19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
29.01.2021 08:00

Netflix bitti demeden diziler bitmiyor

Sevilen dizileri tamamlayan iki program: Creating the Queen’s Gambit ve Netflix Afterparty 

Netflix Afterparty’ye dikkatinizi çekmek isterim. Komedyenler David Spade, London Hughes ve Fortune Feimster’ın platformun çok izlenen programlarını konuştukları, ekipleri konuk aldıkları, stand-up, skeç, talk şov karışımı haftalık bir program. İlk bölümde Cobra Kai oyuncuları vardı, ikinci bölümde Bridgerton ekibi (Rege-Jean Page hariç). Kendi aralarında fazla gülüyorlar filan ama sevilen dizilerin oyuncularından ekstra bilgi almak, Netflix’le ilgili (pek komik olmayan) espriler dinlemek isteyenler beğenir.
Üç komedyenli Netflix Afterparty
Üç komedyenli Netflix Afterparty
Bununla birlikte platforma yeni gelen 15 dakikalık Creating the Queen’s Gambit belgeseli, dizinin arka planına, mekanlarına, her sahneyi unutulmaz kılan dekorlara, kostümlere, makyaja dair bilgi dolu. Diziyi seven, bunu da kaçırmasın. Sırf Beth Harmon’ı canlandıran Anya Taylor-Joy’un, bu belgesel için seçtiği saten pijama ve tanımlayacak sıfatı bulamadığım sarı peruğu için bile bakmaya değer. (Netflix)

Araştırmacı gazetecilik Oscar’a aday

Sinemada ödül sezonu, meslek birliklerinin ekim ayından itibaren vermeye başladıkları ödüllerle başlayıp Oscar töreniyle son bulur diyebiliriz kabaca. Bu yıl pandemi nedeniyle 25 Nisan’a ertelenen Akademi Ödülleri’yle birlikte takvim biraz değişti ama hemen her hafta yeni ödül listeleri açıklanıyor. Ve bu listeler açıklandıkça da bu dönemde son derece hızlı davranıp çevrimiçi gösterimlere hemen adapte olan İstanbul Kültür Sanat Vakfı sayesinde, evlerden çıkmadan ödül sezonunun belli başlı tüm filmlerini görme fırsatımız olduğu ortaya çıkıyor. Bugün, İKSV Ocak ayı film seçkisi kapsamında, birçok listede adını gördüğümüz ve Oscar’ın asil adaylarından biri olmasını beklediğimiz bir belgesel gösterime giriyor: Collective. HBO Avrupa yapımı belgesel, Romanya’daki dev bir sağlık skandalını ortaya çıkararak hükümetle sermaye sahiplerinin binlerce insanın hayatını nasıl tehlikeye attığını gözler önüne seriyor. 2015’te Bükreş’teki Collective adlı gece kulübünde başlayan yangının tüyler ürpertici görüntüleriyle başlayan belgesel, yanıkları ölümcül olmasa da neden pek çok hastanın hastanelerde hayatını kaybettiği sorusunun peşine düşüyor. Bir gazetede konuyu araştıran ekiple birlikte izleyici de bu soruya dair kan dondurucu cevaplar buluyor. Ekip, araştırmacı gazeteciliğin siyasi bir eylem pratiği için önemini yeniden hatırlamamızı sağlıyor.”

Laurie’den siyasi drama

Hugh Laurie Roadkill'de bir politikacıyı canlandırıyor
Hugh Laurie Roadkill'de bir politikacıyı canlandırıyor
Roadkill, Hugh Laurie’nin canlandırdığı politikacı Peter Laurence’ın, kendisini yolsuzlukla suçlayan gazeteden 1,5 milyon sterlin tazminat kazanmasıyla başlıyor. Oysa “Kılıfına uydurursan her şeyden paçayı sıyırırsın” diyecek kadar kendine güvenli Laurence’ın geçmişi ve özel hayatı ayağına dolanmak üzere. Bir oturuşta beş bölümü birden izlenen bu mini dizi, ‘butik platformumuz’ TV+’da.