertten kurtulmuyor. Çin ordusundan sonra devlet kurumları da Tesla otomobilleri tehlikeli ilan etti. Kamu görevlileri, Tesla araçlarını hükümet yerleşkelerinin içine park etmeme konusunda uyarıldı. Tesla’lardaki çok yönlü kameraların veri topladığı ve ülke güvenliğini tehlikeye attığı iddia edildi. Daha önce de askeri tesislere yakın yerlere Tesla’ların park edilmesi yasaklanmıştı. Tesla da problemi çözmek adına görüntülerin Çin’de saklanacağı bir veri deposu kurdu. Böylece yetkililer görüntüleri inceleyebilecek. Tesla’nın önünde, arkasında ve aynalarında yer alan kameralar, otomatik pilot ile sürüş gerçekleştirmek, otomatik park gibi sistemlere yardımcı oluyor, ayrıca sürüş güvenliğini artırıyor. İçeride yer alan ve sürekli olarak çalışan kamera da sürücünün yola bakıp bakmadığını tespit ediyor. Kamera nedeniyle yasak Çin’de sadece Tesla’ya uygulanıyor.