22 Aralık 2024, Pazar Gazete Oksijen
21.05.2021 06:00

Köpeğiniz üstünüze mi atlıyor?

Bu onların selamlaşma şeklidir ama yine de doğru iletişimi öğretebilirsiniz. En önemli nokta, tutarlı olmanız

Köpeklerde üste atlama en yaygın şikayetlerden birisidir. Bu bazen sadece kişisel rahatsızlığa bazen de tehlikeli sonuçlara sebep olabilir. Korkan bir kişi için ona doğru koşan ya da üstüne atlayan bir köpek oldukça ürkütücüdür. Çok iyi niyetli, oyun veya sevgi atlayışı bile olsa karşı tarafı korkutabilir. Kendini kollamak isteyen kişi de bu esnada düşüp yaralanabilir. Sizin köpeğiniz özünde bir şey yapmayabilir ama yine de kontrollü olmak, üzücü durumlar yaşanmasının önüne geçer. Peki köpekler neden insanların üstlerine atlar ve bu konuda ne yapılabilir? Üste atlama ve yalama köpeklerin kendi aralarında bir çeşit selamlaşma şeklidir. Bizimle kurdukları iletişimde de üstümüze atlayarak ellerimize ve yüzümüze ulaşmaya çalışmaları doğaldır. Çünkü biz de onlarla en etkin olarak ağzımızdan çıkan kelimelerle ve ellerimizi kullanarak iletişim kuruyoruz. Özellikle karşılaşma anlarındaki selamlaşma şeklimizin nasıl olacağını belirlememiz mümkün. Hangi davranıştan sonra köpeğinize dokunacağınızı öğreterek ona doğru iletişim kurma şeklini anlatabilirsiniz. Burada en önemli olan şey tutarlı olmak.

Çıkarınıza göre değişmemeli

Gündelik ve önemsiz bulduğumuz kıyafetler giymişken veya hava kuruyken köpeğimizin üstümüze atlamasına izin verip onu sevmemiz; iş kıyafetlerimiz varken, hava yağışlı veya köpeğimiz çamurluyken üstümüze atlamasına izin vermeyip atladığında kızmamız, bu durumda gösterebileceğimiz en büyük tutarsızlık örneğidir. Üste atlamanın normal bir davranış olarak karşılandığını öğrenmiş olan can dostumuz bunu her şart ve durumda uygular. Karşıdaki kişi korkuyor mu, yabancı mı, çocuk mu, patileri çamurlu mu, toplantıya mı yetişmeye çalışıyorsunuz gibi detaylara dikkat etmez. Tutarsız davranışlar ondan ne istediğinizi anlamasını zorlaştırır ve hata yapmasına sebep olur.

Dört patisi de yerde olsun

Bu durumun önüne geçebilmek için öncelikle içinde, atlama hamlesini barındıran hiçbir davranışa fırsat tanımamak gerekir. Heyecanlı olduğu durumlarda onu daha da yükseltmek yerine sakinleştirmeye çalışın. Dört patisi yere basarken onunla iletişime geçin. Üstünüze atladığı an sevmeyi bırakıp dikleşerek hayır diyin. Tekrar onayladığınız pozisyona geçtiğinde sevmeye başlayın. Bu şekilde istediğiniz ve istemediğiniz davranışları işaretliyor oluyorsunuz. Her defasında aynı beklenti ve sebep sonuç ilişkisini uyguladığınızda da bu köpeğiniz açısından istediğiniz selamlaşma şekli olarak netleşmeye başlıyor. Böylece sizin onunla iletişim kurma yolunuzun sınırları da çizilmiş oluyor. Bunu ister dört pati yere basar ve ayakta durur pozisyon olarak, isterseniz de oturma pozisyonu olarak işaretleyebilirsiniz.

Kontrollü köpek daha özgürdür

Burada yine önemli olan bu çizdiğiniz sınırlara tüm aile fertlerinin uyum gösteriyor olmasıdır. Aynı şekilde eve gelen arkadaşlarınızı da bu konuda uyarmanızda fayda var. Pekiştirilmiş davranışlar tekrar etme eğiliminde olduğundan, selamlaşma şeklini yanlış öğrenmiş olan bir köpeği özellikle atlamaya ve zıplamaya teşvik etmeyin. Zaten o bunu denemek isteyecektir.  Köpeğinizin zıplamasını pekiştirmediğinizden emin olduktan sonra bu davranışı önlemek için çalışmaya başlayabilirsiniz. Sınırlarını bilen ve kontrollü bir köpek her zaman daha özgürdür. Sağlıkla bir arada olabileceğimiz, bol patili günlere...
Gamze Aral
Gamze Aral