17 Nisan 2024, Çarşamba
20.10.2021 22:42

Galatasaraylılar Derneği’nin Galatasaray 2021 Ödülü “Yaprak Dede”ye

Kuruluşunun 113’üncü yılını kutlayan Galatasaraylılar Derneği’nin bu yıl çevre temasıyla verdiği Galatasaray 2021 Ödülü’nün sahibi Türkiye’de çevre konularına büyük emek veren iş insanı Ali Nihat Gökyiğit’in oldu

96 yıllık yaşamının son 30 yılını Türkiye’de çevre bilincinin yerleşmesine adamış, iş insanı ve sivil toplum lideri Ali Nihat Gökyiğit bu yıl Galatasaraylılar Derneği’nin çevre temasıyla verdiği ‘Galatasaray Ödülü’ nün sahibi oldu. Tekfen Holding kurucularından  Ali Nihat Gökyiğit Türkiye’de çevre bilincinin yerleşmesi için öncü ve yol gösteren çalışmalar yapan, “Yaprak Dede” lakabıyla bilinen bir duayen.  Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) ve Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) kurucu onursal başkanı olan Ali Nihat Gökyiğit kendi adını taşıyan ANG Vakfı aracılığıyla da eşinin anısına İstanbul’da 50 hektarlık Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi kurdu. Gökyiğit pandemi nedeniyle online düzenlenen törende yaptığı konuşmada, “İnsanoğlu artan şiddette doğayı tahribe başladı. Doğal varlıklar başta toprak, su, hava, yeşil örtü, biyolojik çeşitlilik olmak üzere artış ve yenilenmelerinden daha hızlı tüketilmeye, kirletilmeye, yok edilmeye başlandı. Bu derece tahrip edilen dünyamızda çöller genişlemeye, sulak alanlar ve göller daralmaya başladı. Yeraltı suları çekilirken, bazı nehirler denize ulaşamadı. Avusturya’nın yüzölçümü kadar orman her yıl dünyamızı terk ediyor. Dünyamıza ve insanlığa ne faydaları olduğunu keşfedemeden bazı türler gün be gün kaybolmakta" dedi.  İnsanların çevreye verdiği zarar nedeniyle dünyanın başına dert yağdığını ifade eden Gökyiğit,  bu sorunlara çare ararken başkalarını suçlamak yerine ‘biz ne yapabiliriz?’ diye sorgulamanın daha yapıcı olduğuna hep inandığını ve  kurucusu olduğu TEMA gibi vakıfların da bu yolda değerli hizmetler verdiklerini anlattı. Gökyiğit’in ANG Vakfı ise daha biyolojik çeşitlilik üzerinde yoğunlaşan çalışmalar yürütüyor ve son dönemde 30 cilt olacağı tahmin edilen ‘Resimli Türkiye Florası’ hazırlığını da gerçekleştiriyor.

Nihat Gökyiğit ödülünü evinde Galatasaraylılar Derneği Başkanı Fidel Berber’den aldı.
Nihat Gökyiğit ödülünü evinde Galatasaraylılar Derneği Başkanı Fidel Berber’den aldı.

İlk ödül 2012'de verildi

İlki 2012 yılında verilen Galatasaray Ödülü’nü bugüne kadar, dünyanın en saygın ekonomistleri arasında yer alan Prof. Dr. Daron Acemoğlu, romatoloji alanında, Behçet Hastalığı, Ailevi Akdeniz Ateşi tedavilerinde başarılı çalışmaları ve tıp bilimine üstün katkıları bulunan Prof. Dr. Ahmet Gül, başarılı iletişimci, yazar ve gazeteci Hıfzı Topuz, yazar, oyuncu ve tiyatro insanı Ferhan Şensoy, hukuk alanında uluslararası düzeyde çalışmaları bulunan Işıl Karakaş, emekli büyükelçi, eski milletvekili ve yazar Şükrü Elekdağ, inşaat yüksek mühendisi Fuat Diriker, oyuncu, köşe yazarı Ali Sirmen ile yazar Orhan Karaveli ve gazeteci Ruşen Çakır almıştı. Başkanlığını Galatasaraylılar Derneği eski Başkanlarından yazar ve yayıncı Reha Bilge’nin üstlendiği Galatasaray Ödülü Seçici Kurulu’nda Galatasaraylılar Derneği Başkanı Fidel Berber’in yanı sıra Sait Mısırlıoğlu, Doç. Dr. Reha Yolalan, Prof. Dr. Ali Ergur, Nurten Yalçın Erüs, Ömer Madra, Nükhet Barlas, Ilgaz Gürsoy ve Nurşen Numanoğlu yer alıyor.

Ali Nihat Gökyiğit kimdir?

1925 Artvin doğumlu A. Nihat Gökyiğit, lisans eğitimini 1946 yılında Robert Kolej’de, yüksek lisansını 1948 yılında Michigan Üniversitesi’nde İnşaat Mühendisliği dalında tamamladı. 1956 yılında, ortakları Feyyaz Berker ve Necati Akçağlılar ile birlikte bugünkü Tekfen’i kurdu. 2015 yılında Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinden ayrıldı. Dünyanın en büyük öğrenci teşkilatı AIESEC-Türkiye’nin de kurucusu olarak 35 yıl süreyle Danışmanlar Yüksek Kurulu Başkanlığı yaptı. TÜSİAD, DEİK üyesi, Gürcistan ve Kırgızistan İstanbul Fahri Konsolosu ve Gürcistan onursal vatandaşı olan Gökyiğit halen, DEİK Şeref Üyesi ve TÜSİAD Onursal Üyesi. Nihat Gökyiğit, ÇEDBİK (Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği) ve TEMA’nın (Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı) Kurucu Onursal Başkanı. Gökyiğit, aynı zamanda dünya barışına hizmet eden önemli kültür sanat kurumlarından  biri olan Tekfen Filarmoni’nin de kurucusu.