17 Kasım 2024, Pazar Gazete Oksijen
14.05.2021 06:00

Sorumlu köpek sahibinin kontrol listesi

Dostunuzun bir davranışından şikayetçiyseniz, önce ihtiyaçlarını olması gerektiği gibi karşılayıp karşılamadığınızı kontrol etmeniz gerekir

Can dostlarımız kendilerini konuşarak ifade edemediklerinden bazı soruların cevaplarını kendimiz bulmaya çalışmalıyız. Köpeğinizin yaşadığı hayattan memnun olup olmadığını nasıl anlarsınız? Köpeğinize nasıl düzgün bir yaşam sağlayabilirsiniz? Hiç bunların üstüne düşündünüz mü bilmiyorum ancak köpeğinizin herhangi bir davranışından şikayet etmeye başladığınızda yapmanız gereken ilk şey onun refahını sağlayacak gereksinimleri yerine getirip getirmediğinize dikkat etmenizdir. Sorumlu hayvan sahibi nasıl olunur? Bir hayvanın refahını sağlayabilmek için düzenli olarak yiyeceğe ve taze suya ihtiyacı vardır. Koca bir tas su doldurup onu birkaç günde tükettirmek doğru değildir. Soğuk havalarda en azından sabah ve akşam günde iki defa suları tazelenmelidir. Sıcak havalarda ısınmış ve beklemiş su içmelerine fırsat vermeden gün içerisinde sık sık suları kontrol edilmeli ve gerekirse beş-altı defa değiştirilmelidir.

Erken teşhis için check-up önemli

Maması tüm gün önünde bırakılmamalıdır. Yaşına, sağlık durumuna ve ihtiyacına bağlı olarak günlük gramaj ve öğünler belirlenmelidir. Bu hem köpeğinizin rutini ve beslenme alışkanlığı açısından, hem de günlük sağlık durumunun, iştahının ve yeme miktarının takibi açısından önemlidir. Yetersiz beslenmesi kadar, yanlış yiyeceklerle ve aşırı beslenmesi de hastalıklara yol açar. Mama kapları her yemekten sonra yıkanıp bir sonraki öğün temiz kapla sunulmalıdır. Can dostlarımızın düzenli veteriner kliniği ziyareti ve altı ayda bir hekiminizin yönlendireceği doğrultuda check-up yapılarak genel sağlık durumunun takibi, herhangi bir sağlık probleminin erken farkedilip tedaviye başlanabilmesi için çok önemlidir. Evde kendinizce çözümler denemek, eşten dosttan fikirler almak yerine her sağlık konusu hekime danışılmalıdır. Acı veya fiziksel rahatsızlıktan muzdarip olmaması için zamanında ve doğru tedavi yöntemi uygulanması tüm sorumlu hayvan sahiplerinin yükümlülüğüdür. 

Yalnızlık depresyon getirir

Kendilerine ait kişisel alana ihtiyaçları vardır. Bahçede yaşayan bir köpeği zincire mahkum etmek, sosyal hayattan izole etmek, küçücük bir alanda yaşatmak adil değildir. Fiziksel konforları sağlanmalı, ev içi ya da bahçede uygun yaşam ve barınma alanları yaratılmalıdır. Köpeğin tuvalet alanı haline gelmiş bir alanda idrarla ve dışkıyla iç içe yaşatılması doğru değildir. Köpekler sosyal canlılardır, rutin olarak tüm gün aralıksız yalnız kalmaları onları zamanla mutsuz ve depresif bir canlıya dönüştürür. Buna uygun düzen ve şartlar sağlanmalıdır. Sizden ayrılırken endişe duyan, dışarda gezerken korku duyan bir köpek rahatsız, stresli ve acı çekiyor demektir. Sorumlu bir sahip olarak, bu davranış sorunları yerleşik hale gelmeden çözüm yoluna gidilmelidir. Bunun için de aslında bir köpek sahibi olunduğunda başından doğru düzenin kurulmuş olması, davranış sorunlarının oluşmasının önüne geçerek kendilerini iyi hissetmeleri sağlanmalıdır.

En az iki saat yürümeli

Köpeğimizin ihtiyaç duyduğu fiziksel ve zihinsel aktivite günde minimum iki saat yürüyüş ve buna ek olarak mental stimülasyonu sağlayacak eğitim veya oyun egzersizleri olarak düşünülerek, buna uygun zaman planlaması yapılmalıdır. Diğer hayvanlarla ve dışarıda sosyalleşmek de doğru yetiştirilmiş bir köpek için bir ihtiyaçtır. Bir köpekle hayatı paylaşmaya başladığımız andan itibaren ona sunduğumuz standardı her daim sağlayabiliyor olmalıyız. Sorumlu hayvan sahibi olarak üzerimize düşenleri yapalım. Onların farklı bir tür olduğunu unutmayalım. Onlara saygı duyalım ve önce ne istediklerini anlamaya çalışalım. Sağlıkla bir arada olabileceğimiz, bol patili günlere…
Gamze Aral
Gamze Aral