13 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
19.05.2023 04:30

Netflix’in siyah Kleopatra’sı ortalığı karıştırdı

Queen Cleopatra en çok izlenenler listesinde yer alırken, Kleopatra’nın siyah olarak gösterildiği belgesel dizinin yarattığı tartışma kolay dinmeyecek gibi

Netflix’te yayınlanan Queen Cleopatra MÖ 51-30 arasında hüküm sürmüş Kleopatra VII’nin mirası, stratejik zekası ve yaşamı hakkında dört bölümlük bir belgesel dizi. African Queens serisinin ikinci sezonu olan dizinin yapımcısı ve anlatıcısı Jada Pinkett Smith (Serinin ilki olan dört bölümlük Njinga da yine Netflix’de). Tarihi olayların Adele James, Craig Russell, John Partridge ve Andira Crichlow gibi oyuncular tarafından canlandırıldığı belgeselde konusunun uzmanı akademisyenler, yazarlar ve tarihçiler ünlü hükümdarın hayatı hakkında bilgi veriyorlar.

Belgesel, Kleopatra’nın (Adele James) babası Batlamyus XII’nin ölümüyle başlıyor. Ardından erkek kardeşi ve kocası Batlamyus XIII ile birlikte (eş başkanlık gibi bir sistem) tahta çıkmaları, kardeşlerinin hepsinin icabına bakması, Jül Sezar (John Partridge) ile geçirdiği yıllar, Marcus Antonius (Craig Russell) ile ilişkisi, Aktium Deniz Savaşı ve Antonius ile Kleopatra’nın intiharları hepsi burada.

Antik zamanlarda gönül işleri öyle sandığınız gibi değil

Kleopatra hem tanrı hem de hükümdar. Çok iyi eğitimli bir diplomat ve stratejist. Durduk yerde kuru kuru aşk yaşayacak biri değil. İlişkileri Roma’yla kurduğu politik ve stratejik ittifakların bir uzantısı. Doğurduğu çocuklar ise (Sezar’dan Ceaserian ve Marcus Antonius’tan üç çocuk) geleceğini garanti altına almasının temelleri. Örneğin Antonius ikizlerin doğumunun ardından Octavian’ın kız kardeşi ile evleniyor, üstüne bir de üç yıl ortadan kayboluyor.

Koskoca firavundan bahsediyoruz Marcus’un arkasından ağlayacak hali yok. Ne yapıyor? İhracatı ekonomiyi güçlendiriyor. Ne zaman Marcus’un aklına geliyor peki? General, onun servetine ihtiyacı olduğunu anlayınca. İkili bu sefer Antakya’da bir araya geliyor (evet olayların bir kısmı Efes, Tarsus vs. derken bizim buralarda da geçiyor) ve bir yıl boyunca pazarlık yapıyorlar. Çocukların resmi olarak kabul edilmesi, komutalarına bölgeler verilmesi, böylece Mısır topraklarının genişlemesi... İşte bunlar hep müzakere.

Queen Cleopatra bir oturuşta izleniyor. Ayrıca bugüne kadar pek konuşulmayan konulara da değiniyor. Kraliçenin düşmanı kız kardeşi ayrıca kendi kızıyla olan ilişkisi gibi. 

Mısır’da kıyametler koptu

Başrolünü İngiliz oyuncu Adele James’in (27) üstlendiği dizide kraliçenin siyah olması Mısır’da daha fragmanın yayınlanmasından itibaren büyük tepki uyandırdı. Mısırlı avukat Mahmoud al- Semary cumhuriyet başsavcısıyla birlikte platformun kapatılmasını talep ederek dava açtı. 2011 yılında görev yapmış Eski Eserler Bakanı Zahi Havas ise belgeselin Mısır tarihini doğru yansıtmadığını iddia ederek “Kleopatra Yunan kökenliydi. Açık tenliydi, siyah değildi” sözleriyle kınadı.

The New York Times’ın Kahire bürosu şefi Vivian Yee imzalı haberde, Queen Cleopatra’nın da parçası olduğu Afrikalı kadın hükümdarları anlatan African Queens belgesel dizisinin yapımcısı Jada Pinkett Smith şu açıklamayı yapıyor: “Siyah kraliçeler hakkındaki hikayelere çok az rastlıyoruz. Bu benim için önemli. Kızımın, bağlı bulunduğum toplumun bu hikayeleri öğrenmesini istedim.”